Connect with us

Szerbia

Saját orvosokkal vizsgáltatná meg a fia a háborús bűnös Mladić tábornokot
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

háborús bűnös
APJA ÉS FIA: Darko Mladić apja, Ratko Mladić képe előtt (Forrás: RTRS)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Darko Mladić, a boszniai szerb hadsereg volt vezérkari főnökének, a háborús bűnös Ratko Mladićnak a fia a boszniai szerb állami médiaháznak, az RTRS-nek nyilatkozva kijelentette, hogy saját orvosokkal vizsgáltatná meg az apját, akinek már hónapokkal ezelőtt megromlott az egészségi állapota. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2017-ben Mladićot népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért, valamint más bűncselekményekért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és a scheveningeni börtönben “tárolta”.

Saját orvosokkal vizsgáltatná meg

A nyolcvanadik életévét márciusban betöltött tábornok fia kijelentette, hogy apja szívproblémákkal küzd, és igencsak rossz állapotban van.

– Mladić tábornok egészségi állapota meglehetősen rossz, amint azzal a közvélemény is tisztában van. A legnagyobb probléma a szíve miatt van, mert legyengült a szívizma

– mondta Darko Mladić, aki ezért azt szeretné, hogy egy általuk megnevezett kardiológus és egy pulmonológus vizsgálja meg a boszniai szerb katonatisztet, amihez már készítik elő a dokumentációt, az ügyvédek pedig hamarosan benyújtják a kérelmet.

Darko Mladić állítása szerint részletes tájékoztatást nem kapnak az apja gyógykezeléséről, ezért az egészségügyi állapotáról mindössze annyit tudnak, hogy más paramétereket illetően – tehát nem a szívproblémák tekintetében – valamivel jobb, mint néhány hónappal ezelőtt volt.

A fiatalabb Mladić egy hónappal ezelőtt arról beszélt, hogy az apja rendkívül legyengült, “mentálisan azonban tartja magát”, és lehet vele kommunikálni.

A fiú akkori elmondása szerint a tábornok keveset mozog, a legtöbb időt az ágyban tölti, de bot segítségével tud járni.

Apja és fia minden nap beszél egymással, egy applikáció segítéségével pedig hetente kétszer fél órát láthatják is egymást, nemrég pedig a tábornok felesége és néhány barátja fel is kereste az elítéltet a börtönben.

A fiú elmondása szerint Ratko Mladić a körülményekhez képest tisztában van a szülőhazájában zajló eseményekkel, figyelemmel kíséri a fejleményeket, ám csak korlátozott mennyiségű információ jut el hozzá, mert mindössze két szerb tévécsatornát nézhet.

– Mindent követ, ami történik, de erről az alkalmazáson keresztül keveset beszélgetünk, ezek a dolgok csak akkor kerülnek szóba, amikor személyesen találkozunk, akkor részletesebben is megtárgyaljuk a fejleményeket.

A fia szerint a tábornok a saját szemszögéből látja a dolgokat, de Darko Mladić a hágai tilalmak miatt erről nem beszélt, mert ellenkező esetben akár meg is tilthatják számukra a további látogatásokat.

Többször is Moszkvában akarták kezeltetni

Ratko Mladić raboskodása során többször is felmerült, hogy a Nyugaton a “Bosznia mészárosának” nevezett katonatisztet esetleg Moszkvában gyógykezelnék, Oroszország már 2015-ben – tehát jóval a jogerős életfogytiglani ítélet kimondása előtt – készen állt a jugoszláv, majd boszniai szerb katonatiszt befogadására és orvosi ellátására, ami bizonyos értelemben a boszniai szerb katonatiszt kimentését jelentette volna a Nemzetközi Törvényszék “karmai közül”.

Ehhez az orosz kormány állítólag garanciát is vállalt volna, bár kérdés, hogy mennyit ért volna egy ilyen garancia azt követően, amit Oroszország Ukrajna vonatkozásában művelt, előbb csak a Krímet, majd az egész szomszédos országot illetően.

Darko Mladić 2015 közepén úgy nyilatkozott a Srna boszniai szerb hírügynökségnek a már akkor is betegeskedő tábornokkal kapcsolatban, hogy a hágai törvényszék titkársága hiányos orvosi dokumentációt adott át az orosz orvosoknak, akik akkor megvizsgálták a tábornokot, de nem tudtak jelentést készíteni az állítólagosan nem teljes dokumentáció miatt.

Az “ifjú Mladić” akkori elmondása szerint az összes egészségügyi probléma és betegségtünet, amely a tábornok letartóztatása idején, vagyis 2011 májusában fennállt, nem szűnt meg: nagyon magas volt a “volt mészáros” vérnyomása, a jobb oldalát nem bírta, és gyorsan elfáradt.

Az orosz sajtó akkor azt írta, hogy Moszkva Putyin elnök tudtával “titkos akciót tervez”, amellyel legalább ideiglenesen kimentené a scheveningeni börtönből a boszniai szerb tábornokot, ám a krími események miatt már akkor hatalmas bizalmi válság alakult ki Oroszország és a Nyugat között, ami bármilyen titkos vagy nem titkos akciót meghiúsított.

háborús bűnös tábornok

A fenti videóban látható holland parancsnok együtt iszogat Mladić tábornokkal (Forrás: Twitter: Daily Islamist)

Az oroszok két évvel később is próbálkoztak Mladić tábornok kimentésével, de 2017-ben sem jártak sikerrel, nyilvánvalóan hasonló okok miatt.

Ratko Mladić ügyvédei 2017 márciusában indítványt nyújtottak be az ENSZ háborús bűnökkel foglalkozó hágai törvényszékéhez, amelyben a tábornok ideiglenes szabadlábra helyezését kérték, hogy egy oroszországi kórházban gyógykezelésben részesülhessen, a kérés azonban nem nyert meghallgatásra.

A szerb udvari sajtó az Informer vezérletével akkor azt írta, hogy az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte a hágai bírák döntését, amellyel végérvényesen megtiltották Ratko Mladić oroszországi gyógykezelését.


A tábornok fia, a fent említett Darko Mladić 2017-ben azt mondta, hogy fellebbezésre készülnek a hágai határozat ellen, amely “közvetlenül veszélyezteti az apja életét”, a tábornok ügyvédje, Branko Lukić pedig skandalumnak nevezte, hogy a Hágai Törvényszék nem fogadta el az orosz garanciákat.

Egy neves szerbiai ügyvéd, Toma Fila ezzel kapcsolatban olyasmit emlegetett, hogy Mladić tábornok esetében ismétlődni látszik a történelem.

Ez utalás volt Slobodan Milošević volt szerb diktátor esetére, miután neki is szintén magas volt a vérnyomása, és ennek következtében halt meg a scheveningeni börtönben 2006 márciusában.

Párhuzamot azért lehetett vonni a két eset között, mert Milošević halála nem sokkal azután következett be, miután a Hágai Törvényszék elutasította a kérését, hogy egy oroszországi kardiológiai klinikán szakorvosi kezelést vehessen igénybe.

Oroszország és a háborús bűnösök gyógykezelése

Amikor tavaly ősszel Mladić állapota nagyon megromlott, komolyan már nem merült fel, hogy a boszniai szerb tábornokot Oroszországban vagy esetleg Szerbiában gyógykezeljék.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy 2022-es szeptemberi sajtóértekezleten ugyan a Nyugat fejére olvasta, hogy semmibe vette a vádlott alapvető jogait, beleértve az egészséghez és a megfelelő orvosi segítséghez való jogot, és elutasította a vádlott oroszországi vagy szerbiai gyógykezelésre történő ideiglenes szabadon bocsátására irányuló kérelmét.

Zaharova akkor úgy nyilatkozott, hogy Mladić tábornokot humanitárius okokból szabadon kellene bocsátani, amit orosz részről elvi kérdésnek tekintenek, az orosz elvi álláspont azonban az ukrajnai háború következtében – és úgy általában is – nemigen van magas polcon a nyugati világban.

Több mint 20 évvel ezelőtt, amikor 1995. július 11-ét követő napokban a boszniai szerbek Ratko Mladić vezetésével mintegy 8000 boszniai muszlim férfit és fiút öltek meg a Srebrenica környéki mészárlás során, sokan fogadkoztak, hogy az ilyen borzalmak soha többé nem ismétlődhetnek meg Európában, és nem csak Európában.

Azóta azonban újabb háborús bűncselekmények történtek. Sőt, többször is. Vajon hány háborús bűnös van, aki gyógykezelésre szorulna, és hány orosz klinikát lehetne velük megtölteni?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava