Connect with us

Bosznia

Letöltendő a belügyminiszternek, mert képen kapta Banja Luka Karácsonyját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

letöltendő, pofon, Karácsony
Derült égből érkező villámcsapás erejével hatott, hogy a banjalukai járási bíróság másodfokon szigorított a Dragan Lukač volt boszniai szerb belügyminiszter ellen elsőfokon meghozott ítéleten (Forrás: nezavisne.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A következő cikk rövid rezüméje, hogy egy pofonért három hónap börtön jár: másodfokon ugyanis ennyi letöltendőre ítélték Dragan Lukač volt boszniai szerb belügyminisztert. A boszniai Szerb Köztársaság korábbi belügyminisztere még 2019 decemberében egy rendkívüli parlamenti ülés hevében verbálisan és fizikálisan is nekiment vitapartnerének, vagyis képen kapta Banja Luka Karácsonyját. Az ügyészségi fellebbezés és a másodfokon kiszabott szigorúbb büntetés miatt sokan politikai hátteret tulajdonítanak a döntésnek.

Másodfokon kapott letöltendőt

Derült égből érkező villámcsapás erejével hatott, hogy a banjalukai járási bíróság másodfokon szigorított a Dragan Lukač volt boszniai szerb belügyminiszter ellen elsőfokon meghozott ítéleten.

A március 17-i elsőfokú döntés keretében az ítészek 300 konvertibilis boszniai márka, vagyis megközelítőleg 57.600 forint összegű pénzbírságot szabtak ki a hírtelen haragú ex-miniszterre.

A büntetés alapját a Draško Stanivuković banjalukai polgármesternek lekevert maflás képezte, amit a vitában türelmét vesztett Lukač a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) 2019. december 23-i, éjszakába nyúló rendkívüli ülésén osztott ki.

Az eset pikantériája, hogy több ezren látták az eseménysort, mert az ominózus ülést a boszniai szerb közmédia szerepét betöltő RTRS és a BN tv élőben közvetítette.

A felvételekből kiderül, hogy a történtek nem biztos, hogy kimerítik a pofon fogalmát, viszont az egyértelmű, hogy a volt belügyminiszter a későbbi polgármester képébe tenyerelt.

Stanivuković azonnal kiverte a hisztit, azt bizonygatva, hogy Lukač megütötte őt, és megfenyegette, hogy ezért a pofozkodó belügyér bűnvádi eljárás során fog felelni, aminek most már tudjuk, hogy mi lett az epilógusa.

Stanivuković azóta hátra hagyta az NSRS-t, mert a Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) színeiben megnyerte a polgármester választást a boszniai Szerb Köztársaság politikai és gazdasági központjának számító Banja Lukában.

A bíróság az ügyész fellebbezése alapján másodfokon megállapította a testi sértést, és indokoltnak tartotta a büntetés szigorítását, így került kimondásra a három hónapnyi szabadságvesztés.

Bár a sokak által csak közönséges „maflásnak” minősített pofon láthatóan nem okozott komoly sérülést, Lukač pedig a három hónappal olcsón megúszta, mert a boszniai Szerb Köztársaság büntető törvénykönyve a nagy nyilvánosság előtt elcsattant egyszeri pofonért akár két év szabadságvesztést is lehetővé tesz.

letöltendő, pofon, Karácsony

EGYÜTT IMÁDKOZTAK: Évek óta a nagy Szent Péter-napi ünnepet szomszédaimmal és barátaimmal együtt a szomszédságomban található petrićevaci Péter és Pál apostolok templomában imával töltöm – írta a szerb trikoloros Karácsony. Ugyanitt imádkozott idén Dragan Lukač is, aki a harmadik sorban ül fekete pólóban (Forrás: Twitter, Draško Stanivuković)

Elverte a hőzöngőt is

A délszláv háborúkban a boszniai Szerb Köztársaság belügyi alakulataiban komoly érdemeket szerző Lukač rettegett volt a beosztottjai körében is.

A habitusát jól tükrözi a 2013-as eset, amikor Banja Luka Petrićevac nevű kertvárosi részében Lukač a feleségével és szomszédjaival „társadalmi munkában” hintát ácsolt a házuk közelében lévő játszótéren.

A szemtanúk szerint „a nem éppen szomjas” Dejan Spasojević ordítva kérte számon az ottlévőkön, hogy korábban ki lépett a játszótéren tartózkodó húga lábára.

Szitkozódása közepette odáig jutott, hogy kijelentette, megöli a jelenlévőket. Ekkor lekevert egy pofont Lukač feleségének, majd leköpte a nőt. Erre ott termet Lukač, és az illuminált banjalukai lakost több jól irányzott ütéssel földre terítette, majd körülbelül öt percig a talajra szorítva tartotta, amíg az meg nem nyugodott.

A bíróság az akkori ügyben felmentette Lukačot, mondván alappal vélelmezte, hogy felesége és a sokkos állapotba került kiskorú fia veszélyben van.

Nem volt Dodik embere

Lukač miniszteri tevékenységének politikai vetülete kapcsán meg kell említeni, hogy nem volt Milorad Dodik bizalmasa, kinevezését a korábbi rendőri munkájával alapozta meg. 2020. és 2022. között rendre jelentek meg arra utaló hírek a boszniai szerb ellenzéki médiában, hogy Dodik és Lukač között feszültségekkel terhelt a viszony.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Dodik üzleti köreihez köthető banjalukai (udvari) Atv rendre fő műsoridőben jelentette meg a Lukač lejáratására alkalmas anyagokat.

A szarajevói pro-bosnyák média egyik „csúcsterméke” a Dodik-Lukač tárgykörben annak híresztelése volt, hogy Lukač 2022 nyarán már annyira megelégelte az akkor még a boszniai államelnökség szerb tagjának számító Dodik ellene irányuló manővereit, hogy egy négyszemközti találkozó alkalmával Dodikot is úgy arcon terítette, hogy az eldőlt székestől.

Az esetre semmilyen bizonyíték nincs. Azonban a szemfüles boszniai média kiderítette, hogy azon a héten a Lukaccsal való egyeztetést követően Dodiknak fogorvoshoz kellett mennie.

A vitákkal terhelt négyéves ciklus zárását követően Lukač nem kapott helyet Radovan Višković újabb kormányában. A miniszteri teendőket lecserélte a bratunaci fegyver és lőszergyár igazgatósági elnöki tisztségére.

A 2019 óta húzódó „pofon-ügyet” már el is felejtette a közvélemény, így különösen váratlan volt márciusban az elsőfokú ítélet kihirdetése.

Az ez ellen benyújtott ügyészi fellebbezés kapcsán pedig sokan arra következtetnek, hogy a boszniai szerb vezetők belső ügyeiről korábbi főrendőrként sokat tudó Lukač a három hónapos büntetéssel komoly üzenetet kapott arra vonatkozóan, hogy a Drina-parti Bratunac sincs elég messze Banja Lukatól.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország6 perc telt el azóta

Csehszlovák alagút Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

TartalomjegyzékMásodfokon kapott letöltendőtElverte a hőzöngőt isNem volt Dodik embere Kattints ide a cikk meghallgatásához Magyarország nyersanyagbeszerzési nehézségeiről beszélve Orbán Viktor...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava