Connect with us

Horvátország

A magyar határzáron több migráns jut át, mint a bosnyák-horvát határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

határzár
Davor Božinović horvát belügyminiszter az interjú előtti napon kijelentette, hogy Horvátországban nincs közvetlen terrorfenyegetés vagy közvetlen veszély, de azt is hozzátette, hogy soha nem zárható ki a "radikalizálódott egyének őrült fellépése"
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nemcsak Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, a szájkarate ólomsúlyú bajnoka tud nagyokat mondani. Ez néhanapján még Davor Božinović belügyminiszterrel is előfordul, attól függetlenül, hogy általában higgadt, kimért nyilatkozatokat szokott adni. Ezt nyilván azzal lehet összefüggésbe hozni, hogy a szlovén határellenőrzés bevezetése után Horvátországban felbolydultak a kedélyek, és ennek megfelelően nincs hiány a legkülönfélébb javaslatokban, például a Frontex horvát-bosnyák határra történő telepítésétől (amit különben Horvátország már nem egyszer elvetett) egészen odáig, hogy a katonaságot kell kivezényelni a határok védelmére. Mindez természetesen a kormány rátermettségét kérdőjelezi meg, ami fél évvel a parlamentáris választások előtt nem olyasvalami, amit Plenković miniszterelnök szívesen lát, különösen nem azután, hogy a kormány egyik legnagyobb vívmányaként a schengeni övezethez való csatlakozást nevezi meg.

Jó napot, miniszter úr!

Davor Božinović belügyminiszter, a N1 Tv stúdiójában válaszolgatott a kérdésekre a Hét interjúja műsor keretében, és alapvetően azt az álláspontot képviselte, hogy nincs semmi baj, a kormány, illetve a belügy mindent keményen ellenőrzése alatt tart.

Az újságírói kérdések – a közvélemény hangulata nyomán – a schengeni övezettel kapcsolatosan firtatták az illegális migránsok növekvő számát. Elsősorban az érdekelte a kollégát, hogy az övezetbe való felvétel után nem lazított-e Horvátország a határellenőrzésen.

határzár

A TNT-ben megnyilvánuló belügyminiszter szerint Európában az a legnagyobb probléma, hogy a bevándorlók nem integrálódtak a társadalomba (Forrás: X-platform, N1)

A belügyminiszter elismerte, hogy a számok növekednek, ám szerinte ennek semmi köze sincs Horvátország schengeni csatlakozásához.

Božinović annak a véleményének adott hangot, hogy idén mind Szerbiában, mind Bosznia-Hercegovinában nőtt a nyomás és a határátlépések száma, ami automatikusan tükröződik a horvátországi helyzeten is.

– Megértem a határ mentén élőket, valamint a Slunjban és a bosznia-hercegovinai határ mentén lakó polgárok helyzetét. Ezért kezdtünk el építeni egy migránsregisztrációs központot, hogy ténylegesen eltávolítsuk a migránsokat a településekről. Reálisan nézve a biztonsági helyzet nem romlott

– mondta Božinović. Ami a határvédelmi intézkedéseket illeti a horvát belügyminiszter szerint Horvátország az elmúlt időszakban megerősítette határainak az ellenőrzését.

Miután a határ menti erdőkben a fák hullatni kezdték a leveleiket, megcsappant az illegális határátlépési kísérletek száma, mert sokkal könnyebb észlelni a migránscsoportokat.

Božinović szerint Szlovénia nem vezette volna be a határellenőrzést, ha ezt nem a franciaországi és belgiumi terrortámadások motiválták volna, valamint ha Olaszország nem vezette volna be ugyanezt Szlovénia irányában.

A horvát belügyminiszter meglátása az, hogy az Európai Unióban az a tendencia, hogy Közép-Európától délig mindenki rendelkezik ilyen belső ellenőrzésekkel. Ez olyasvalami, ami létezik, és amiről a schengeni jog is rendelkezik.

Amikor korábban terrortámadások történtek és a covid-válság volt, ilyen ellenőrzéseket vezettek be. Ezért Božinović szerint nem beszélhetünk rendkívüli, vagy teljesen új helyzetről, mivel olyan intézkedésekről van szó, amelyeket a gyakorlat már korábbról ismer.

Ejnye-bejnye, csúnya magyarok! És csúnya határzár!

A 2015-ben tapasztalható helyzethez hasonló állapotok kapcsán Božinović kifejtette, ez a helyzet nem fog megoldódni, amíg az Európai Unió szintjén nem születik konszenzus az illegális migrációval szembeni fellépésről. A gond az, hogy a konszenzust nehéz létrehozni.

határzár

A horvát belügyminiszter szerint 6700 rendőr, plusz 2000 tagú intervenciós és különleges rendőrökből álló egység tartózkodik a határon, akiket folyamatosan rotálnak. Ezen felül a Frontexnek 1150 tagja is jelen van, de nem a határon, bár rájuk Božinović szerint nagyobb szükség lenne Bosznia-Hercegovinában (Forrás: Screenshot, N1)

Vannak baloldali és zöld kormányok, amelyek támogatják a nyitott határokat, vannak jobboldaliak, amelyek ezt ellenzik, és mindent erővel szeretnének megoldani.

Horvátország – a belügyminiszter szerint valahol középen helyezkedik el, és elsősorban a nemzeti érdekek megvédésére törekszik.

– Az EU nélkül nem fogjuk megoldani ezt a problémát, bármit is gondolunk, de ezzel egyetemben meg kell őriznünk Horvátország érdekeit, és azt hiszem, hogy ebben sikeresek vagyunk

– jelentette ki Božinović arra az újságírói felütésre reagálva, hogy az európai migránspolitika kudarca pontosan az eltérő megközelítésekre vezethető vissza: például Magyarország határzárral védi határait.

Itt fontos közbeszúrni, hogy ki nem mondottan az újságíró arra a vitára utal, ami Horvátországban már pár éve folyik, hogy nem kellene-e mégis valamilyen kerítés arra a fránya határra?

Davor Božinović kifejtette, hogy Magyarországnak a legkeményebb a retorikája ebben a kérdésben az Európai Unióban, elsőként épített ki határzárat, “de ettől eltekintve több migráns halad át rajta, mint Horvátországon keresztül, mivel nekünk jobb a hozzáállásunk, és a rendőrségünk rugalmasabban kezeli a helyzetet.

– Arra szeretném emlékeztetni a nézőket, hogy mennyi vád érte annakidején a rendőrséget, nemcsak a közösségi médiában, de az európai intézmények felől is. Brutalitással vádoltak bennünket, meg ki tudja mivel, most pedig hogy bekerültünk a schengeni övezetbe, az erélyes fellépés hiányát kérik rajtunk számon

– mondta Božinović, aki ezzel kimondatlanul is arra utalt, hogy a kérdésben bizonyos értelemben kettős mérce létezik az Európai Unió esetében.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

82
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava