Connect with us

Szerbia

A belgrádi főügyészség fellebbezést nyújtott be, kéri Milan Radoičić őrizetbe vételét
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fellebbez őrizet
A főügyészség azért fellebbezett, mert az előzetes eljárási bíró tévesen és hiányosan állapította meg tényállást (Forrás: N1)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A belgrádi főügyészség fellebbezést nyújtott be az előzetes eljárási bíró határozata ellen, amellyel elutasította a szeptember 24-i, banjskai támadást vezető Milan Radoičić őrizetbe vételére vonatkozó indítványt, szerinte ugyanis nem áll fenn a szökés veszélye. Az említett főügyészség fellebbezésében a határozat módosítását és Radoičić őrizetbe helyezését kérte. A fellebbezésről a belgrádi felsőbíróság tárgyaláson kívüli büntetőtanácsa dönt.

Fellebbezés és őrizet

Az említett tanácsnak ezt 48 órán belül kell megtennie azt követően, hogy teljesülnek a határozathozatal feltételei: vagyis hogy minden fellebbezési joggal rendelkező érintett kézhez veszi az elsőfokú határozatot.

Ehhez még hozzá kell adni három napot, ennyi idő áll ugyanis minden érintett rendelkezésére a fellebbezés megtételére az említett határozat kézhezvételét követően. A döntést akkor is meg kell hozni, ha a főügyészségen kívül mások három napon belül nem nyújtanak be fellebbezést.

Belgrádi sajtójelentések szerint a főügyészség azért fellebbezett, mert az előzetes eljárási bíró tévesen és hiányosan állapította meg a tényállást.

Radoičićot október 3-án hallgatta ki a főügyészség, amely elrendelte legfeljebb 48 órás őrizetben tartását. Egy nappal később azonban az előzetes eljárási bíró szabadon engedte.

Egy ellenzéki ügyvéd, Sead Spahović szerint a szerbiai hatóságok csak azért indítottak eljárást a banjskai támadást elkövető csoport ellen, mert a nemzetközi közösség nyomást gyakorolt rájuk, különben ezt nem tették volna meg.

De miután megtették, most az a cél, hogy valós eljárás ne folyjon, mint ahogy ez egyes háborús bűncselekmények esetében előfordult, például a Vukovár melletti Ovčara vonatkozásában, ahol a szerbek horvátokat mészároltak le a kilencvenes években.

Spahović az ellenzéki N1 televízióban azt mondta, hogy a bírósági eljárás nem fog választ adni a nyitott kérdésekre, mert éppen az a cél, hogy ne adjon.

Szerb háborús bűnösöket védett

A szépen hömpölygő médiacsatározásban az albánok és bosnyákok ezzel párhuzamosan igyekeznek feltárni a banjskai támadást végrehajtó Milan Radoičić védőügyvédjének, Goran Petronijevićnek az előéletét.

A hibrid hadviselésre szakosodott pristinai Octopus Intézet szerint nem véletlen, hogy Petronijević vette kézbe Radoičić ügyét, hiszen kettejüket szoros szálak fűzik egymáshoz a bűnügyi érdekek és a szerb hírszerzéssel (BIA) fenntartott kapcsolatok által, amiből az Octopus arra a következtetésre jutott, hogy Radoičićot a szerb állam vádolja, és a szerb állam védi.

A “pristinai polip” szerint Radoičić ügyvédje egyébként is egy elhasználódott személyiség, aki politikai indíttatású bírósági eljárásokban vesz részt, és alapos a gyanú, hogy kapcsolatban áll a szerb hírszerzéssel és a szerb alvilággal, amire azonban az Octopus bizonyítékokkal nem szolgált az X-platformon.

A Polip arra emlékeztetett, hogy Petronijević olyan ismert háborús bűnösök ügyvédje volt, mint Radovan Karadžić (Bosznia), Veselin Šljivančanin (Ovčara) és Radomir Marković (szerb állambiztonsági vezető), valamint Milorad Ulemek Legija, a zimonyi klán vezetője.

Külföldi szerepvállalások

Azt már más források említik, hogy Petronijević Oroszországhoz is kötődik, miután 2014-ben a krími népszavazási kabaré egyik megfigyelője volt, és ezáltal hitelesítette az ott elért eredményeket, amelyek szerint a krími választók mintegy 95,5%-a támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást.

Petronijević idei kalandjai közül a szarajevói Oslobođenje augusztus közepén azt emelte ki, hogy ő alakítja meg a Milorad Dodik boszniai szerb vezető védelmét ellátó ügyvédcsoportot, miután a bosznia-hercegovinai ügyészség vádat emelt a boszniai szerb elnök ellen.

fellebbez őrizet

Goran Petronijević az Informer TV internetes csatornáján, a sárga felirat szerint Milan Radoičić – kötőjel – néphős, a jobboldali ablakban a három szerb áldozat látható, akik életükkel fizettek a szerb eszmékért. Petronijević természetesen megfordult az orosz Szputnyik szerbiai csatornájának internetes adásában is (Forrás: YouTube)

A belgrádi ügyvéd – aki egy ideig ki volt tiltva Bosznia-Hercegovinából – a boszniai szerb “állami televíziónak, az RTRS-nek elmondta, hogy semmi kétsége nincs afelől, hogy Christian Schmidt főmegbízott és “szarajevói csatlósai” lábbal tiporják a daytoni megállapodást, semmibe veszik Bosznia-Hercegovina alkotmányát és megsértik az Egyesült Nemzetek Alapokmányát.

Az már csak hab a tortán, hogy Goran Petronijević gyakran vendégeskedik a szerb kormány médiafészkének tekinthető Pink Televízióban és egyéb hazafias csatornákon, mint például az Informer hírportál internetes televíziója, ahol legutóbbi megjelenése alkalmával hősöknek nevezte a banjskai támadás elkövetőit, akik felkeltek a “meztelen kezű nép”, vagyis a “goloruki narod” védelme érdekében.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava