Connect with us

Szerbia

SZAVAZÁS: A szerbek tömegesen költöznek vissza Koszovóba a szerb választási listák szerint

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ahol ünnep a szavazás, vranjei szavazók 2020-ban
Ahol ünnep a szavazás, vranjei szavazók 2020-ban (Forrás: X-platform)
A cikk meghallgatása

Azt hinné valaki, hogy a szerbek tömegesen költöznek vissza Koszovóba, rohamosan növekszik ugyanis a szavazásra jogosult koszovói szerbek száma, akik csak Szerbiában járulhatnak az urnákhoz, miután a koszovói kormány nem engedélyezte a szavazóhelyiségek megnyitását a vasárnapi szerbiai választások idejére. A szavazni kívánó választópolgároknak ezért Szerbiába kell utazniuk, miközben a koszovói szerb szavazók száma elképesztő ütemben emelkedik.

Négy városban szavazhatna

A vasárnapi szerbiai parlamenti választásokon a koszovói szerb választópolgároknak a Szerbiához közeli városokban, Vranjéban, Kuršumlijában, Raškában és Tutinban a külön erre a célra megnyitott szavazóhelyiségekbe kell elmenniük, ha szavazni akarnak. És a jelek szerint sokan akarnak, lassan többen mint ahányan vannak.

A 2022. áprilisi választások idején 93 500 regisztrált választópolgár volt Koszovóban. Idén 122 300-an vannak, ami közel 30 000-es növekedést jelent röpke másfél év alatt.

A vegyes lakosságú Prizrenben (albánul: Prizreni) 4748 választópolgár szerepel a névjegyzékben, 3000-rel több, mint másfél évvel ezelőtt, ami jelentős népszaporulatot jelent, persze csak a szerb választói névjegyzék szerint.

– Bárcsak többen lennénk, néha nincs, akivel együtt kávézhatnék

– mondta a Szabad Európa Rádiónak Spasa Andrejević, aki 2004-ben tért vissza a Prizren közelében lévő szülőfalujába, Novakéba.

Prizren egyik arca

Prizren egyik arca (Forrás: Freepik)

A koszovói főváros is a szerbek által települések közé tartozik, Pristinában 4436 szerb szavazóval van több, mint másfél évvel ezelőtt, és hasonló a helyzet Pećben is (albánul: Pejë), ahol 3100 választópolgárral növekedett a lista, bár a való életben ezt semmi sem magyarázza, mivel az Ibar folyótól délre nem regisztráltak tömeges szerb bevándorlást vagy visszatérést.

– Idén mindössze 53 szerb visszatérőt vettünk nyilvántartásba

– panaszolta a Szabad Európa Rádiónak (RSE) nyilatkozva Nenad Rašić, a koszovói kormány közösségekért és visszatérésekért felelős minisztere, aki hasonló számokról tudott beszámolni a 2022-es évet illetően is, amikor 57 visszatérést regisztráltak.

Rašić szerint a koszovói szerb közösség száma már olyan kicsi Koszovóban, hogy 30 ezer ember érkezése nem maradt volna észrevétlen.

A jelenségre Belgrádban nem reagáltak, a szerb kormány Koszovóért felelős hivatala – amely minden apró incidenst regisztrál – most néma maradt, az újságírói megkeresésekre nem válaszol.

A koszovói szerb “ideiglenes” önkormányzatok vezetői sem kívántak nyilatkozni, kivéve a peći Darko Kolašinacot, aki szerint 700-800 szerb választópolgár él a község területén”, mindenekelőtt a Goraždevac enklávéban. Kolašinac elmondta, hogy a 3100 választópolgárról szóló számot ő sem érti.

Vujo Ilić, a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetének tudományos munkatársa szerint a koszovói szerb választások mindig is a “szürke zónában” zajlottak, sokkal kisebb ellenőrzés mellett, mint Szerbiában.

Koszovóban nem lesz szavazás

Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes november 30-án kijelentette, hogy a pristinai kormány a szerb kormány erre vonatkozó kérése nélkül nem engedi meg a szavazást Koszovó területén a december 17-re tervezett szerbiai választások keretében, a szerb kormány viszont nem volt hajlandó ilyen kéréssel a pristinai vezetéshez fordulni, mert álláspontja szerint azzal elismerné Koszovó függetlenségét.

A koszovói kormány nem engedi, hogy a koszovói szerbek Koszovóban szavazzanak

A koszovói kormány nem engedi, hogy a koszovói szerbek Koszovóban szavazzanak (Forrás: X-faktor)

Az Európai Unió ugyan bírálta Koszovót, mert megtiltotta a szerbek számára a szavazát Koszovó területén, Bislimi azonban azt mondta hogy „egy másik állam” választásáról van szó, amelyet előzetes engedély nélkül akartak megszervezni, az erre tett kísérlet azonban nem áll összhangban a párbeszéd szellemével.

Miután a koszovói szerbek így csakis Szerbiában, egészen pontosan négy szerbiai városban adhatják le a voksukat, ezért – ha jó indulatúak vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy lehetnek jelentős eltérések a Szerbiában vezetett listák és a valós helyzet között, ha rosszindulatúan közelítünk a kérdéshez, akkor viszont megállapíthatjuk, hogy ez kitűnő táptalaja egy újabb csalásnak.

Az igazság valószínűleg a kettő között van, a listák sem pontosak, ugyanakkor a belgrádi kormányerőktől sem áll távol, hogy ebből hasznot húzzanak.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava