Connect with us

Bosznia

Letartóztatták a korábbi titkosszolgálati vezetőt és a főbírót Bosznia-Hercegovinában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bírókat és ügyészeket hallgattak le, Osman Mehmedagić Osmica, az OSA titkosszolgálat volt vezetője (baloldalt) és Ranko Debevec, a boszniai bíróság első embere (jobbról), Forrás: Dnevni Avaz
Bírókat és ügyészeket hallgattak le, Osman Mehmedagić Osmica, az OSA volt vezetője (baloldalt) és Ranko Debevec, a boszniai bíróság első embere (jobbról), Forrás: Dnevni Avaz
A cikk meghallgatása

A hétfő délutáni órákban letartóztatták Ranko Debevecet a boszniai bíróság elnökét és Osman Mehmedagić Osmicat a boszniai titkosszolgálat korábbi első emberét Szarajevóban. Milanko Kajganić főügyész a ma délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a két érintettel szemben megalapozott a gyanú, hogy a hivatali hatalmukkal visszaélve jogellenesen rendelték el, illetve engedélyezték boszniai bírók és ügyészek lehallgatását.

Bombaként robbant

A balkáni Csodaországban bombaként robbant a hír, hogy a boszniai Állami Védelmi és Nyomozó Ügynökség (Državna Agencija za Istrage i Zaštitu, SIPA) munkatársai letartóztatták Ranko Debevecet, a boszniai bíróság regnáló elnökét és Osman Mehmedagić Osmicat, röviden Nyolcaskát, a boszniai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajno-sigurnosna Agencija, OSA) korábbi első emberét.

Az ügy komolyságát vélelmezni lehetett az elfogott személyek magas beosztásán túl amiatt is, mert a kiszivárogtatásban élen járó boszniai igazságszolgáltatási szervektől semmilyen értesülés nem jutott el ezúttal a médiához a kedden (december 19-én) megtartott ügyészségi sajtótájékoztatóig.

Az említett eseményen Milenko Kajganić boszniai főügyész közölte, hogy a letartóztatottakkal szemben megalapozott a gyanú, hogy jogellenesen rendelték el, illetve engedélyezték több boszniai bíró és ügyész lehallgatását.

A mostani letartóztatás pikantériája, hogy az USA külügyminisztériuma három napja rendelt el beutazási tilalmat Mehmedagić és felesége, valamint Diana Kajmaković, korábbi boszniai főügyész-helyettes ellen, aki egy másik korrupciós ügyben érintett.

Éppen hazaért Belgrádból

Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter számára erősen indult a hét, különösen miután a hétvégét Belgrádban töltötte, ahol nagy lelkesedéssel adta le az „x”-et a Vučić nevével fémjelzett Szerb Haladó Pártra (Srpska Napredna Stranka, SNS).

A boszniai belügyminiszter éppen szavaz

A boszniai belügyminiszter éppen szavaz a szerbiai december 17-i választásokon. Balša Božović belgrádi szerb ellenzéki politikus szerint Nenad Nešić előbb Újvidéken szavazott, majd ezt követően Belgrádban is, így kétszer is eleget tett a haza hívó szavának

Nešić miután nyíltan állást fogalt Milorad Dodikkal az oldalán a haladók mellett, hazatért a Drina jobb partjára, ahol a BN tv-nek adott nyilatkozatában meglehetősen sommás tájékoztatást adott Debevec és Osmica elfogásáról.

A biztonsági miniszter kifejtette, hogy a letartóztatás után pár órával zárt ülésen tájékoztatta az ügy körülményeiről a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsát (Vijeća Ministara, VM).

Megerősítette az elfogás tényét és a gyanúsítottak személyét, majd sokat mondóan hozzátette, hogy „Bosznia-Hercegovinában senki sem érinthetetlen”, utalva arra, hogy nem kis halak akadtak a meglehetősen megtépázott tekintélyű igazságszolgáltatás horgára.

Az ügy konkrétumai kapcsán azonban ő sem árult el lényegesen többet, így mindössze annyit tudhattunk meg, hogy mindkét személlyel szemben hivatali hatalommal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a boszniai ügyészség.

További tájékoztatást ígért

Milenko Kajganić boszniai főügyész a városi pletykák turbulens terjedésének megelőzése érdekében indokoltnak tartotta, hogy kedden délután 13 órakor egy rövid sajtótájékoztató keretében közölni az ügy egyes tényeit. A főügyész megerősítette, hogy valóban Debevecet és Mehmedagićot fogták el a SIPA munkatársai.

Mindkét személy esetében megalapozott a hivatali visszaélés gyanúja, amit azzal követtek el, hogy jogellenesen rendelték el több boszniai bíró és ügyész lehallgatását.

A lehallgatást a Mehmedagić vezette OSA hajtotta végre. Az ehhez szükséges engedélyt pedig vélhetően a másik gyanúsított, Debevec adta, illetőleg adatta meg.

Az ügy körülményeinek tisztázása érdekében a nyomozás továbbra is tart, Debevec és Osmica letartóztatását azonban az tette indokolttá, hogy megkísérelnek bizonyítékokat eltüntetni, ha tudomásukra jut az ellenük folyó felderítés.

Kajganić utóbbival magyarázta, hogy bár a 48 órás őrizetbe vétel lassan lejár, az ügyészség azonban már elő is készítette a 30 napos előzetes letartóztatás elrendeléséhez szükséges iratokat, így azt a bíróság várhatóan szerdán reggel mindkettőjükkel szemben elrendeli.

Az ügy komolyságát érzékeltetendő a főügyész nem nevezett meg konkrétan egy sértettet sem, azt azonban többször kiemelte, hogy a jogellenesen lehallgatott személyek mind a boszniai igazságszolgáltatásban dolgoznak bíróként vagy ügyészként.

Kajganić a sértettek pontos számát sem volt hajlandó elárulni, de hangsúlyozta, hogy mind a bíróság mind pedig az ügyészség állományban több személyt hallgattak le amiatt, hogy jogellenesen információt szerezzenek egyes nyomozások állásáról vagy az érintettek személyes helyzetéről.

A jogellenes megfigyelések kapcsán Kajganić annyit mondott, hogy a többségük 2020-ban volt folyamatban.

Milenko Kajganić boszniai főügyész

Milenko Kajganić boszniai főügyész egy évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy azokat vizsgálják, akik szankciók alatt vannak, akkor még van munka bőven (Forrás: Avaz)

A főügyész a nyomozást generáló információ forrásaként magát az OSA-t jelölte meg, mert a szolgálat adott át az ügyészségnek bizonyos adatokat, amik a nyomozás alapjául szolgálhattak.

Így elképzelhető, hogy Almir Džuvo, a szolgálat idén februárban kinevezett új vezetője rendelt el belső vizsgálatot az elődje visszaéléseinek feltárása érdekében, ami eredményre vezethetett.

A politikai szál kizárása érdekében Kajganić kiemelte azt is, hogy az ügy teljesen független más, politikai szereplők ellen folyamatban lévő nyomozásoktól, utalva a Milord Dodik és Sebija Izetbegović ellen zajló eljárásokra.

Fontosnak tartotta azt is kiemelni a közvélemény megnyugtatása végett, hogy az ügyészség szervezett bűnözés elleni részlegénél van az ügy, és hogy semmilyen szinten nem merült fel annak a szükségessége, hogy bevonják a háborús bűncselekményeket vizsgáló részleget, vagyis nagy tárgyi súlyú, de kizárólag köztörvényes bűncselekményekről van szó.

Elfogták az ügyvédet

Az ügyészségi sajtótájékoztató kiemelt momentuma volt, amikor újságírói kérdésre Kajganić megerősítette, hogy a SIPA épületében sor került a ma reggeli órákban Vasvija Vidović ügyvédnő elfogására, aki megkísérelt az egyik gyanúsítottal folytatott megbeszélés után kicsempészni egy mobiltelefont az épületből, amit a gyanúsított rejtegetett addig magánál.

A főügyész arra nem tért ki, hogy került a készülék az őrizetbe vett személyhez, ugyanígy nem árulta el azt sem, hogy melyik gyanúsítottról van szó. Az ügyvédnőt kihallgatták, aki bevallotta a mobilkészülék kicsempészésére tett kísérletet, majd hazaengedték.

Más vezetőt is lecsuktak a szolgálattól

A baloldali Oslobođenje napilap december elején írta meg, hogy az OSA egyik magasragú beosztottját szintén letartóztatta a SIPA Szarajevóban.

A későbbiekben kiderült, hogy az érintett Siniša Rakita, a szervezet banjalukai részegének vezetője, aki mellesleg a 2022. előtt még Osmica egyik tanácsadója volt.

Rakitat azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állhatott több nemzetközi kábítószerkereskedelemben érintett csoporttal, akiknek a megfigyelésük helyzetével kapcsolatos információkat adott át időszakosan anyagi előnyért cserébe.

A Kajganić által elmondottak alapján a Rakita elleni nyomozás szintén független Debevec és Osmica letartóztatásától. Rakita nem mellesleg azóta szabadlábon védekezik.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország7 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékBombaként robbantÉppen hazaért BelgrádbólTovábbi tájékoztatást ígértElfogták az ügyvédetMás vezetőt is lecsuktak a szolgálattól A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó8 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava