Connect with us

Horvátország

Horvátországban süt a nap, és egy kis hétvégi pletyó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SÜT A NAP: Plenki az adventi koszorú mögé bújva azt írta az X-en, hogy Horvátországan 54%-kal nőtt a nettó fizetés, és 103%-kal a minimálbér, azt viszont nem közölte, hogy mióta. A bejegyzésben van egy 1982-es dátum, de akkor végképp nem értjük, mert hogy azóta többször is keveredett a szezon a fazonnal
Plenki az adventi koszorú mögé bújva azt írta az X-en, hogy Horvátországban 54%-kal nőtt a nettó fizetés, és 103%-kal a minimálbér, azt viszont nem közölte, hogy mióta. A bejegyzésben van ugyan egy 1982-es dátum, de akkor végképp nem értjük, mert hogy azóta többször is keveredett a szezon a fazonnal
A cikk meghallgatása

Horvátországban szó szerint és átvitt értelemben is süt a nap. A boltokban bolondokháza van, a zágrábi adventi vásáron szintén – az útonállással felérő árak ellenére – a vasárnapi Dinamo-Hajduk rangadó döntetlennel, áldozatok nélkül ért véget, és még Plenković miniszterelnök is lazított, kiruccant a gyerekekkel a játszóházba, valamelyikük születésnapja alkalmából, a sziesztát egy arra járó polgi örökítette meg a telefonjával.

A vasárnapi nyugi hétfőn folytatódott

Teljesen karácsonyi hangulatban Plenković, a gazdasági és szociális tanács ülésén bejelentette, hogy keddtől öt centtel csökken a benzin és a gázolaj ára. Hogy ne legyen teljesen hiábavaló a megjelenése, a megnyitó beszédében elmélázott mindazon, amit a kormány idén, és úgy általában a mandátuma alatt elért.

Gyerekcsősz volt a miniszterelnök

Gyerekcsősz volt a miniszterelnök

Rámutatott a bérek, a minimálbérek, a nyugdíjak növekedésére, a munkanélküliség csökkentésére, az államadósságra… Kommentálta az államadósság arányát is, amely idén a GDP 60,7 százaléka.

– A következő években ez 55 százalékra csökken

– simogatta meg a horvátokat Plenković.

A kormány nyugalmát még az sem zavarta meg különösebben, hogy Szerbiában a vajdasági horvátok képviselőjének, Tomislav Žigmanovnak nem sikerült bejutni a parlamentbe, pedig neki eddig még tárcája is volt. De most elvesztette.

Gordan Grlić Radman külügyminiszter kicsit megpróbált berzenkedni, hogy ejnye-bejnye, mi a horvátországi szerbeknek három helyet biztosítottunk a parlamentben, de ezt nyilván csak a rend kedvéért tette, mert maga is tudja, hogy a helyzet Szerbiában és Horvátországban közel sem ugyanaz.

Az EU-Mikulás hozott még egy zsák pénzt

A gazdasági és pénzügyi miniszterek tanácsának 2023. december 8-i brüsszeli ülésén megerősítették, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelte a Horvát Köztársaságot mind a három NPOO-támogatás (Nacionalni plan oporavka i otpornosti, vagyis a nemzeti helyreállítási és reziliencia terv) kifizetésére irányuló eddigi kérelem tekintetében.

– A számadatok megerősítik, hogy a kifizetések összege elérte a 2,9 milliárd eurót, így Horvátország az első tagállam, amely a rendelkezésre álló támogatások esetében meghaladta a kifizetések 50%-át. Az uniós források kifizetésének az a feltétele, hogy teljesüljenek a mutatók. Horvátország eddig 104 tervezett mutatót teljesített, ami az elvártnak a 100%-a!

– mondta Irena Križ Šelendić, a területrendezési, építésügyi és állami tulajdonügyi minisztérium épületek, projektek és programok energiahatékonyságával foglalkozó igazgatóságának igazgatója.

A jól teljesített céloknak köszönhetően az Európai Bizottság további 4,5 milliárd eurót hagyott jóvá az NPOO eszközökből Horvátországnak, és még kávézni sem kellett érte. Csak úgy jött, mint az áldás a mennyből.

Még egy kis hétvégi pletyó

Mezítláb

Amióta mindenkinek ott lapul a fényképezőgép a zsebében a mobiltelefonoknak köszönhetően, a politikusokra rájár a rúd.

Így pénteken fél négy tájban a Večernji list egy szemfüles olvasója lekapta Kolinda Grabar Kitarović ex-köztársasági elnököt, amint decemberben gumipapucsban lófrál a főváros utcáin.

A kollégák nem voltak restek és feltelefonálták a Szőke Ciklont, aki bár kicsit meglepődött, mégis szolgálatkészen elmagyarázta, hogy pedikűrösnél volt, és nem akarta, hogy a cipő tönkretegye a lakkot, így papucsban ment ki az utcára.

– Nem hiszem el, hogy valaki lefotózott

– mondta nevetve Kolinda Grabar-Kitarović.

A leghosszabb advent, ott most is süt a nap

A leghosszabb advent Horvátországban – de lehet hogy a régióban is – a zadari. A szemfüles záraiak kitalálták, hogy náluk az advent 45 napig tart, ennek minden kereskedelmi vonzatával egyetemben.

A város napján, november 24-én kezdődött zárai advent egészen Három Királyokig tart, és ezáltal ez a leghosszabb buli Horvátországban.

A rendezvény kínálatával és programjával minden oldalról vonzza a vendégeket, kiváló statisztikai eredményeket produkálva a vendégéjszakák számának növekedéséről.

Ezenkívül a kedvező éghajlat és a helyszín, amely a városfalaknak köszönhetően megvédi a látogatókat a széltől, lehetővé teszi a vendéglősök számára, hogy már 10 órakor kinyissák a standokat.

Így a Petar Zoranić és az Öt kút terén – ahol 25 adventi házikó található – már délelőtt megkezdődik a nyüzsgés. Miután Dalmáciáról van szó 14 és 17 óra között elvonulnak pihenni, hogy azután minden kezdődjön elölről.

Így múlnak a napok Croatiában, lényegében senkit sem érdekel az égvilágon semmi a karácsonyon kívül.

Ezzel együtt megindultak a céges ajándékozások is. Gyermekem jóvoltából a bőségből az apának is csurrant-csöppent valami, mondjuk egy-egy príma olasz pannetone, amit első osztályú haspókként igencsak kedvelek.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava