Connect with us

Szerbia

A tömeggyilkosságokat vizsgáló bizottságot nemcsak felfüggesztették, obstruálják is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tömeggyilkosság
A szerb külügyminiszter szerint politikai marketingcélokat szolgált a május tömeggyilkosságok körülményeit vizsgáló bizottság (Forrás: Screenshot, Pink Televízió)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai kormányzat nem csak felfüggesztette a május eleji iskolai lövöldözés és az azt követő, Mladenovac környéki tömeggyilkosság körülményeinek kivizsgálására létrehozott bizottság munkáját, hanem vissza is vonta a képviselőit a testületből, amivel végképp lehetetlenné tette a folytatást, ezt követően ugyanis nincs meg a kvórum, így a testület “ellenzéki hőzöngők gyülekezetévé züllött”. A szerbiai fekete-vörös koalíció ezzel is kimutatta, hogy abszolút befolyása alá teperte a parlamentet és az országot.

Tömeggyilkosság és obstrukció

Ivica Dačić szerb külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője a kormányzat médiafészkének számító Pink Televízióban kijelentette, hogy nem függesztették fel a szerb parlament vizsgálóbizottságát, amelyet a májusban történt két tömeggyilkosság körüli felelősség kivizsgálására hoztak létre, véleménye szerint ugyanis inkább az történt, hogy nincs meg a munkához szükséges többség.

Dačić úgy fogalmazott, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását követően azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a testületnek “nincs köze a tragédiához”, és a meghallgatásra meghívottak listájának összeállítása nem valódi politikai, hanem (ellenzéki) “politikai marketingcélokat szolgál”.

– A szülőket a bírósági tárgyalás érdekli. Odáig jutottunk, hogy a szülők védelmet kérnek a vizsgálóbizottsággal szemben. Amint tudomásunkra jutott a szülők véleménye, azonnal írásban jeleztük, hogy ebben az esetben nem veszünk részt a vizsgálóbizottság munkájában, és ugyanígy járt el a Szerb Haladó Párt is

– mondta a kormányzásban és a kormányzati állásfoglalásban társutas szocialista vezető az újabb szerbiai politikai bohózat kapcsán.

Dačić egyúttal reméli, hogy “ezáltal megnyílik a tér az állami hatóságok és emberek előtt, akiknek foglalkozniuk kell ezzel az üggyel, és így nyugodtan végezhetik a munkájukat”.

Szerinte az ellenzék azon része, amely május óta szervezi a “Szerbia az erőszak ellen” munkacímmel futó tüntetéseket, nem a tragédia miatt aggódik, hanem azt nézi, hogy azt miként használhatná fel saját politikai céljaira.

A vizsgálóbizottsággal történtek Dačić szerint azt mutatják, hogy mekkora szakadék van a között, amit az ellenzékiek képviselnek, és amit azok az emberek gondolnak és akarnak, akiket a tragédia érintett.

A szülők szava a legfontosabb

Dačić azt követően hozakodott elő az álláspontjával, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök is nyilatkozott a bizottság tevékenységével kapcsolatban.

A szerbiai köztársasági elnök kijelentette, hogy nem avatkozott bele a május eleji két tömeggyilkosság körülményeit vizsgáló bizottság munkájába, de hozzátette, hogy számára a legfontosabb a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában meggyilkolt gyerekek szüleinek szava, akiknek a kérésére felfüggesztették a bizottság munkáját.

Négy nappal ezelőtt keletkezett egyik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Szerbia már a demokrácia látszatát sem igyekszik kelteni, miután a szerbiai parlament egy aláírás nélküli közleménnyel felfüggesztette a két tragikus esemény körülményeit vizsgáló bizottság munkáját.

A közlemény mögött sokan Vladimir Orlić házelnököt sejtették, akinek egy korábbi nyilatkozata szerint a parlament arra való, hogy végrehajtsa a Szerb Haladó Párt politikáját.

Orlić azonban csak egyike azoknak a “jukebox politikusoknak” – bedobod a pénzt, azt énekli, amit akarsz – akik Szerbia főszerkesztőjének Aleksandar Vučićnak a nótáját fújják.

tömeggyilkosság, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić

A szerb elnök a Babmezőkön, a fotosók most éppen rá “lőnek” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A szerb elnök a bizottságot vezető egyik legismertebb ellenzéki politikusra, Marinika Tepićre utalva úgy fogalmazott, hogy “egyesek bármi áron önreklámozásra törekszenek, még akkor is, ha ezzel fájdalmat és kárt okoznak az egész szerb társadalomnak”.

A kijelentés “helyzeti iróniája”, hogy Vučić minderről akkor beszélt, amikor a Ćuprija közelében lévő Babmezőknek (Pasuljanske livade) nevezett katonai gyakorlótéren, ahol elég gyakran megfordul, megtekintette a szerb hadsereg nemrég beszerzett fegyvereinek lőgyakorlatát.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava