Connect with us

Szerbia

Három migráns halt meg a Horgos külterületén történt fegyveres leszámolásban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fegyver
A szerbiai rendőrök autóbusszal szállítják el a migránsokat Horgos térségéből (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Három migráns életét vesztette egy lövöldözés során, amely kora reggel történt az egykori “Bácska” mezőgazdasági birtok elhagyatott létesítményeiben Horgos közelében. Szerbiai médiabeszámolók szerint ezt a nagykikindai rendőrkapitányság is megerősítette. Egy negyedik migráns megsebesült, ő orvosi segítségben részesült.

Fegyveres összecsapás

A lövöldözés Horgos lakott területén kívül történt reggel három és négy óra körül. A helyiek a lövések hallatán kihívták a rendőröket, akik megkezdték a terület átfésülését, és a halottak megszámlálását.

Azzal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek jelentések, hogy bárkit is őrizetbe vettek a fegyveres leszámolás résztvevői közül, bár az már kiderült, hogy a térségben talált migránsok egy részét autóbusszal szállították el a helyszínről.

Közben a Népi Járőrség – amely korábban együttműködött az orosz Wagner Csoporttal – a Telegramon egy fotót tett közzé, amely szerint Horgos közelében a magát 7777-nek nevező afgán banda a rivális 40059-es csoporttal csapott össze Horgos térségében.

A képen az látható, hogy a 7777-es banda két tagja egy vérző férfit vezet el. A csoport tagjai a közösségi oldalakon azzal dicsekednek, hogy elfogták a rivális 40059-es banda egyik tagját.

fegyver

A Facebookon terjedő hírek szerint tegnap este 11 óra körül lövöldözés volt a Szabadkától északra lévő Tőzegtó környékén is.

Az egyik Facebook-csoportban arról számoltak be, hogy a lövöldözés legalább egy órán át tartott, amihez elég sok munícióra van szükség.

A mostani lövöldözések azt jelzik, hogy folytatódik a csempészbandák háborúja, és hogy a migránsok elegendő fegyverhez és munícióhoz jutnak.

Az események lassan kicsúsznak az ellenőrzés alul, miután a rendőrök nem tudják, vagy nem akarják megfékezni a migránsokat, miközben a helyiek agyaggalambnak érzik magukat.

Horgos lakosságát ismét felzaklatta az eset, miután ilyesmi nem először fordul elő arrafelé, néhányan nem engedték iskolába a gyerekeket.

A helyiek azt állítják, hogy a hatóságok magukra hagyták őket. Egyikük nemrég egy televíziós adásban úgy nyilatkozott, hogy úgy érzik magukat, mintha háborús övezetben élnének.

Migránsok az autópályán

Egy másik videó szerint – amely szintén ma került fel a világhálóra – nagy a migránsforgalom a Magyarország felé vezető autópályán, ahol lassan ki lehetne tenni néhány útjelzőtáblát, amely az úton átszaladó migránsok által előidézett veszélyre figyelmeztet.

Ilyen táblákat ugyan még nem rendszeresítettek Szerbiában: lehet, hogy azért nem, mert a BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) állítása szerint a leginkább befolyásos embercsempészek a rendőrség támogatását élvezik, de az sem zárható ki, hogy vannak rendőrök, akik nekik dolgoznak.

Az a megállapítás ugyanakkor nem fedi teljesen a valóságot, hogy csak Szerbiában használnak fegyvereket a migránsok, illetve az embercsempészek, miután állítólag már a horvát-boszniai határon is voltak lövöldözések, és szintén állítólag, a migránsok a horvát rendőrökre is rálőttek.

A BIRN szerint az embercsempészeket koszovói, dél-szerbiai és albániai bűnözők fegyverzik fel, ami logikusnak tűnhet, hiszen az ő érdekeiket szolgálja, hogy Szerbiában káosz alakuljon ki, ugyanakkor az albánellenes szerbiai hisztéria közepette az is elképzelhető, hogy ez csak rágalom az albánok lejáratására.

A BALK korábban beszámolt arról a szíriai-szerb kettős állampolgárról, aki állítólag a szerbiai embercsempészet kulcsfigurája: az általa vezetett bűnözői csoport húszezer euróért ad bérbe egy-egy határszakaszt más bűnözői csoportoknak, és ezen felül havonta további ötezer eurós bérleti díjat kér, de az is előfordul, hogy migránsonként 200-300 eurót kell fizetni neki, attól függően, hogy hány kuncsaft van.

Hivatalos közlés szerint a szerbiai befogadó központokban mintegy háromezer migráns tartózkodik, a menekültügyi hatóságok becslése szerint további ezren vannak a központokon kívül.

Ez persze köszönő viszonyban sincs a realitásokkal, miután egyes becslések szerint napi két-háromezer migráns próbál átjutni a magyar kerítésen, hogy eljusson Nyugat-Európa valamelyik boldogabb országába.

Ha a magyar rendőrök elkapják és visszaküldik őket Szerbiába, azzal nem csak az Európai Uniót védik, hanem a szerbiai embercsempészek zsebét is tömik, miután egy újabb próbálkozásnak is “vannak költségei”.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

82
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava