Connect with us

Szerbia

Hogyan számolt be a Pink Televízió a koszovói fegyveres incidensről?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pink fegyveres
A Pink Televízió Nemzeti híradójának stúdióképe (Forrás: Screenshot)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Külön tanulmányt megérne a Pink Televízió és a szerbiai kormány összefonódása, anyag lenne bőven, de a történelmi távlat még hiányzik. Viszont a mára virradóra történt események kezelése jól jelzi, hogy a szerb kormánypárti média, nem csak a Pink, hogyan tájékoztat. Körülbelül arra lehet számítani, mint az általunk csak álságos tüntetésnek nevezett események feldolgozása esetében. Most azt mutatjuk be, hogy a Pink első híradós tudósításában miként értelmezte a történteket.

Feszültség Koszovó északi részén

Feszültség Koszovó északi részén: ez volt a felütés a délután egy órakor sugárzott híradó elején, amelyet a Pink azzal a mondattal magyarázott, hogy a ROSU (koszovói különleges rendőrség, Regional Operations Support Unit) automata puskákkal jelent meg a térségben, lezárták a jarinjei és a brnjaki határátkelőt, és nem engedtek be Banjskába egy koszovói mentőautót.

A műsorvezető szerint újabb provokáció történt a tartomány (Koszovó) északi részén, a (koszovói) rendőrség lezárta a Banjskába vezető lejáratot a Kosovska Mitrovica és Leposavić közötti főútról, akárcsak a jarinjei és a brnjaki adminisztratív átkelőt.

A hosszabb bevezetőben az is elhangzott, hogy “a helyzet nyugodt, de szórványos lövöldözés hallatszik”, és hogy a koszovói különleges egységek tagjai Mitrovicában is feltűntek.

A szerb gyerekek elleni támadásokat követően más polgárok élete is veszélyben forog, amit a műsorvezető szerint az is igazol, hogy a mentősöknek megtiltották a bejutást Banjskába. Ezt követően három férfi tűnt fel a képernyőn, akik egy mentőautóban ültek.

Pink fegyveres

A sofőr a Kosovo Online újságíróinak elmondta, hogy Banjskába hívták őket, mert egy férfi rosszul lett, de a rendőrség nem engedi nekik, hogy érte menjenek.

Alig mondta ezt el, máris megjelent két állig felfegyverzett rendőr, hogy albánul beszélve távozásra szólítsa fel a mentősöket.

A szót visszavevő műsorvezető szerint a legfrissebb információk arról szólnak, hogy a Banjskába vezető úton a ROSU több páncélozott járműve látható, erről számolt be a Most Televízió helyszíni tudósítója.

Itt már körülbelül tíz perc telt el, de még nem hangzott el, hogy az éjszakai lövöldözésben egy (koszovói albán) rendőr életét vesztette, egy pedig megsebesült.

A tudósító a Kosovska Mitrovica és a Leposavić közötti út banjskai lejáratától jelentkezett be, miután nem engedték neki, hogy leforduljon a ma sokat emlegetett falu felé, ahonnan a jarinjei átkelő felé lehet továbbmenni.

Pink fegyveres

A tudósító megjegyezte, hogy a bekötőutat a ROSU nagy erőkkel állta el. A kolléga itt mondta el, amiről a Pink stúdiójában nem történt említés, miszerint az éjszaka három óra körül lövöldözés volt, amelyben a koszovói rendőrség szerint meghalt egy albán rendőr, kettő pedig megsebesült.

A kolléga arról is beszélt, hogy a helyi lakosok elmondása szerint senki sem hagyja el az otthonát, a faluban ostromállapot uralkodik a ROSU, a KFOR és az EULEX jelenléte miatt.

Az egyházat sem hagyták ki

A helyszíni tudósítást követően a bemondó a raškai-prizreni püspökség közleményére hivatkozva azt az értesülést olvasta fel, hogy állarcos fegyveresek páncélozott járművekkel hatoltak be a banjskai ortodox szerb kolostor területére, amelynek az udvarán forgolódnak, miközben lövéseket adnak le.

A kolostorban a barátokon kívül újvidéki zarándokok tartózkodnak, akik a saját biztonságuk érdekében bezárkóztak a kolostor konakjába, miközben a templom ajtajai is zárva vannak.

A közlemény szerint a püspökség a legerőteljesebben elítéli a nyílt erőszakot, amely a szerb ortodox egyház létesítményében megnyilvánult.

A továbbiakban a műsorvezető idézte Vladimir Orlić szerb házelnököt, aki a szintén kormánypárti Prva Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Albin Kurti, az ideiglenes pristinai intézmények vezetője azonnal a szerbeket vádolta meg, akik ki tudja milyen akciót hajtottak végre állítólagos professzionálisok bevonásával, miközben minden értelmes ember azt mondaná, hogy tisztában van azzal, ami történik.

Orlić megjegyezte, hogy Kurti azóta már biztosan személyesen is igazoltatta őket, így tudja, hogy kikről és mikről van szó, ezért a szerb házelnök szerint minden világos.

Az ezt követő tudósítás arról szólt, hogy egy Kosovska Mitrovica-i lakótelepen szerb gyerekeket ért támadás, akik a játszótéren játszottak.

A beszámoló szerint egy ismeretlen albán támadó két késsel rontott rá a gyerekekre, miközben erősen fenyegetődzött, de a gyerekeknek sikerült bemenekülniük egy közeli épületbe.

Az egyik szomszéd kihívta a rendőrséget, miközben az elkövető kezdett eltávolodni a helyszínről, ezért a Kosovo Onlinenak nyilatkozó férfi a nyomába eredt. Szavai szerint a fiatalember megpróbálta a táskájában rejtegetett nagykést bedobni az egyik bokorba.

A szerb férfi az egyik szomszédasszony tolmácsolásával kérte, hogy a támadó adja át neki a táskát, amit azonban az nem akart megtenni, ezért a szerb férfi erővel elvette tőle, amikor a rendőrök kiérkeztek.

A tudósításban a narrátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerb kormány Koszovóval foglalkozó hivatalának vezetője szerint Albin Kurti fenyegetései, miszerint a szerbek “fizetni és szenvedni fognak”, a gyerekekre is vonatkoznak.

Petar Petković irodavezető szerint ez is jelzi, hogy hova vezet Albin Kurti szélsőséges politikája.

Pink fegyveres

Erre reagált Stevica Deđanski politikai elemző (korábban minisztériumi alkalmazott), aki szerint a problémát nem Kurti okozza, róla már tudni, hogy bármire képes, mert ezt az utóbbi időben már bizonyította.

Deđanski szerint a problémát azok jelentik, akik Kurtit “ellenőrzik”, azok pedig nem mások, mint az Európai Unió és az Egyesült Államok, akik mindezt megengedik.

Itt következett egy utalás Aleksandar Vučić bölcsességére, aki már az ENSZ-ben mondott beszédében előre jelezte, hogy Kurtival még baj lesz, tehát nem olyasmiről van szó, amire nem lehetett számítani.

A tudósítás, és az egész blokk azzal zárult, hogy a mostani volt a tizenhatodik támadás a szerb gyerekek ellen Koszovóban, amióta Albin Kurti kormányra került.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök
5 (5)

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók
3.5 (11)

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (8)

TartalomjegyzékFeszültség Koszovó északi részénAz egyházat sem hagyták ki A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava