Connect with us

Bosznia

ISIS: Szélsőséges iszlamista merényletet akadályoztak meg Boszniában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

merénylet iszlám
Mirza Kapić több, mint 10 éve kapcsolatban áll az Iszlám Állammal (Forrás: abcportal.info)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai ügyészség közleménye szerint a hétfőn (augusztus 7-én) délután elfogott Mirza Kapić a boszniai iszlám közösség azon fiatal tagjai ellen tervezett merényletet, akik felszólalnak az Iszlám Állam (ISIS) oldalán harcoló dzsihadisták ellen. A gyanúsított nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, mivel 2014-ben már elítélték az Iszlám Állammal Szíriában folytatott együttműködése miatt.

Merénylet a saját felekezete ellen

A boszniai ügyészség terrorizmus felderítésért felelős egysége közleményében tudatta, hogy az állami vezetők védelmével és veszélyes bűnözők elfogásával foglalkozó Állami Védelmi és Nyomozó Hatóság (Drzavna Agencija za Zaštitu i Istraživanje, SIPA) közreműködésével elfogták Mirza Kapićot, ismert iszlamista szélsőségest.

Az ügyészség közleményéből kiderült, hogy Kapić egy meg nem nevezett boszniai dzsámit akart felrobbantani. A terrortámadás részleteinek kitervelését követően az ehhez szükséges eszközök beszerzése során került a nyomozóhatóság látókörébe.

merénylet, iszlám

Egy iszlamista a Facebookon, Mirza Kapić (volt) profilja (Forrás: X-platform)

A tettes motivációjáról mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai iszlám közösségnek (Islamska Zajednica Bosne i Hercegovine) az Iszlám Állam és más terrorszervezetek tevékenysége ellen nyíltan felszólaló ifjú tagjait akarta felrobbantani, mondván, azok letértek az igaz útról.

A kiszemelt vallási objektum levegőbe repítéséhez mobiltelefonnal akarta működésbe hozni a robbanóanyaghoz rögzített detonátort.

A pokolgép előállításához szükséges anyagok beszerzése és az összeszereléssel kapcsolatos iránymutatás miatt lépett kapcsolatba az ISIS sorait erősítő személyekkel. Ehhez különböző internetes kommunikációs felületeket és mobiltelefonos applikációkat vett igénybe.

A gyanúsított kihallgatását követően a boszniai ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatást, amit a tervezet cselekmény kiemelten veszélyes jellege miatt a bíróság el is rendelt.

Régóta ismert a hatóságok előtt

A SIPA által elfogott Kapić is azok közé a boszniai iszlamista szélsőségesek közé tartozik, akik nem tegnap kezdték a dzsihád ezen alternatív formáját. Az 1980-ban Banja Lukában született gyanúsított Zenicában élt a mostani elfogásáig.

A hatóságok előtt ismert volt, hogy majd 10 éve kapcsolatban áll az iszlám állam nevű terrorszervezettel. 2013. nyarán utazott a szarajevói nemzetközi reptérről Isztambulba, ahonnan csempészútvonalon jutott el Szíria akkor még az Iszlám Állam uralma alatt álló részére.

merénylet, iszlám

Szíriából hazatérő iszlamisták: a képen jól kivehető: Enes Mešić & Mirza Kapić

A vele együtt utazók kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a bosnyák muszlim Begzad Spahić és Senad Kasupović mellett a csoport tagja volt Rok Žavbi és Boštjan Skubić szlovén állampolgár, akik a keresztény hitről tértek át az iszlámra.

A kiutazás megszervezésében az a Husein Bilal Bosnić segítette őket, aki széles körben ismert iszlamista vezető volt Bosznia-Hercegovinában már az ISIS kibontakozása előtt.

Kapić közel-keleti terroristaként nem futott be jelentős karriert több honfitársával ellentétben, mivel pár hónap szíriai tartózkodás után Törökországon és Szerbián keresztül visszatért szülőhazájába. A SIPA 2014-ben a Damask (Damaszkusz) elnevezésű akció keretében fogta el többedmagával.

Utóbb a gyors hazatérését azzal magyarázta, hogy elégedetlen volt a szíriai körülményekkel, különösen a kalifátus szervezettségével, és az ott harcoló dzsihadisták egymás közti viszályaival.

2013-ban, a hazatérését követően nem indult ellene büntető eljárás, sőt a Damask akcióban való elfogását követően sem helyezték előzetes letartóztatás alá, ami miatt Daragan Mektić akkori boszniai biztonsági miniszter keményen nekiment a boszniai bírói karnak.

Nevetséges büntetési gyakorlat

A szélsőséges iszlamista szervezetekhez köthető terroristákkal szembeni megengedő ítélkezési gyakorlat miatt már többször érte kritika a boszniai igazságszolgáltatási rendszert a korábbi években. A helyzetet jól példázza Kapić esete, aki a szíriai szerepvállalását egy szökéssel megfejelve is csak egy év tíz hónap börtönbüntetést kapott.

A terrorizmusért és külföldi hadszíntéren harci cselekményben való részvételért kiszabott verdikt más esetekben sem volt ennél érdemben szigorúbb.

Az ismertebb boszniai szélsőségesek közül Ibro Delić egy év tizenegy hónapot kapott ugyanezen vádpontok alapján, míg az Iszlám Államnak való toborzásban élharcosnak minősülő Bilal Bosnič 7 évet kapott, amiből hatot kellett a rács mögött töltenie.

A boszniai büntetés-végrehajtási viszonyokról sokat elmond a fentieken túl, hogy Kapić a 2014. évi jogerős ítélet meghozatalát követően nem kellett, hogy azonnal megkezdje a büntetése letöltését, a zenicai fegyház telítettsége miatt ugyanis haza kellett mennie, hogy kivárja a sorát a bevonulásra.

Miután 2017-ben felszabadult egy hely a rácsok mögött, már hiába próbálták bevinni a SIPA munkatársai, hogy megkezdje a büntetés kitöltését. Akkor már szökésben volt.

A hiányzó láncszem

Dubravko Čampara boszniai ügyész megerősítette, hogy Kapić előzetes letartóztatását elrendelet a bíróság a korábbi szökése miatt.

A nyomozás helyzete kapcsán elmondta, hogy a gyanúsított összes kommunikációs eszközét lefoglalták, és jelenleg azok adattartalmát vizsgálják.

Kiemelte, hogy egy láncszem még hiányzik, ugyanis több Kapićtyal együttműködő ISIS-hez köthető személyt sikerült beazonosítaniuk, akik a bomba előállításához adtak tippeket, azonban egy személy azonossága még nem került megállapításra.

Čampara ezzel magyarázta, hogy a fogva tartás ezen időszakában megtiltották Kapić számára, hogy az ügyvédjén és családtagjain kívül mással is kommunikálhasson.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékMerénylet a saját felekezete ellenRégóta ismert a hatóságok előttNevetséges büntetési gyakorlatA hiányzó láncszem A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava