Connect with us

Bosznia

PERMANENS SZABADSÁGHARC? Amikor a boszniai szerbek nem tudják, hogy hol a határ

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabadságharc
A szerb nacionalizmus új erőre kap (Forrás: Klix.ba)
play icon A cikk meghallgatása

A Milorad Dodik vezette párt a nagy sebességgel zajló jobboldali fordulat hevében több olyan közterületi akciót szervezett a héten, amivel a saját választói csoportját akarta felrázni a permanens szabadságharc közepette. Porszemek kerültek azonban a propagandagépezetbe, így a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) a nagy sebességgel zajló jobboldali fordulat hevében rossz helyre tette ki a nacionalista üzenetet megjelenítő útjelző táblát, és egy tér nevét sem tudták megváltoztatni.

Permanens szabadságharc!

A boszniai szerbség alternatív erődemonstrációja két esetben is sajátosra sikeredett. Előbb egy Kelet-Szarajevóba tervezett táblát a bosnyák-horvát Föderációban betonoztak le vélhetően földmérési hiba okán, majd az SNSD koalíciós partnerei utasították el egy jugoszláv partizánról elnevezett tér átnevezését boszniai a Szerb Köztársaság terére Srebrenicaban.

A hét elején számoltunk be arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaság két járásában Aleksandar Vulin szerbiai titkosszolgálati vezető melletti kiállást hirdető táblák jelentek meg az utak mentén, miután a legfőbb szerb titkosszolga felkerült az USA szankciós listájára.

Az ominózus Vulin tábla után nem kellett sokat várni a boszniai szerb politikai elit körében egyre jobban elharapódzó, politikai üzenetű táblamánia újabb fejezetére.

A Dodik szociáldemokratáinak sorait erősítő Ljubiša Ćosić kelet-szarajevói polgármester az idei srebrenicai megemlékezésre egy speciális közterületi tábla kihelyezésével kívánt reagálni, amelynek korántsem az volt a célja, hogy elősegítse a bosnyák-szerb megbékélést.

A Ćosić által berendelt tábla ugyanis az „Üdvözöljük Kelet-Szarajevóban, a város 157.000 szerb lakhelye, akiknek el kellett hagyniuk Szarajevót” (Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo) szöveget tartalmazza, szerb nyelven, cirill betűvel, valamint angolul, a rend kedvéért latin betűvel.

A kelet-szarajevói szerbség körében komoly népszerűségnek örvendő városatya akciója jól illeszkedik az SNSD korábbi plakátkampányainak sorába: a Vulint ábrázoló romanijai táblákat 2020-ban megelőzte Putyin banjalukai, illetve Aleksandar Vučić szerbiai államfő doboji és bijeljinai közterületi megjelenítése.

A konzervatív bosnyák médián kívül nem is tulajdonított senki nagyobb jelentőséget a Ćosić által most felállított erősen nacionalista táblának, amíg közbe nem szólt a tudomány, jelesül a geodézia.

Rosszul mérték ki

Az említett tábla felállítása után egy nappal a bosnyák-horvát Föderációhoz tartozó Szarajevó Kanton vezetése kénytelen volt döntést hozni annak eltávolításáról.

Mindezt azért tehették meg a kelet-szarajevói önkormányzat által kirakott tábla ügyében, mert vélhetően a Ćosić által kiküldött csapat rosszul mérte ki annak leendő helyét, így a tábla a boszniai Szerb Köztársaság helyett a másik országrész, a bosnyák-horvát Föderáció, azon belül Szarajevó Kanton földjébe került bebetonozásra.

A közúti jelzések kihelyezése terén élvezett illetékességet kihasználva a kantonális vezetés határozatban állapította meg, hogy a táblát nem ők helyezték ki, arra engedélyt nem adtak másnak sem, így az illegálisan került elhelyezésre.

Biztos, ami biztos alapon Almir Bečarević kantonális közlekedési miniszter GPS-koordináták alapján is meghatároztatta a tábla pontos helyét, így teljesen egyértelművé vált, hogy a Ćosić féle csapat tévesen helyezte ki a száműzött szerbek városának tábláját.

Ezek alapján nem volt más hátra, minthogy a kantonális közlekedési hatóság eltávolítsa a táblát.

Benjamina Karić Szarajevó polgármestere nem elégedett meg ennyivel, és hazug üzenetnek nevezte a táblán szereplő feliratot, ami miatt feljelentést tett Ćosić ellen nemzetiségi és vallási alapon elkövetett uszítás miatt.

szabadságharc szerb

Más helyre helyezték át, de itt nem mutat olyan jól (Forrás: TV Sarajevo)

A geodéziai malőr és az ügyészségi feljelentés ellenére az SNSD szarajevói fenegyerekének számító Ljubiša Ćosićot sem kellett félteni, tegnap ugyanis újra kiküldte a tábla másik példányával a korábbi brigádot, akik vélhetően alaposabb terepszemle után ismét felállították azt a főút mellé.

Ćosić reagálva a korábbi táblával történtekre, szintén feljelentést tett az ügyészségen az általuk kihelyezett tárgy eltulajdonításának és jogtalan eltávolításának gyanúja miatt.

Lecserélnék a partizánokat is

A boszniai szerb nacionalizmus közterületi megjelenítéséhez kapcsolódó másik aktuális eset során Srebrenicában Dodik pártjának ottani képviselői azzal a javaslattal fordultak a városi képviselő testülethez, hogy a Mihajlo Bjelaković jugoszláv partizánról elnevezett teret nevezzék át boszniai Szerb Köztársaság térre (Trg Republike Srpske).

A közterületi névváltoztatás nem várt vitát generált a képviselő testületben. Senki sem gondolta, hogy az egyébként szerb nemzetiségű helyi hősök egyikét, Mihajlo Bjelakovićot is utoléri a szocialista múlttal egyre nehézkesebben azonosulni tudó, évek óta jobbra tolódó SNSD propagandagépezete.

partizan

Mihajlo Bjelaković partizánparancsnok fennmaradt fényképe (Forrás: yu-nostalgija.com)

Bjelaković személye körül amiatt sem volt korábban vita a városlakók körében, mert a szerb és a bosnyák nemzet által egyaránt megvetett horvát usztasa erők elleni harcban esett el 1944. június 10-én Srebrenica mellett. A halálát megelőzően a Srebrenica környékén is tevékenykedő Romanija nevű partizán dandár egyik zászlóalját vezette.

Tragikus egybeesés Mihajlo Bjelaković életútja és az 1995-ös srebrenicai események között, hogy maga Bjelaković is elvesztette a rokonai jelentős részét a szülőfaluja, Han Pijesak elleni statáriális célú rajtaütés következtében 1943-ban, amikor a faluba betörő német csapatok a Bjelaković család elfogott tagjait a házuk udvarán lőtték halomra.

A jugoszláv állampárt végül 1951-ben posztumusz ítélte oda a Jugoszlávia hőse címet Bjelakovićnak, és ekkor került sor a srebrenicai tér róla történő elnevezésére.

A délszláv háborús eseményeket és Bosznia-Hercegovina megalakulását követő években senkit sem zavart a feledés homályába süllyedő alak nevének közterületi megjelenése.

Majd jött a mára már csak nevében szociáldemokrata Dodik-párt, amely a 2020. óta tartó erős jobbra át további fokozásának jeleként indokoltnak tartották a szocialista haza hősének nevétől megtisztítani a Drina menti várost.

A srebrenicai képviselő testületben a javaslat végül nem talált támogatásra, mert a 21 fős tanácsban csak az SNSD 7 tagja támogatta, ami kevés volt a tér átnevezéséhez.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava