Connect with us

Szerbia

Hogyan számolt be a Pink Televízió a koszovói fegyveres incidensről?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pink fegyveres
A Pink Televízió Nemzeti híradójának stúdióképe (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása

Külön tanulmányt megérne a Pink Televízió és a szerbiai kormány összefonódása, anyag lenne bőven, de a történelmi távlat még hiányzik. Viszont a mára virradóra történt események kezelése jól jelzi, hogy a szerb kormánypárti média, nem csak a Pink, hogyan tájékoztat. Körülbelül arra lehet számítani, mint az általunk csak álságos tüntetésnek nevezett események feldolgozása esetében. Most azt mutatjuk be, hogy a Pink első híradós tudósításában miként értelmezte a történteket.

Feszültség Koszovó északi részén

Feszültség Koszovó északi részén: ez volt a felütés a délután egy órakor sugárzott híradó elején, amelyet a Pink azzal a mondattal magyarázott, hogy a ROSU (koszovói különleges rendőrség, Regional Operations Support Unit) automata puskákkal jelent meg a térségben, lezárták a jarinjei és a brnjaki határátkelőt, és nem engedtek be Banjskába egy koszovói mentőautót.

A műsorvezető szerint újabb provokáció történt a tartomány (Koszovó) északi részén, a (koszovói) rendőrség lezárta a Banjskába vezető lejáratot a Kosovska Mitrovica és Leposavić közötti főútról, akárcsak a jarinjei és a brnjaki adminisztratív átkelőt.

A hosszabb bevezetőben az is elhangzott, hogy “a helyzet nyugodt, de szórványos lövöldözés hallatszik”, és hogy a koszovói különleges egységek tagjai Mitrovicában is feltűntek.

A szerb gyerekek elleni támadásokat követően más polgárok élete is veszélyben forog, amit a műsorvezető szerint az is igazol, hogy a mentősöknek megtiltották a bejutást Banjskába. Ezt követően három férfi tűnt fel a képernyőn, akik egy mentőautóban ültek.

Pink fegyveres

A sofőr a Kosovo Online újságíróinak elmondta, hogy Banjskába hívták őket, mert egy férfi rosszul lett, de a rendőrség nem engedi nekik, hogy érte menjenek.

Alig mondta ezt el, máris megjelent két állig felfegyverzett rendőr, hogy albánul beszélve távozásra szólítsa fel a mentősöket.

A szót visszavevő műsorvezető szerint a legfrissebb információk arról szólnak, hogy a Banjskába vezető úton a ROSU több páncélozott járműve látható, erről számolt be a Most Televízió helyszíni tudósítója.

Itt már körülbelül tíz perc telt el, de még nem hangzott el, hogy az éjszakai lövöldözésben egy (koszovói albán) rendőr életét vesztette, egy pedig megsebesült.

A tudósító a Kosovska Mitrovica és a Leposavić közötti út banjskai lejáratától jelentkezett be, miután nem engedték neki, hogy leforduljon a ma sokat emlegetett falu felé, ahonnan a jarinjei átkelő felé lehet továbbmenni.

Pink fegyveres

A tudósító megjegyezte, hogy a bekötőutat a ROSU nagy erőkkel állta el. A kolléga itt mondta el, amiről a Pink stúdiójában nem történt említés, miszerint az éjszaka három óra körül lövöldözés volt, amelyben a koszovói rendőrség szerint meghalt egy albán rendőr, kettő pedig megsebesült.

A kolléga arról is beszélt, hogy a helyi lakosok elmondása szerint senki sem hagyja el az otthonát, a faluban ostromállapot uralkodik a ROSU, a KFOR és az EULEX jelenléte miatt.

Az egyházat sem hagyták ki

A helyszíni tudósítást követően a bemondó a raškai-prizreni püspökség közleményére hivatkozva azt az értesülést olvasta fel, hogy állarcos fegyveresek páncélozott járművekkel hatoltak be a banjskai ortodox szerb kolostor területére, amelynek az udvarán forgolódnak, miközben lövéseket adnak le.

A kolostorban a barátokon kívül újvidéki zarándokok tartózkodnak, akik a saját biztonságuk érdekében bezárkóztak a kolostor konakjába, miközben a templom ajtajai is zárva vannak.

A közlemény szerint a püspökség a legerőteljesebben elítéli a nyílt erőszakot, amely a szerb ortodox egyház létesítményében megnyilvánult.

A továbbiakban a műsorvezető idézte Vladimir Orlić szerb házelnököt, aki a szintén kormánypárti Prva Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Albin Kurti, az ideiglenes pristinai intézmények vezetője azonnal a szerbeket vádolta meg, akik ki tudja milyen akciót hajtottak végre állítólagos professzionálisok bevonásával, miközben minden értelmes ember azt mondaná, hogy tisztában van azzal, ami történik.

Orlić megjegyezte, hogy Kurti azóta már biztosan személyesen is igazoltatta őket, így tudja, hogy kikről és mikről van szó, ezért a szerb házelnök szerint minden világos.

Az ezt követő tudósítás arról szólt, hogy egy Kosovska Mitrovica-i lakótelepen szerb gyerekeket ért támadás, akik a játszótéren játszottak.

A beszámoló szerint egy ismeretlen albán támadó két késsel rontott rá a gyerekekre, miközben erősen fenyegetődzött, de a gyerekeknek sikerült bemenekülniük egy közeli épületbe.

Az egyik szomszéd kihívta a rendőrséget, miközben az elkövető kezdett eltávolodni a helyszínről, ezért a Kosovo Onlinenak nyilatkozó férfi a nyomába eredt. Szavai szerint a fiatalember megpróbálta a táskájában rejtegetett nagykést bedobni az egyik bokorba.

A szerb férfi az egyik szomszédasszony tolmácsolásával kérte, hogy a támadó adja át neki a táskát, amit azonban az nem akart megtenni, ezért a szerb férfi erővel elvette tőle, amikor a rendőrök kiérkeztek.

A tudósításban a narrátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerb kormány Koszovóval foglalkozó hivatalának vezetője szerint Albin Kurti fenyegetései, miszerint a szerbek “fizetni és szenvedni fognak”, a gyerekekre is vonatkoznak.

Petar Petković irodavezető szerint ez is jelzi, hogy hova vezet Albin Kurti szélsőséges politikája.

Pink fegyveres

Erre reagált Stevica Deđanski politikai elemző (korábban minisztériumi alkalmazott), aki szerint a problémát nem Kurti okozza, róla már tudni, hogy bármire képes, mert ezt az utóbbi időben már bizonyította.

Deđanski szerint a problémát azok jelentik, akik Kurtit “ellenőrzik”, azok pedig nem mások, mint az Európai Unió és az Egyesült Államok, akik mindezt megengedik.

Itt következett egy utalás Aleksandar Vučić bölcsességére, aki már az ENSZ-ben mondott beszédében előre jelezte, hogy Kurtival még baj lesz, tehát nem olyasmiről van szó, amire nem lehetett számítani.

A tudósítás, és az egész blokk azzal zárult, hogy a mostani volt a tizenhatodik támadás a szerb gyerekek ellen Koszovóban, amióta Albin Kurti kormányra került.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava