Connect with us

Magyarország

Szijjártó szerint Budapest mindent megtesz Bosznia stabilitásának megőrzéséért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szijjártó Péter
Meg kellett dönteni a kamerát, hogy Szijjártó olyan magasnak látszon, mint a vendége (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Magyarország a felelős szomszédságpolitika jegyében mindent megtesz azért, hogy a Nyugat-Balkán és benne Bosznia-Hercegovina meg tudja őrizni hosszú távon a stabilitását és a békéjét – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter szerint Magyarország elkötelezett támogatója Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozásának, ezért a budapesti kormány integrációs szakértőkkel segíti a folyamat felgyorsítását. A bosznia-hercegovinai külügyminiszter úgy látja, hogy az Európai Unióban megnövekedett az érdeklődés a bővítés iránt, amit azonban nem a Balkán, hanem sajnos az Ukrajna elleni agresszió idézett elő.

Mit mondott Szijjártó?

A tárcavezető a boszniai kollégájával, Elmedin Konakovićtyal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a mostani nehézségek közepette nagyon nincs szükség újabb biztonsági kihívásra Európában, a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása és nyugalma pedig kulcsfontosságú e téren, különösen a szomszédságban lévő Magyarország számára.

Ez a magyar külügyminisztériumnak abból az e-mailjéből derül ki, amely az MTI beszámolóját tartalmazza, és amely idézi Szijjártó szavait.

– Bosznia-Hercegovina stabilitása és békéje nélkül nem képzelhető el stabilitás és béke a nyugat-balkáni térségben. Ezért felelős szomszédságpolitikánk jegyében mindent megteszünk annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina meg tudja őrizni hosszú távon a stabilitását és a békéjét

– hangsúlyozta Szijjártó, aki megismételte az orbáni mondást, miszerint az Európai Uniónak ma nagyobb szüksége van a régióra, mint fordítva, merthogy az EU növekedési potenciálja területileg és gazdaságilag is csakis a Nyugat-Balkán irányába mutat.

– Ezért arra kérjük nyugat-európai barátainkat és a brüsszeli bürokratákat, hogy ne akadályozzák tovább az Európai Unió bővítését, legyen vége a képmutatásnak

– jelentette ki Szijjártó, aki folytatta a brüsszeli bürokraták “ajnározását”.

– Elegünk van abból, hogy egyes tagországok és brüsszeli bürokraták a nyilvánosság előtt pozitívan beszélnek a bővítésről, aztán amikor magunk maradunk, becsukjuk az ajtót és nincsenek kamerák, akkor meg ellene beszélnek.

Szijjártó Péter

EBÉDIDŐ: Az óra éppen fél egyet mutat (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Békefenntartás Boszniában

Szijjártó Péter ezután érintette a biztonság fenntartását, s emlékeztetett arra, hogy Magyarország 164 katonával vesz részt az EU boszniai békefenntartó missziójában.

Kiemelte továbbá, hogy miután az afgán haderő finanszírozására szánt pénzt a kivonulás ellenére sem kapják vissza a NATO-tagállamok, a magyar kormány ebből 800 ezer dollárnyit Bosznia-Hercegovina védelmi képességeinek fejlesztésére irányított át.

A magyar támogatás harmadik területeként a helyi gazdaság fejlesztését említette. Leszögezte, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban 11 millió eurónyi támogatást adtak helyi gazdáknak, hogy gépparkjukat Magyarországon gyártott eszközökkel korszerűsítsék, és nemrég elindult a program második köre is 17 millió euró értékben.

– Ez jó Bosznia és Hercegovinának, hiszen fejlődik a gazdaság, a mezőgazdaság, hatékonyabbak lesznek a gazdák, és jó nekünk is, mert magyar mezőgazdasági gépeket és eszközöket vásárolnak, tehát ennek az iparágnak az exportját így tudjuk elősegíteni

– fogalmazott a magyar miniszter, aki arról is beszámolt, hogy tavaly megdőlt a Bosznia-Hercegovinába irányuló export rekordja 460 millió euróval, miközben a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 600 millió eurót.

– Örülünk annak, hogy a magyar vállalatok szerepet kaptak a boszniai energiaellátás modernizálásában, a megújuló energiák felhasználásában, a légi közlekedés területén és a víziparban is

– közölte Szijjártó, végül kijelentette, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, azonban sajnos ez mára kiveszőben van a nemzetközi politikából.

– A tisztelet hiánya a legélesebben a Nyugat-Balkánnal szembeni európai politikában látszik meg, hiszen sok esetben beszélünk a Nyugat-Balkánról, de kevesebb alkalommal beszélnek a kollégáink a Nyugat-Balkánnal

– hangoztatta Szijjártó, aki némileg a Szerb Köztársaság felé kacsingatva megjegyezte:

– A Nyugat-Balkánnak akkor tudunk igazán segíteni, ha folyamatos párbeszéd van az ott megválasztott vezetőkkel, ha tiszteletben tartjuk az ott élő emberek akaratát, és nem üzengetés zajlik, meg nem szankciós fenyegetésekkel operálunk, hanem egyszerűen minden egyes olyan szereplővel, akit az emberek megválasztottak, fenntartjuk a kapcsolatot.

Vajon mit mondott a bosnyák külügyminiszter?

A külügyminisztérium által körbeküldött jelentésből az nem derül ki, hogy vajon mit mondott Elmedin Konaković, akinek rövid időn belül ez már a második találkozója magyar kollégájával.

Szerencsére az MTI-jelentéshez egy linket is csatoltak, amelyen a két külügyminiszter közös sajtótájékoztatója tekinthető meg Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Konaković is megtette az ilyen találkozókon szokásos tiszteletköröket, és köszönetet mondott Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet Bosznia-Hercegovinának nyújt az Európai Unió felé vezető úton, és hogy lobbizik hazája mellett az uniós tagság megszerzése érdekében.

A szarajevói diplomácia vezetője Szijjártóval ellentétben úgy látja, hogy az Európai Unióban megerősödött az érdeklődés a bővítés iránt, de hozzátette, hogy erre sajnos az Ukrajna elleni agresszió miatt került sor.

– Bosznia-Hercegovinának ez mégis egy új lehetőséget kínál, ami azt jelenti, hogy ha elég bátrak leszünk, és elég okosak, akkor sokkal inkább közelebb kerülhetünk az Európai Unióhoz

– nyilatkozta Konaković, aki szerint a nyugat-balkáni országok szeretnék megértetni az EU-val, hogy ez a földdarab Európa része, ezért szeretnének tisztességes közelségbe kerülni az unióhoz.

– Az ukrajnai események miatt mi is fókuszban vagyunk, és ránk is irányul a reflektorfény, ugyanakkor nekünk is teljesítenünk kell a számunkra kiszabott tizennégy elvárást

– mondta a szarajevói vendég, aki azonban arra panaszkodott, hogy az EU olyan feltételeket szabott, amelyek nehezen vagy éppen sehogy sem teljesíthetők, mert hogy a Brüsszel által körvonalazott elvárások a fejlett nyugati országokat is próbára tennék.

Konaković úgy fogalmazott a boszniai entitások külpolitikai tevékenységét illetően – ami nyilvánvaló utalás Magyarország és a boszniai szerbek kapcsolatára – hogy addig semmi kifogása nincs ez ellen, amíg az érintettek tiszteletben tartják Bosznia-Hercegovina területi integritását.

– Meggyőződhettem, hogy Magyarország ezt nem vitatja el, miután Magyarország részt vesz a bosnyák-horvát föderáció mintavásárán, hogy mindkét entitással együttműködhessen

– jelentette ki a bosznia-hercegovinai külügyminiszter, aki szerint most ki kell használni minden kapacitást, amit a berlini folyamat biztosít, és általában a bővítés iránti érdeklődés kínál a jelen pillanatban.

– Ez a pillanat nem tart sokáig, most érdekesek vagyunk, és szükségük van a Nyugat-Balkánra, ha Európa nem akar szembesülni azoknak az érdekeknek a megerősödésével, amelyeket nem szeretne itt látni.

Konaković arra kérte magyar kollégáját, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban élő barátai számára magyarázza el, milyen fontos is az uniós csatlakozás.

A vendég külügyminiszter kitért arra, hogy hazája jelenleg egy válságot él át az alkotmánybírósági döntések körül kialakult vita miatt, és sürgette a visszatérést azokhoz a folyamatokhoz, amelyek a bosznia-hercegovinai stabilitás jelentik.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékMit mondott Szijjártó?Békefenntartás BoszniábanVajon mit mondott a bosnyák külügyminiszter? A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava