Connect with us

Bosznia

Emelték a terrorkészültséget Boszniában, ahol 19 migránst vettek őrizetbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

terror
A boszniai idegenrendészet munkatársai a migránsokat ellenőrzik (Forrás: Hayat.ba)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az illegálisan Bosznia-Hercegovinába érkezők számának drasztikus emelkedése miatt rendőrök tömege lepte el a Szarajevó melletti Blažujban lévő migrációs központot. Ezzel egyidejűleg Nenad Nešić biztonsági miniszter döntött a terrorfenyegetettségi szint emeléséről, a diplomáciai képviseletek mellett fokozták az ellenőrzést a zsidó vallási helyek környékén is. A döntés politikai hátterét firtatva élénk üzengetés alakult ki a szerb származású Nešić és a bosnyák-horvát föderáció belügyminisztériumát vezető bosnyák Ramo Isak között.

Több tábort átvizsgáltak

A boszniai idegenrendészeti hatóság tájékoztatása alapján az elmúlt napokban több bosznia-hercegovinai befogadó központot ellenőriztek az érintett rendészeti szervek munkatársai. Az akció méretét jól mutatja, hogy abban a boszniai határrendészet, az ügyészség és a hírszerző és biztonsági szolgálat, valamint a veszélyes bűnözők elfogását végző Állami Nyomozó és Védelmi Hivatal (SIPA) mintegy háromszáz munkatársa vett részt egyidejűleg.

A Szarajevó külső területének számító Blažujban lévő ideiglenes befogadó központ ellenőrzése során 19 személyt vettek őrizetbe. Ezek közül egy marokkói és egy líbiai személlyel szemben heroin és marihuána terjesztés miatt rendeltek el nyomozást. A tábor átvizsgálásakor a rendőrök nagy mennyiségben foglaltak le szúró fegyvereket, lőfegyver és robbanóanyag lefoglalásáról viszont nem számoltak be.

terror

A rendőrök 19, más források szerint 21 migránst vettek őrizetbe a Blažujban lévő befogadó központban, közülük 17-en illegálisan tartózkodtak Bosznia-Hercegovinában

A „Racija” (magyarul: rajtaütés) elnevezésű akció eredményeként elfogott migránsokat a kelet-szarajevói zárt migrációs állomásra szállították át, ahol előkészítik a Bosznia-Hercegovinából történő kitoloncolásukat.

A kiutasítani tervezett személyek kapcsán mindössze annyit jeleztek az érintett hatóságok, hogy az érintettek mindannyian drogterjesztéssel, fegyverkereskedelemmel, illetve más bűncselekmények elkövetésével hozhatók összefüggésbe.

Emellett közöttük voltak olyan személyek is, akik nemzetközi körözés alatt álltak vagy olyan magatartást tanúsítottak korábban a befogadó központban, ami annak biztonságos működtetését veszélyeztette.

Lényegesen többen jönnek

A boszniai idegenrendészet által kiadott nyilatkozat alapján a közeljövőben a mostanihoz hasonló akciókat hajtanak végre az érintett hatóságok, mert az idei év első hat hónapjában több, mint 50%-kal megnőtt a Bosznia-Hercegovina területén regisztrált illegális belépések száma.

A 2023. január 1. és július 1. között regisztrált illegális migránsok száma 15.989 fő volt. Közülük a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Bangladesből és Marokkóból érkeztek, de jelentős számban vannak köztük a közép-afrikai régió államaiból, így Ruandából érkezők is.

A legtöbb illegális határátlépésre Szerbia felől a Drina völgyében, valamint a Montenegróval meglévő szakaszon került sor.

Jelenleg mintegy kétezer migráns tartózkodik befogadó államásokon a nyugat-balkáni Csodaországban. Ennél lényegesen magasabb lehet azoknak a száma, akik a tél beállta előtt a hegyekben lévő elhagyott házakban vagy a jugoszláv konfliktus során lakhatatlanná vált romok között húzzák meg magukat.

A korábban belépett majd tizenhatezer migráns döntő többsége már vélhetően elhagyta nyugati irányba Boszniát.

Emelték a terrorkészültséget

Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter a múltheti belgiumi és franciaországi iszlamista terrortámadások után döntött a boszniai terrorfokozat szintjének emeléséről.

A miniszteri utasítás értelmében a rendőri szervek munkájának koordinálását és a kiemelt létesítmények védelmét ellátó igazgatóság (Direkcija za Kordinaciju Policijskih Tijela, DKPT) megnövelte az állami intézmények és a diplomáciai kirendeltségek védelme mellett az izraelita személyek által látogatott vallási helyek védelmét is.

Nešić az N1 Bosna csatorna által feltett kérdésre, miszerint a terrorkészültség fokozása összefüggésben van-e a fokozódó közel-keleti helyzettel, azt a választ adta, hogy a franciaországi és a belgiumi támadások miatt tartotta indokoltnak a rendőri ellenőrzések fokozását, a Srna boszniai szerb hírügynökség korábban viszont úgy nyilatkozott, hogy azért emelték meg a biztonsági intézkedéseket, mert félnek attól, hogy a válság a Közel-Keletről más helyszínekre is kiterjed.

Két belügyes szóváltása

A boszniai belpolitikai feszültséget jól jellemzi, hogy a biztonsági miniszter döntésének nyomban politikai üzenetet tulajdonított Ramo Isak, a bosnyák-horvát Föderáció belügyminisztere, aki azzal vádolta meg Nešićet, hogy csak a muszlim lakosság elleni hangulatkeltés miatt volt érdekében emelni a terrorfenyegetettség szintjén.

terror

A NÉP EREJE, avagy Ramo Isak és a három testőr, akik különös érdeklődést mutattak a festészet iránt az UNHCR egyik rendezvényén (Forrás: Facebook, Ramo Isak)

A Nép Ereje (Snaga Naroda) nevű párt élén politizáló Isak már korábban is ismert volt kritikus hangvételű megjegyzéseiről a boszniai politikai színtéren.

A 2023. eleje óta föderációs belügyminiszterként tevékenykedő Isak Nenad Nešićhez hasonlóan rendőri karrierjét hagyta hátra, hogy beléphessen a politikai ringbe.

Isak a Nešićet vezérlő politikai motívum mellett indokoltnak tartotta megjegyezni, hogy az ő általa vezetett minisztérium készen áll Milorad Dodik letartóztatására, amennyiben azt a boszniai bíróság elrendeli. Ezen a ponton elszabadult a két belügyes között a politikai szájkarate, és napok óta tartó üzengetésbe bonyolódtak egymással.

Nešić a meglehetősen alacsony színvonalúra sikerült szóváltás következő lépésében felhívta a föderációs belügyér figyelmét, hogy az ártatlanság vélelme még Dodikot is megilleti – utalva arra, hogy a boszniai Szerb Köztársaság elnökével szemben még nem született jogerős ítélet az ellene folyó eljárásban.

Ezt követően Nešić még megjegyezte, hogy az egyébként meglehetősen termetes izomtömeggel bíró Isaknak gyengén mehet a testépítés, mert maga mellett akarja tudni Dodikot, hogy az megmutassa neki, hogy hogyan kell csinálni.

Két belügyes összeszólalkozott, Ramo Isak a Föderáció és Nenad Nešić, Bosznia-Hercegovina belügyminisztere

Ahogy az várható volt, nem késett sokat Isak válasza, aki nem volt rest meghívni Nešićet egy önvédelmi edzésre, amit ő tartana, tudni illik a bosnyák szuperzsaru elismert közelharci kiképző is, nemcsak testépítő.

Ezen képességek birtokában Isak jelezte, hogy Nešićtyel szemben ő szabadon járhat-kelhet Bosznia szerte, így a boszniai szerb entitásban is. Utóbbiról odaszúrás gyanánt indokoltnak tartotta kiemelni, hogy az jelenleg Bosznia-Hercegovina része.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

82
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava