Connect with us

Magyarország

SPECIÁLIS VENDÉG: Orbánt meghívják a Szerb Köztársaság (törvénytelen) napjának megünneplésére

A boszniai szerb hatóságok Orbán meghívásával “magasabb szintre” kívánják emelni a boszniai szerb nemzeti ünnepet, miután azt a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság illegitimnek nyilvánította

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orbán Viktor is ott lesz január 9-én a boszniai szerb "nemzeti ünnepen", a Köztársaság Napján, legalábbis ezt állítja Nenad Stevandić, a boszniai szerb parlament elnöke (Forrás: Facebook, X-platform)
Orbán Viktor is ott lesz január 9-én a boszniai szerb "nemzeti ünnepen", legalábbis ezt állítja Nenad Stevandić, a boszniai szerb parlament elnöke (Forrás: Facebook, X-platform)
A cikk meghallgatása

Nenad Stevandić, a bosznia-hercegovinai szerb entitás parlamenti elnöke úgy nyilatkozott, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot nem lehet fenyegetésekkel megingatni, így ezúttal is nagyszerű ünnepséget tartanak január 9-e, a köztársaság napja alkalmából. A SRNA boszniai szerb hírügynökség jelentése szerint Stevandić azt mondta, hogy az ünnepségen részt vesz a régió és Európa számos vezető méltósága, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A boszniai szerbek idén januárban Kelet-Szarajevóban ünnepelték az úgynevezett állami ünnepet, amelyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság tavaly alkotmányellenesnek minősített. A központi rendezvényen szerb & orosz nacionalista csoportok képviseltették magukat, például az orosz Éjszaka Farkasai csoport tagjai. A jelek szerint a boszniai szerb hatóságok Orbán meghívásával most “magasabb szintre” kívánják emelni a boszniai szerb nemzeti ünnepet.

Orbánt is meghívták a köztársaság napjára

A boszniai szerb parlamenti elnök úgy fogalmazott, hogy nem riadnak vissza a január 9-e megünneplésével kapcsolatos fenyegetésektől, amivel Stevandić a nemzetközi közösség főképviselőjének az egyik legutóbbi kijelentésére utalt.

Christian Schmidt a napokban úgy nyilatkozott, hogy a boszniai szerbek január 9-ének, a Szerb Köztársaság napjának megünneplésével egyértelműen megszegik a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság határozatait és a főképviselői döntéseket, amivel bűncselekményt követnek el.

Schmidt azt mondta, hogy a törvényben előírt további lépések megtétele a bűnüldöző hatóságok, a bosznia-hercegovinai ügyészség és a rendőrség feladata, különösen a tisztségviselőkkel és a köztisztviselőkkel szemben, valamint a január 9-i ünnepség előkészítésében vagy lebonyolításában való részvételükkel kapcsolatos ügyekben.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető nem tekinti Christian Schmidtet a nemzetközi közösség legitim főképviselőjének, mert a kinevezéséhez nem járult hozzá a Biztonsági Tanács.

A Schmidt által kilátásba helyezett rendőri intézkedéseket megnehezítheti, hogy a boszniai szerb “állami ünnep” központi rendezvényét a Kelet-Szarajevóban tett kirándulást követően a jövő év legelején ismét Banja Lukában rendezik meg.

Nem volt teljesen jó a bejelentés időzítése

Az Orbán meghívásával kapcsolatos nyilatkozat diplomáciai értelemben nem volt éppen szerencsésen becsomagolva, mert abban a Dobojban hangzott el, amelyben több, mint tizenkétezer szerb lelte halálát a monarchiás időkben, amivel Stevandić szerint megkezdődött a szerb nép elleni genocídium.

A boszniai szerb parlamenti elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ma is léteznek rosszindulatú szándékok a szerbekkel szemben, amelyek szinte identikusak az 1915-ös elképzelésekkel, ezzel természetesen nem Orbánra, hanem nyilvánvalóan Christian Schmidtre gondolt.

Nenad Stevandić koszorúzott is

Nenad Stevandić koszorúzott is Dobojban (Forrás: X-platform, Nenad Stevandić)

Szerb történészek szerint az Osztrák-Magyar Monarchia által 1915 és 1917 között fenntartott táborban több, mint 12 ezer szerb vesztette életét, jelentős részüket fertőző betegségek vitték el, amelyek a rossz higiénés körülmények miatt pusztítottak.

A tábort a Monarchia 1915. december 27-én alapította, ezért járt éppen ma Stevandić Dobojban, miközben dúl a politikai csatározás a boszniai Szerb Köztársaság nemzeti ünnepét illetően.

A politikai csatározás

Milorad Dodik és más boszniai vezetők mostanság már szinte naponta elmondják, hogy a Szerb Köztársaság nem kíván Bosznia-Hercegovinában maradni, ehhez az elképzeléshez pedig erőteljes orosz biztatást is kapnak.

Dodik a napokban úgy nyilatkozott az országos frekvenciával rendelkező szerbiai Happy televízióban, hogy büszke Vlagyimir Putyin nemrégi üzenetére, miszerint az orosz elnök támogatja a boszniai Szerb Köztársaság politikáját.

Dodik úgy vélte, hogy ez leginkább az ő érdeme, mert hogy a boszniai szerb vezetők közül egyedül csak ő folytat megbeszéléseket Putyinnal, majd gyorsan áttért arra, hogy Bosznia-Hercegovinában csak a szerbek képesek saját állam létrehozására.

A boszniai szerb elnök szerint sem Ausztria-Magyarország, sem a király, sem Tito, sem a nemzetközi közösség hat főképviselője nem tudta egyesíteni Bosznia-Hercegovina népét, mert ehhez nincsenek meg a szükséges feltételek.

Ezúttal nem mélyednénk bele, hogy Milorad Dodik mit gondol Bosznia-Hercegovina és a szerb nép történelméről és a közösnek nehezen nevezhető jövőről, elégedjünk meg most annyival, hogy Orbán meghívásra az egyre zavarosabb balkáni viszonyok közepette kerül sor.

A magyar miniszterelnök esetleges jelenlétét az ünnepségen – amire nagy esély van – a boszniai szerbek biztosan ütőkártyaként használják majd a belpolitikai csatározásaikban, és nem először, Dodik ugyanis már többször érvelt Orbánnal, mint a boszniai Szerb Köztársaság nagy barátjával.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

54
A boszniai szerb hatóságok Orbán meghívásával magasabb szintre kívánják emelni az ottani nemzeti ünnepet, vagyis a "köztársaság napját"

Menjen-e el a magyar miniszterelnök a január 9-i ünnepségre, amelyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánított?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava