Connect with us

Bosznia

A bosnyák Nyolcaskát és a feleségét megszankcionálta az USA, a főügyész helyettese duplázott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nyolcaskát és a feleségét is megszankcionálták
Az újabb szankciókkal érintett volt titkosszolgálati vezető, Osman Mehmedagić és felesége Amela Šehović Mehmedagić már nem léphetnek amerikai földre (Forrás: Dnevni Avaz)
A cikk meghallgatása

Az USA Külügyminisztériuma beutazási tilalmat rendelt el a boszniai titkosszolgálat korábbi vezetője, Osman Mehmedagić Osmica (Nyolcaska) és felesége ellen korrupciós cselekmények és szervezett bűnözői körökkel meglévő kapcsolataik miatt. Ugyanez a korlátozás lépett életbe a korábbi főügyész helyettese, Diana Kajmakovićtyal szemben is, ellene az irodájában rejtegetett titkos iratok miatt vezették be az intézkedést, mivel hátráltatta a nyomozóhatóság munkáját. Mehmedagić és Kajmaković is duplázott, ami az amerikai szankciókat illeti.

Az igazságszolgáltatás korrupt szereplőit vették célba

December 11-én közép-európai idő szerint este tízkor került fel az USA Külügyminisztériumának honlapjára egy hivatalos közlemény, ami szerint a boszniai igazságszolgáltatásban korábban vezető szerepet betöltő személyekkel szemben léptettek életbe beutazási tilalmat, mivel az érintettekkel szemben megalapozott a gyanú, hogy korrupciós ügyekbe keveredtek.

A három érintett személy Osman Mehmedagić, a boszniai Hírszerző Biztonsági Szolgálat (Obaveštajno-sigurnosna Agencija, OSA, fordításban a szó jelentése: darázs) volt vezetője, valamint a felesége, Amela Mehmedagić Šehović, továbbá Diana Kajmaković, a boszniai legfőbb ügyész korábbi helyettese.

A most életbe léptetett szankciós rendelkezést az érintettek közül kizárólag Amela Mehmedagić Šehović kommentálta, aki éles kritikával illette a korlátozás miatt az USA szarajevói nagykövetségének vezetését.

Osmicát már korábban is szankcionálták

A jelenleg több büntetőügyben vádlottként szereplő Mehmedagić ellen idén március 16-án rendelt el az USA pénzügyminisztériuma különböző gazdasági korlátozásokat.

Az akkori döntés pikantériáját az adta, hogy alig két héttel korábban, február 28-án mentették fel Osmicát az OSA vezetői tisztségéből, vagyis az USA titkosszolgálatainak együtt kellett működniük vele még azt követően is, hogy vélhetően tudták róla, hogy vaj van a fején.

A most életbe léptetett beutazási korlátozás is a márciusi szankciós döntés indokolását ismétli meg, ami szerint Osmica több esetben illegálisan használta az OSA titkos információgyűjtő képességeit, s illegális adatszerzést folytatott az általa támogatott és akkor még legfőbb bosnyák politikai erő, a Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) érdekei mentén. Emellett nyomást gyakorolt a BH Telekom cég vezetőire, hogy ellenzéki politikusok telefonos kommunikációit adják át neki.

A habot a képzeletbeli bűnügyi tortán az képezte, amikor a 2022-es boszniai választásokat megelőzően megkísérelt rábírni egyes ellenzéki politikai szereplőket, hogy lépjenek vissza a jelöltségtől.

A fentiek mellett szinte eltörpül, hogy több nemzetközi kábítószer kereskedelemben érintett bűnszervezet boszniai tevékenységét is támogathatta. Mindebből anyagi előnye is származhatott jócskán, mert az OSA éléről való felmentését többek között azzal is indokolták, hogy a korábbi években a családja tulajdonába került két szarajevói családi ház, aminek a pénzügyi hátterével nem tudott elszámolni.

Nyolcaska neje személyes bosszúról beszél

Az egyetlen új szereplő a szankciós listán Osmica felesége, Amela Mehmedagić Šehović, aki nem volt rest megkísérelni, hogy hírbe hozzon egy amerikai diplomatát a mostani korlátozások életbe léptetése kapcsán.

Mehmedagić Šehović állítása szerint a férje és a vele szemben életbe léptetett intézkedések egy Eric Larson nevű amerikai diplomata üzelmeire vezethetők vissza, aki meg nem nevezett indoktól vezérelve bosszút akar állni Osmicán.

Larson korábban a Szarajevó Kanton korrupció elleni igazgatósága (Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajeva) mellett dolgozott tanácsadóként. A feleség állítása szerint az említett amerikai diplomatának különös gyorsasággal kellett elhagynia szarajevói állomáshelyét, és visszatérnie az USA-ba.

A mindent tudó feleség szerint – elvégre a férje titkosszolgálati vezető volt – a diplomata személye „súlyosan kompromittálódott” egy meg nem nevezett ok miatt, így hazahívták idő előtt.

Mehmedagić Šehović ezek mellett azt is tudni véli, hogy az illető jelenleg az USA Külügyminisztériumának azon a részlegén dolgozik, ahol a szankciók elrendelését készítik elő, így szerinte kizárólag ennek a személynek a bosszúja, és nem az amerikai külügyi vezetés döntése állhat a beutazási tilalom elrendelésének hátterében.

Meg kell említsük, hogy az USA szarajevói nagykövetsége, illetve a State Department nem reagált az Osmica neje által elmondottakra.

Kajmaković iratokat rejtegetett

Diana Kajmaković is szerepelt már az USA pénzügyminisztériumának szankciós listáján, 2022 szeptembere óta gazdasági tevékenység korlátozása van érvényben vele szemben.

A most elrendelt beutazási tilalom közzétételét követően ülésezett a boszniai legfőbb bírói és ügyészi tanács (Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće, VSTV), amely a rendkívüli ülésen felmentette Kajmakovićot a boszniai főügyész-helyettesi pozícióból.

A boszniai ügyészi szervezet három korábbi oszlopa közül csak Milenko Kajganić jelenlegi főügyész (baloldalt) maradt állva, a korábbi főügyész Gordana Tadićot (középen) és Diana Kajmaković főügyész-helyettest (baloldalt) korrupciós vád miatt már felmentették (Forrás: Slobodna Evropa)

A boszniai ügyészi szervezet három korábbi oszlopa közül csak Milenko Kajganić jelenlegi főügyész (baloldalt) maradt állva, a korábbi főügyész Gordana Tadićot (középen) és Diana Kajmaković főügyész-helyettest (baloldalt) korrupciós vád miatt már felmentették (Forrás: Slobodna Evropa)

A tanács által meghozott határozat alapján Kajmaković a vele szemben hivatali hatalommal visszaélés, bűnszervezetben való részvétel és a minősített irat jogosulatlan kezelése miatt folyó büntető ügyben eddig feltártak alapján méltatlan lett a legfőbb ügyész-helyettesi poszt betöltésére. A vele szemben folyó eljárások jogerős befejezéséig felfüggesztették és ügyésszé minősítették vissza.

A VSTV nem rejtette véka alá, hogy Kajmaković súlyos szabályszegéseket követett el a nyomozások felügyelete során. Több alkalommal másíthatott meg bizonyítékot, illetve tüntethetett el bizonyító erővel bíró eszközöket, iratokat.

A volt főügyész-helyettes attól sem riadt vissza, hogy a vele kapcsolatban álló bűnszervezet tevékenységének a felgöngyölítését szolgáló iratokat bespájzolja, és azokat nem adta ki a nyomozást végző rendőri szervek tagjainak, akadályozva ezzel azok munkáját.

December 15-én az Állami Nyomozó és Védelmi Hivatal (Državna Agencija za Istrage i Zaštitu, SIPA) Kajmaković felmentésével egyidejűleg átkutatta annak irodáját a boszniai főügyészség épületében, és nagy mennyiségű titkosított iratot foglalt le, amelyek jórészt a boszniai drogkereskedelemben érintett személyek kommunikációját tartalmazták.

Azt a Kajmaković elleni büntetőper keretében kell a SIPA-nak és az ügyészségnek bizonyítania, hogy az említett iratok fiókban tartása kiknek állt az érdekében, és milyen előnyt kaphatott ezért a volt főügyész-helyettes asszony.

Kajmaković a nyugat-balkáni kábítószer- és fegyverkereskedelemre komoly csapást mérő Sky applikáció elleni EUROPOL nyomozás egyik legmagasabb rangú érintettje lehet. Az említett internet alapú üzenetküldő szoftver segítségével, annak titkosított jellegében bízva több balkáni bűnszervezet tagjai kommunikáltak évekig, amíg az EUROPOL fel nem törte a titkosítást.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország8 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAz igazságszolgáltatás korrupt szereplőit vették célbaOsmicát már korábban is szankcionáltákNyolcaska neje személyes bosszúról beszél A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó8 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava