Connect with us

Montenegró

Alagút vezet a montenegrói bíróság épületéhez, a kriptokirály számítógépe nem tűnt el

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

alagút bíróság
A podgoricai felsőbíróság raktárába vezető alagút, amely a bírósági elnök szerint valakinek a szökését szolgálhatta volna (Forrás: RTCG, Bíróság)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Boris Savić a podgoricai felsőbíróság elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy alagutat találtak az általa vezetett igazságszolgáltatási intézmény alatt. Szerinte a földalatti járat minden bizonnyal valakinek a szökését szolgálta (volna), és cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy bármi is eltűnt a raktárból, illetve bármit is elloptak volna onnan, így nem tűnt el Do Kvon dél-koreai származású kriptokirály számítógépe sem, mert állítólag nem is ott tárolták.

Alagút a bírósági raktárba

Savić azt mondta, hogy jóformán semmi sem hiányzik a bírósági raktárból, de ha bármi is eltűnt volna, az sem okozna különösebb kárt, mert az ott lévő tárgyakat már megvizsgálták és számbavették a szakértők.

A felsőbíróság elnöke arról is beszélt, hogy egy jól eldugott helyen találtak egy alagútnyílást, amelynek a méretei arra utalnak, hogy a bejárati nyílást hosszú ideig építették.

A járat kialakítása azt a célt szolgálta, hogy könnyen be lehessen jutni a bíróságra, illetve a bírósági raktárba.

alagút

Boris Savić a podgoricai felsőbíróság elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy a bíróság épülete alatt alagutat fedeztek fel (Forrás: RTCG)

Elmondása szerint bárki is rendelte meg az alagút megépítését, a szándéka az volt, hogy közel kerüljön a belső termekhez.

A podgoricai felsőbíróság elnöke azzal kapcsolatban nem akart részleteket elárulni, hogy az alagút hova vezet, vagyis hogy hol volt a kijárat.

A biztonsági kamerák által készített felvételek tartalmáról ugyanakkor még nem tudott információkkal szolgálni, mert azokat még vizsgálják, de személy szerint nem hisz abban, hogy a felvételekből bármi is kiderül, mert szerinte az elkövetők kívülről érkeztek, külső építkezésekről.

Drogra vagy Bitcoinra mentek?

Savić nem hisz abban, hogy a cél a bírósági épületben tárolt kábítószer megszerzése volt, pedig nem is lenne olyan rossz fogás annak a kilenc és fél tonna drognak a megszerzése, amelyet az épületben őriznek.

A bírósági elnök végképp nem látja értelmét, hogy továbbra is ott tárolják a bizonyítékokat, mert ezáltal az épületben maradna a hatalmas mennyiségű kábítószer.

Szerinte ezért jobb lenne, ha a bizonyítékokat valahol raktároznák el, mondjuk olyan helyen, ahol adottak a szükséges biztonsági rendszerek.

Savić külön kiemelte, hogy a Do Kvon dél-koreai származású kriptokirály számítógépe ugyanakkor nincs az említett raktárban, így a behatolók annak a közelébe sem jutottak.

A felsőbírósági elnök inkább arra gyanakszik, hogy az alagút azért készült, hogy valakinek a szökését segítse elő, de ennél is lehet jobb forgatókönyv, amiről viszont részleteket nem árult el.

Savić szinte hihetetlennek nevezte az alagút megépítését, és egyúttal hangsúlyozta, hogy a bíróságnak az eddigieknél jóval komolyabb biztonsági intézkedésekre van szüksége, mint arra már korábban is figyelmeztettek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Montenegró

Szerbiai állampolgárok ásták az alagutat Montenegróban, 19 fegyver tűnt el

Közzététel:

a megjelenés dátuma

alagút fegyver
A baloldali épületből kezdték ásni az alagutat, a jobboldali a bírósági épület Podgorica központjában (Forrás: Vijesti)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Név szerint három-négy szerbiai állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy alagutat ástak a podgoricai felsőbíróság raktáráig, ahonnan legalább 19 fegyver tűnt el. A harminc méteres földalatti járat ásásával kapcsolatban további személyek is gyanúba kerültek, mind a kilenc szerbiai állampolgár, akik valószínűleg Bosznia-Hercegovina irányából érkeztek Montenegróba, és ugyanabba az irányba is távoztak. A megbízott montenegrói rendőrségi vezető szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vettek részt a nem mindennapi bűncselekmény elkövetésében, az viszont biztos, hogy a fenti szám még növekszik.

Menyasszonyi ruhaboltot készültek nyitni

Nikola Terzić, a montenegrói rendőrkapitányság megbízott igazgatója a TV Vijesti csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az akciót minden bizonnyal az egyik legismertebb montenegrói bűnözői csoport rendelte meg, és egyúttal finanszírozta is.

alagút fegyver

Nikola Terzić szerint szerbiai bányászok ásták az alagutat, tehát szakemberek voltak (Forrás: Vijesti)

A nyomozás csaknem tíz napja tart, miután a podgoricai felsőbíróság munkatársai szeptember 11-én egy leltározás során véletlenül egy lyukat fedeztek fel a raktárban, ahol a büntetőeljárások tárgyi bizonyítékait őrzik.

Az oda vezető alagút felfedezésének másnapján Boris Savić, a felsőbíróság elnöke nem akarta elárulni, hogy az alagút hová vezetett.

Azóta azonban már kiderült, hogy az egyik szemközti épület alagsori lakásához, amelyet egy Andrijana Marić névre szóló, hamis igazolvánnyal rendelkező nő bérelt ki július 23-án.

Montenegrói lapértesülések szerint a nő a tulajdonosnak azt mondta, hogy ruhaszalont szeretne nyitni, amelyben menyasszonyi ruhákat árulna, és kéthavi bérleti díj címén 2800 eurót fizetett ki.

alagút fegyver

A nő (fényképe) eredeti, az adatok hamisak (Forrás: Vijesti)

Az alagsori helyiség bérlésével kapcsolatban állítólag három évre szóló szerződést is aláírtak, amelyet azonban jegyző által nem hitelesítettek.

Terzić azt mondta, hogy a tulajdonos benyomása szerint a hamis okmányokkal rendelkező nő Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából érkezhetett, amire a hanghordozásból következtetett.

Nem rekreáció gyanánt ástak

A felsőbíróság vezetője korábban azt állította, hogy a raktárból semmi sem hiányzik, a rendőrigazgató ezzel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, hogy szerinte az elkövetők nem rekreáció gyanánt ástak.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint 13 pisztoly, három revolver és három puska tűnt el, ebből hat pisztoly, három revolver és két puska a már jogerősen lezárt ügyek bizonyítékai közé tartozott, a többi viszont értelemszerűen még folyamatban lévő ügyekhez kötődik.

Nikola Terzić szerint különösen érdekes az időpont gondos megválasztása, a bíróság épületébe történt behatolást ugyanis az évi szabadságolások ideje alatt hajtották végre, amikor elkezdődött az épület renoválása, így teljesen természetes volt, hogy bárki is munkaruhában járkált a környéken.

A rendőri vezető szerint nem könnyű megszervezni egy ilyen bűncselekmény elkövetését, végrehajtásához pedig komoly támogatásra, infrastruktúrára és nem kevés pénzre volt szükség, viszont megkönnyíthette az elkövetők dolgát, hogy ha valaki a bíróságon belülről segített nekik.

A raktár falán tátongó lyukat szinte műtéti pontossággal nyitották meg, két polc között található, és az ügyiratokat valószínűleg belülről helyezték vissza, így nem lehetett látni a nyílást, amíg valaki nem távolította el a regisztereket, ráadásul az ásás során keletkezett törmeléket is eltávolították.

Miért volt szükség az alagútra?

A Podgorica központjában található alagút ásásának indítékaival kapcsolatban csak találgatások léteznek, a földalatti járat szolgálhatta (volna) bizonyítékok ellopását, de egy bűnöző szökését vagy meggyilkolását is, amikor az a bíróság épületében tartózkodik.

A podgoricai Vijesti hírportál szerint a kavači klán elleni ügy volt az egyike azoknak, amelyeknek a bizonyítékait a raktárba bejutó személyek átkutattak, konkrétan a Slobodan Kašćelannal, a csoport egyik legfőbb vezetőjével kapcsolatos bizonyítékok érdekelték a hívatlan vendégeket.

A behatolók hozzányúltak ahhoz a drónhoz (drónokhoz) is, amely(ek) a kavači klán 17 tagja elleni vizsgálat részét képezik. A vizsgálat a škaljari klán két vezetőjének meggyilkolása miatt indult, az egyiküket, Jovan Vukotićot várandós felesége és kiskorú lánya szeme láttára ölték meg Isztambulban.

Ha viszont az átvitt és szó szerinti értelemben végzett földalatti tevékenységnek az volt a célja, hogy kokaint lopjanak a bírósági raktárból, akkor eltévesztették a helyiséget, így viszont nem merül fel, hogy volt valaki, aki belülről segítette ennek a bűncselekmény elkövetését.

A rendőri vezető úgy fogalmazott, hogy személy szerint ő sem tudja, hogy hol örzik a kokaint, de ha tudná, akkor sem mondaná meg.

A megbízott rendőrigazgató azt is kijelentette, hogy a podgoricai felsőbíróság telephelye alatti alagút ásásában gyanúsítottakat több bűncselekmény elkövetésével vádolhatják meg, mint például bűnszövetség létrehozása, nyomozás akadályozása és minősített lopás, a megbízók pedig – ha egyszer netalán a nyomukra jutnak – még súlyosabb vádakkal találhatják magukat szemben.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava