Connect with us

Szerbia

Dodikék attól tartanak, hogy a színes forradalom átterjed Banja Lukára is

A boszniai szerbek attól tartanak, hogy ha sikeresek lesznek a belgrádi megmozdulások, akkor a “színes forradalom” átterjed a Szerb Köztársaságra is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Predrag Ćeranić, a Banja Luka-i biztonságtudományi egyetem dékánja, aki a színes forradalomtól tart
Predrag Ćeranić, a Banja Luka-i biztonságtudományi egyetem dékánja gyakori vendég a boszniai szerb "állami" televízióban (Forrás: Screenshot)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Predrag Ćeranić, a Banja Luka-i biztonságtudományi egyetem dékánja szerint a szerbiai ellenzék egy része által vezetett zavargások és a belgrádi közgyűlés épületébe történt erőszakos behatolási kísérlet annak a színes forradalomnak a részét képezi, amelynek a célja Aleksandar Vučić szerbiai elnök és Milorad Dodik boszniai szerb vezető eltávolítása a politikai színtérről. Ćeranić korábban Milorad Dodik tanácsadója volt, és a boszniai szerb elnök fő biztonsági (titkosszolgálati) emberének tartják.

Színes forradalom Dodik ellen is?

Ćeranić a SRNA boszniai szerb hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy hasonló megmozdulásokat ők már túléltek 2022-ben, amikor a boszniai Szerb Köztársaságban Milorad Dodik és az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) megnyerte a választásokat.

Akkor is felmerült a csalás gyanúja, ami miatt a bosznia-hercegovinai választási bizottság hetekig számolta a leadott szavazatokat.

Megjegyzendő viszont, hogy Dodik akkori legnagyobb ellenlábasa, Jelena Trivić, akit tavaly Aleksandar Vučić is támogatott, most maga is szavazott Belgrádban, de ezt csak mellékesen említjük meg.

A szóban forgó boszniai szerb biztonsági szakértő úgy értékelte, hogy a december 17-i választásokat követően Szerbiát támadás érte a civil szervezetek részéről, amelyek behálózzák az országot, és befolyással vannak a médiára is.

A dékán úgy vélte, hogy a civil szervezetek ambiciózus, de ki nem teljesedett politikusokat találnak, akik arra ösztönzik támogatóikat, hogy vegyenek részt a megmozdulásokon, amelyek mindig erőszakkal végződnek.

– Ezen forgatókönyv mögött a nyugati hatalmak állnak, amelyeknek a titkosszolgálatai figyelik a geopolitikai helyzet alakulását, és amelyeknek nem tetszik Aleksandar Vučić szerb elnök politikája

– jelentette ki Ćeranić, aki szerint a Vučić esetében egy szuverén állam politikájáról van, amely maga dönti el, hogy meddig megy el nyugati vagy keleti irányba.

Oroszország és Törökország szerepe

A Dodik biztonsági embere azt mondta, hogy a Nyugat értékelése szerint a balkáni viszonyokat Oroszország és Törökország határozza meg, ami csökkenti a nyugati befolyást.

Ezért szerinte a Nyugat káosz előidézésére törekszik Szerbiában annak érdekében, hogy olyanokat juttasson hatalomra, akik “megfelelnek a nyugati mércéknek”, ezek közé pedig biztosan nem tartozik sem Aleksandar Vučić, sem Milorad Dodik.

Ćeranić úgy vélte, hogy egyáltalán nem véletlen a belgrádi ellenzék vádaskodása Milorad Dodik és a Drina boszniai oldalán élő szerbek irányába, mert megítélése szerint ezek bevezetésként szolgálnak ahhoz, hogy tiltakozások kezdődjenek a boszniai Szerb Köztársaságban.

– Ha a belgrádi zavargások sikeresek lennének, akkor ide is átterjednének a civil szervezetek és média hálózatai által, mert ők átdobnák a labdát erre a térfélre

– mondta a boszniai szerb biztonságpolitikai szakember, aki szerint ezért fontos, hogy a szerbiai intézmények megakadályozzák az újabb színes forradalom térnyerését.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava