Connect with us

Szerbia

Három migráns halt meg a Horgos külterületén történt fegyveres leszámolásban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fegyver
A szerbiai rendőrök autóbusszal szállítják el a migránsokat Horgos térségéből (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása

Három migráns életét vesztette egy lövöldözés során, amely kora reggel történt az egykori “Bácska” mezőgazdasági birtok elhagyatott létesítményeiben Horgos közelében. Szerbiai médiabeszámolók szerint ezt a nagykikindai rendőrkapitányság is megerősítette. Egy negyedik migráns megsebesült, ő orvosi segítségben részesült.

Fegyveres összecsapás

A lövöldözés Horgos lakott területén kívül történt reggel három és négy óra körül. A helyiek a lövések hallatán kihívták a rendőröket, akik megkezdték a terület átfésülését, és a halottak megszámlálását.

Azzal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek jelentések, hogy bárkit is őrizetbe vettek a fegyveres leszámolás résztvevői közül, bár az már kiderült, hogy a térségben talált migránsok egy részét autóbusszal szállították el a helyszínről.

Közben a Népi Járőrség – amely korábban együttműködött az orosz Wagner Csoporttal – a Telegramon egy fotót tett közzé, amely szerint Horgos közelében a magát 7777-nek nevező afgán banda a rivális 40059-es csoporttal csapott össze Horgos térségében.

A képen az látható, hogy a 7777-es banda két tagja egy vérző férfit vezet el. A csoport tagjai a közösségi oldalakon azzal dicsekednek, hogy elfogták a rivális 40059-es banda egyik tagját.

fegyver

A Facebookon terjedő hírek szerint tegnap este 11 óra körül lövöldözés volt a Szabadkától északra lévő Tőzegtó környékén is.

Az egyik Facebook-csoportban arról számoltak be, hogy a lövöldözés legalább egy órán át tartott, amihez elég sok munícióra van szükség.

A mostani lövöldözések azt jelzik, hogy folytatódik a csempészbandák háborúja, és hogy a migránsok elegendő fegyverhez és munícióhoz jutnak.

Az események lassan kicsúsznak az ellenőrzés alul, miután a rendőrök nem tudják, vagy nem akarják megfékezni a migránsokat, miközben a helyiek agyaggalambnak érzik magukat.

Horgos lakosságát ismét felzaklatta az eset, miután ilyesmi nem először fordul elő arrafelé, néhányan nem engedték iskolába a gyerekeket.

A helyiek azt állítják, hogy a hatóságok magukra hagyták őket. Egyikük nemrég egy televíziós adásban úgy nyilatkozott, hogy úgy érzik magukat, mintha háborús övezetben élnének.

Migránsok az autópályán

Egy másik videó szerint – amely szintén ma került fel a világhálóra – nagy a migránsforgalom a Magyarország felé vezető autópályán, ahol lassan ki lehetne tenni néhány útjelzőtáblát, amely az úton átszaladó migránsok által előidézett veszélyre figyelmeztet.

Ilyen táblákat ugyan még nem rendszeresítettek Szerbiában: lehet, hogy azért nem, mert a BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) állítása szerint a leginkább befolyásos embercsempészek a rendőrség támogatását élvezik, de az sem zárható ki, hogy vannak rendőrök, akik nekik dolgoznak.

Az a megállapítás ugyanakkor nem fedi teljesen a valóságot, hogy csak Szerbiában használnak fegyvereket a migránsok, illetve az embercsempészek, miután állítólag már a horvát-boszniai határon is voltak lövöldözések, és szintén állítólag, a migránsok a horvát rendőrökre is rálőttek.

A BIRN szerint az embercsempészeket koszovói, dél-szerbiai és albániai bűnözők fegyverzik fel, ami logikusnak tűnhet, hiszen az ő érdekeiket szolgálja, hogy Szerbiában káosz alakuljon ki, ugyanakkor az albánellenes szerbiai hisztéria közepette az is elképzelhető, hogy ez csak rágalom az albánok lejáratására.

A BALK korábban beszámolt arról a szíriai-szerb kettős állampolgárról, aki állítólag a szerbiai embercsempészet kulcsfigurája: az általa vezetett bűnözői csoport húszezer euróért ad bérbe egy-egy határszakaszt más bűnözői csoportoknak, és ezen felül havonta további ötezer eurós bérleti díjat kér, de az is előfordul, hogy migránsonként 200-300 eurót kell fizetni neki, attól függően, hogy hány kuncsaft van.

Hivatalos közlés szerint a szerbiai befogadó központokban mintegy háromezer migráns tartózkodik, a menekültügyi hatóságok becslése szerint további ezren vannak a központokon kívül.

Ez persze köszönő viszonyban sincs a realitásokkal, miután egyes becslések szerint napi két-háromezer migráns próbál átjutni a magyar kerítésen, hogy eljusson Nyugat-Európa valamelyik boldogabb országába.

Ha a magyar rendőrök elkapják és visszaküldik őket Szerbiába, azzal nem csak az Európai Uniót védik, hanem a szerbiai embercsempészek zsebét is tömik, miután egy újabb próbálkozásnak is “vannak költségei”.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

80
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac4 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékFegyveres összecsapásMigránsok az autópályánMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban, még a hetvenesekben Újvidéken, mesterfokon rajzoló...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac2 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékFegyveres összecsapásMigránsok az autópályánMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti szerelvény haladt át Magyarországon. Mint...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékFegyveres összecsapásMigránsok az autópályánMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír kalapács alá került sokmilliós művekről...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékFegyveres összecsapásMigránsok az autópályánMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel a szimpatikus, lélekemelő mondattal indította...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékFegyveres összecsapásMigránsok az autópályánMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap a hírt, hogy a belgrádi...

IN ENGLISH

Tíz nap legjava