Connect with us

Bosznia

Dodik az amerikai nagykövetre mutogat; klasszikus erőszaknak tekinti, hogy megvádolták

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

amerikai erőszak üldözés
A boszniai szerb elnök sajtótájékoztatót tart, a közlönyigazgatót nem emelte fel maga mellé (Forrás: SrpskaInfo)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai szerb elnök szégyennek nevezte, hogy a szerb származású boszniai főügyész vádat emelt ellene „Bosznia-Hercegovina alkotmányos rendjének megdöntésére” tett kísérlet gyanújával. Milorad Dodik szerint a vádemelés veszélyezteti Bosznia-Hercegovina szuverenitását, és semmi köze a joghoz, miután politikai erőszakról van szó, amely mögött a szerbekkel kapcsolatban fóbiával rendelkező amerikai nagykövet áll. Dodik úgy vélte, hogy Michael J. Murphy minden nap azon gondolkodik, hogy miként ártson a szerbeknek.

Nem szerb, aki Dodikot támadja

Dodik szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem létezik olyan törvény, amely alapján vádat emelhetnének ellene, és vele együtt Miloš Lukić szerb entitási közlönyigazgató ellen, aki körülbelül úgy került ebbe az ügybe, mint Pilátus a krédóba.

Ez abból is látszik, hogy a boszniai Szerb Köztársaság elnöke egyedül tartott sajtótájékoztatót, és nem emelt fel maga mellé egy közlönyigazgatót, akinek nincs más dolga, minthogy az ő utasításait végrehajtsa.

– A vádiratot napokig írták Murphy közreműködésével

– mondta Dodik, aki úgy vélte, hogy semmi mást nem csinált, minthogy végezte a munkáját, aláírt egy rendeletet, és mindig is ezt fogja tenni, amikor a parlament elfogad egy törvényt.

– Most még inkább meg vagyok győződve annak helyességéről, amit teszek. A boszniai Szerb Köztársasággal szemben kísérletek folynak az alattvalói struktúra kialakítására, ezek mögött a szarajevói amerikai nagykövetség áll

– jelentette ki Dodik, aki mindig erre a politikai széljárásra utal, amikor olyasmi történik, ami nincs az ínyére.

A boszniai szerb elnök, a BALK-on néha a boszniai szerbek Miléje, jelezte, hogy eleget tesz bármilyen idézésnek, amelyet kap, merthogy szerinte a bíróság jobban érti a dolgokat, mint az ügyészség, amely kényszer alatt cselekszik.

– Szégyen, hogy ilyen ügyészeink vannak, mint ez az alantas poltron, egy muszlim ügyész, aki a kicsinyes bazári igényeknek engedve tette, amit tett, hogy Bećirović kedvében járjon

– jelentette ki a boszniai szerbek vezére, aki egy mondatban két pofont is kiosztott, először is muszlim ügyésznek nevezte az ellene vádat emelő szerb származású boszniai főügyészt, bár a dokumentum előkészítésében egy bosnyák származású ügyész is részt vett, amivel Dodik nem mellékesen szólva nemzeti, nacionalista síkra terelte a vádemelés kérdését.

A második pofon azzal kapcsolatos, hogy Milanko Kajganić főügyész a vádemeléssel alantas/kicsinyes igényeknek engedve a boszniai államelnökség bosnyák származású tagjánál, Denis Bećirovićnál akarta behízelegni magát, ami alátámasztja a nemzeti, nacionalista indítékra vonatkozó tézist, vagyis azt a dodiki szándékot, hogy ilyen síkra terelje a vádemelés tényét.

Ha az eddig elmondottak alapján szeretnénk következtetéseket levonni, akkor azt állapíthatnánk meg, hogy Dodik az amerikai nagykövetséget és a muszlimokat vádolja azzal, hogy szövetkeztek ellene, és általa a szerb nép ellen: a vádemelés ennek a következménye.

Mégiscsak szerb

Dodik az amerikai nagyköveten kívül megemlítette utálatának állandó tárgyát, Сhristian Schmidtet, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét is, aki szerinte nem főképviselő, és ezáltal főképviselet sem létezik.

A boszniai szerb elnök vesztegetett néhány szót arra is, hogy az amerikai nagykövet Bosznia-Hercegovina egyik felében nem szívesen látott vendég, itt nyilván az általa uralt területekre, vagyis a Szerb Köztársaságra gondolt.

– Egyes nyugati országok nagykövetei, akik a barátaink, bizalmasan azt mondták nekem, hogy nem bírják már nézni Murphy beképzeltségét

– tette még hozzá Dodik, majd elővette az üldözött szerb népről szóló mantrát, viszont nem nevezte meg a baráti “nyugati országot”.

– A vádemelés a klasszikus politikai üldöztetés mintapéldája, és egy arra irányuló kísérlet, hogy a szerbek önmagukat büntessék meg

– jegyezte meg itt Dodik, aki ezáltal mégis csak szerbnek tekintette a lemuszlimozott szerb származású boszniai főügyészt.

A boszniai szerb elnök visszautasította az önmaguk megbüntetésével kapcsolatos nyugati kísérletet, és jelezte, hogy készen áll bármilyen legitim harcra, ennek első lépéseként feljelentést tesz a főügyész ellen hivatali visszaélés miatt.

Egyúttal azt is bejelentette, hogy a szerb nép maximális homogenizálására fogja végrehajtani, de nem Milorad Dodik, hanem a boszniai Szerb Köztársaság elnöki pozíciójának védelme érdekében, és ebben a kérdésben sem ő, sem más nem helyezheti kényelembe magát.

amerikai erőszak üldözés

Milorad Dodik és Biljana Plavšić csókja Dodik miniszterelnökké történt választása alkalmával, még a kétezres évek elejéről (Forrás: Screenshot, YouTube)

Dodik itt a háborús bűnös “nagy elődökre” is hivatkozott, mondván, hogy annak idején Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik és Biljana Plavšić sem helyezte kényelembe magát.

Itt megjegyeznénk, hogy ennek következménye mintegy kétszázezer halálos áldozat és sokszor ennyi földönfutó lett, ami nem biztos, hogy kívánatos végkifejlet lenne a jelen esetben – az viszont biztos, hogy Milorad Dodik a fenti nevek felsorolásával némileg bepozicionálta magát.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava