Connect with us

Szerbia

Szerbia francia Rafale vadászgépek beszerzését tervezi, de csak tervezi
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rafale
Amikor egy Rafale szembejön (Screnshot, Dassault Rafale)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az egykor az exportkudarcai miatt csúfolt francia vadászrepülőgép néhány év alatt megfordította a rossz sorozatot. 2015 óta hét ország vásárolt Rafale-t, és a lista gyorsan bővülhet, miközben a francia légierő is folytatja a Rafale-ra történő átállást. A Balkánon is nagy az érdeklődés a francia gyártmányú repülőgép iránt, Horvátországot és Görögországot követően Szerbia is beállhat a sorba.

Rafale és/vagy F-35?

A Rafale jó ideig eladhatatlannak számított, az utóbbi néhány évben viszont bestsellerré vált, és a franciák szerint ma már az amerikai F-35-ös első számú versenytársának számít.

A napokban járt Franciaországban Narendra indiai Modi miniszterelnök, aki úgy kereshette fel Párizst, hogy július 13-án megkapta az indiai Védelmi Beszerzési Tanács (Defence Acquisition Council, DAC) jóváhagyását 26 Rafale Marine (M) vadászrepülő és három Scorpene tengeralattjáró beszerzésére.

A szerződést egyelőre még nem írták alá, amit némileg hátráltat az India északkeleti részén fekvő Manipurban duló belső konfliktus, valamint az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos semleges indiai álláspont módosítására vonatkozó mindenféle nyomás.

Rafale

2021 decemberében igazi áttörés volt, hogy Emmanuel Macron francia elnök, és időnként röviden csak MBZ néven emlegetett Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse nem kevesebb, mint nyolcvan Rafale beszerzéséről kötött szerződést.

Ennyi géppel az arabok rögtön a külföldi megrendelők élére ugrottak.

Tehát rekordmennyiségű és rekordértékű beszerzésről van szó, az emírségek ugyanis nem kevesebb, mint 14 milliárd eurót perkál le, ehhez képest a balkáni beszerzések gyenge vásárnak számítanak.

A görögök és a horvátok is vesznek

A görögök komoly lépéseket tesznek az ország légi erejének fejlesztésére, legutóbb 2021 januárjában kötöttek szerződést a francia kormánnyal Dassault Rafale vadászrepülők beszerzésére.

Előbb csak 18 ilyen gépre gondoltak, de a fokozódó török fegyverkezés miatt kialakult jelentős társadalmi nyomás, illetve az orosz-ukrán háború okán megnövekedett regionális feszültség hatására további hatot hozzátettek, így összesen 24 Rafale-t vesznek.

Görögország közben megkapta az amerikai szenátus jóváhagyását F-35 típusú vadászgépek beszerzésére, amelyből a görög kormány a most megrendelt 20 db gép mellé egy ugyanekkora kontingens jövőbeli beszerzése mellett is döntött.

Horvátország csak egy milliárd eurót tud költeni francia gépek beszerzésére, amiért 12 darab felújított Dassault Rafale multifunkciós vadászgépet lehet kapni, mellékesen szólva a görögöknek leszállításra kerülő gépeknek is csak a fele lesz új.

A BALK-nak a horvát beszerzést elemző katonai szakértő szerint ezzel az üzlettel Horvátország hosszú évek óta tartó beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tett pontot, cserébe egy potens repülővel oldotta meg a légierő feladatait az elkövetkező 20-30 évben.

Horvátország a francia gép választásával külpolitikai döntést is hozott. Az egyébként erős transzatlantista külpolitikáján állított egy kicsit azzal, hogy egy európai partnert választott most, és mindjárt az egyik legerősebbet.

Rafale

Egyszerre két Rafale (Screnshot, Dassault Rafale)

A szerbeknek savanyú volt a szőlő

A horvátok 2021 novemberében kötötték meg a szerződést a franciákkal, a szerbek fanyalogtak egy kicsit, majd néhány hónappal később a szerb sajtó arról kezdett cikkezni, hogy Szerbia is vesz 12 Rafale-t.

A Les Echos francia hírportál szerint a Dassault megerősítette, hogy Kolumbiával folytatott tárgyalásokat, és Indonézia is a radarra került, de mintha kicsit akadoznának a tárgyalások.

A francia cég szerint ugyanakkor Szerbia is érdekelt lenne tizenkét repülőgép beszerzésében. A Les Echos ezzel kapcsolatban nem bonyolódott részletekbe, viszont korábban a nyugati sajtó arról írt, hogy ezzel Belgrád némileg eltávolodik a hagyományos fegyverszállítójának és szövetségesének számító Oroszországtól.

Ezzel a frappáns okoskodással akár zárni is lehetne a cikket, csak hogy a történet itt még nem fejeződik be, a szerbek ugyanis szeretnek kapni, vagy olcsóbban beszerezni, ezért Aleksandar Vučić elnök tavalyi kijelentése szerint “keresik a legjobb módját annak, hogy a szerb államháztartás veszélyeztetése nélkül” vásároljanak Rafale-okat.

Az is felmerült, hogy további tizenkét használt Rafale-t is vesznek – természetesen a lehető legolcsóbban – egy másik országtól.

Az erős fantáziával rendelkezők biztosan el tudják képzelni, hogy ez a másik ország az Egyesült Arab Emírségek lesz, miután MBZ sejkkel a szerb elnök más fegyverbeszerzési szerződést is kötött mostanában.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a szerbek esetleg francia tengeralattjárók iránt is érdeklődnének.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava