Connect with us

Horvátország

Zágrábban beomlott a szeméthegy, egy munkásnak amputálták a karját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szemét
A súlyos sérült túl van az életveszélyen, az állapota stabil - mondta az előtérben álló zágrábi polgármester, azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy a szerencsétlen egy életre nyomorék lesz (Forrás: Screenshot, Nova)
A cikk meghallgatása

Ma reggel (hétfőn, december 4-én) 6 óra 42 perckor újabb csuszamlás történt a legnagyobb zágrábi szeméttelepen, a Jakuševacon. Miután ez kevesebb mint egy hónap leforgása alatt a második ilyen eset (november 11-én volt az első), és mivel a hétfői balesetben három munkás is megsérült, közöttük egy olyan súlyosan, hogy amputálni kellett a karját, a polgárok elégedetlensége az egeket verdesi. Az eset annál is kínosabb, hogy a két éve hatalomra került zöld-ballib mozaikpárt, a Bírunk! (Možemo!) programjának egyik fő pontja éppen a már évek óta problematikus jakuševaci lerakat szanálása/bezárása volt, vagyis röviden szólva, bajban a fővárosi vezetőség.

Hic Rhodus, hic salta

A latin szentenciát kísérő történet szerint egy hencegő atléta azzal fárasztotta a közönségét, hogy odahaza, Rodosz szigetén milyen elképesztő hosszúkat szokott ugrani. Végül valaki megelégelte és rászólt, hogy Rodosz itt van, most ugorjál! (Vagyis most mutasd meg, hogy mit tudsz!)

Valahogy így járt a horvát főváros vezetését megszerző Bírunk! (Možemo!) mozaikpárt is, amely főleg aktivistákat tömörít. Például Sandra Benčićet, akit a küszöbönálló parlamenti és egyéb választásokra készülődve a Bírunk! vezető jelöltként tolt előtérbe azzal, hogy miniszterelnököt csinál belőle.

Benčić márciusban még azzal házalt a parlamentben, hogy tiltsák be a kávézókban a műanyag üvegeket, mert ez nyilván megmenti a bolygót, a bálnákat és a fogyatkozóban lévő jegesmedvéket.

Zágráb a MIÉNK nevet viselő politikai Facebook-platform fotója a szeméttelepnél

Zágráb a MIÉNK nevet viselő politikai platform fotója a szeméttelepnél (Forrás: Facebook)

A megismétlődő jakuševaci incidens után Benčić nagyon sok szóval fogalmazta meg azt a semmit, amit pártja konkrétan tett a helyzet orvoslására, de Tomislav Tomašević főpolgármester (és a Bírunk! társkoordinátora Benčić mellett) sem járt sokkal jobban. Sőt! Miután funkciójánal fogva valahol mégis felelős a főváros ügyes-bajos dolgaiért, a polgárok epés megjegyzéseik zömét személy szerint rá zúdították.

Mondtak is rá mindent, nekem személy szerint a legjobban az tetszett, amelyben Tomašević lemondását követelték, jelezvén felé: nemhogy Zágráb városát nem képes vezetni, hanem egy lakóközösséget sem.

A szemét lesz a vesztük

A Bírunk! ellenzéke a városi választmányban szintén élt az alkalommal és hosszasan ecsetelték, hogy a jelenlegi városi vezetés cselekvésképtelensége az, ami a jakuševaci katasztrófához vezetett.

Így többek között előkerült a már-már elfeledett Davor Bernardić (ex-SDP elnök, Milanović utódja, Grbin elődje) aki a zágrábi szociáldemokraták elnökeként elmondta, hogy a fővárosban szinte semmit sem tesznek a hulladékgazdálkodás kérdésében, “azon kívül, hogy a polgárokat a kék zsákokkal macerálják”.

– Ebben az ügyben, annyi minden történik, hogy hamarosan az ügyészségnek és az USKOKNAK (a korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal) kell foglalkozni vele

– mondta Bernardić, aki úgy vélte, hogy a jelenlegi városi vezetés nem csak sikertelen, de nagy károkat is okoz a horvát főváros lakosságának.

Tudomása szerint tavaly meghosszabbították a jakuševaci szemétlerakó működési engedélyét 2025 végéig, pedig a légi felvételek alapján már akkor látható volt, hogy nincs elegendő hely a hulladék feldolgozására.

A korábban már levitézlett szociáldemokrata politikus hozzátette, hogy a városi vezetés semmit sem tesz a biokomposzt, sem a válogatóüzem, de még a hulladékégető építésével kapcsolatban sem.

Tomašević büntetéseket helyezett kilátásba

A főpolgármester legközelebbi munkatársaival 15.30-kor állt a kamerák elé, és azon felül, hogy szankciókat helyezett kilátásba a felelősekkel szemben, megerősítette, hogy a folyamatban lévő helyszínlelés miatt szünetelt a szemétszállítás.

Nem vonzó a kukás pálya

Kapcsolódó cikk

Nem vonzó a kukás pálya

Igyekezett magyarázni a bizonyítványát és a felelősség legalább egy részét áthárítani a kormányra, mondván hogy ennek segítsége nélkül nem lehet megoldani a jakuševaci szeméttelep problémáját.

Az Eszéken tartózkodó Plenković miniszterelnök elutasította a kormány bármilyen fokú felelősségét az ügyben, ám ugyanakkor biztosította Tomaševićot a kormány hathatós és gyors megsegítéséről.

Az ügy első áldozata valószínűleg Davor Vić a Čistoća közművesítési vállalat igazgatója lesz. Vić fejét nem csak az ellenzék követeli, de a Čistoća független szakszervezet is felszólította, hogy mondjon le.

Pavao Barbarić szakszervezeti megbízott szerint, Vić a legrosszabb és leginkompetensebb igazgató, aki valaha is dolgozott a cégnél.

Darko Klasić, a HSLS (Horvát Szociál-liberális Párt) zágrábi szervezetének elnöke ugyanakkor sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy hónap alatt semmi sem változott a hulladékkezeléshez való hozzáállásban, és továbbra is folytatódik a biohulladék és az őrölt durva hulladék ellenőrizetlen lerakása.

– Bár egy hónap telt el a jakuševaci incidens óta, a mai katasztrófa azt mutatja, hogy Tomašević és a városvezetés nem vette elég komolyan az első beolmlást

– mondta Klasić, aki a sajtótájékoztatón azt állította, hogy Zágráb 2024-re javasolt költségvetésében nem szerepelnek a fővárosi hulladékgazdálkodás problémáját megoldó nagy infrastruktúrális projektek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava