Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Koszovó

ERŐSÍTENEK: Török kommandósok mennek Koszovóba a NATO kérésére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

török kommandós
KFOR katonák a drámai összecsapás előtt a koszovói Zvečanban (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A török ​​védelmi minisztérium bejelentette, hogy a NATO kérésére Törökország a következő két napban különleges erőket küld Koszovóba. A “tartalék erők” bevetésére a Zvečanban történt május 29-i erőszakos eseményeket követően kerül sor. A török védelmi minisztérium egyúttal önmérsékletre kérte a szembenálló feleket a “baráti Koszovóban”.

Török kommandósok Koszovóban

Az Ankarában kiadott közlemény szerint a NATO nápolyi vezérkara az észak-koszovói események miatt kereste meg Törökországot, ennek értelmében június 4-én és 5-én indul az erősítés a prizreni Murat szultán laktanyába.

török kommandós

A Koszovóba érkező török katonák a KFOR-hoz rendelt 65. kırklareli gépesített gyalogdandár kommandós zászlóaljának a tagjai, az egység korábban már szolgált a Szerbiából önhatalmúleg kiszakadt országban.

Ankarai közlés szerint a török katonáknak az lesz a feladatuk, hogy segítsenek megoldani a konfliktust, amely miatt “sérült a regionális stabilitás”.

A közlemény hozzátette, hogy Törökország továbbra is hozzájárul a regionális és globális békéhez és stabilitáshoz az ENSZ-, a NATO-, az EU- és az EBESZ-missziók keretében.

Kit szeret Törökország?

Törökország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a muszlim többségű Koszovóval.

Szerbia is jó viszonyra törekedett Ankarával, Aleksandar Vučić többször is körbeudvarolta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt annak érdekében, hogy Szerbia Bayraktar drónokat szerezhessen be Törökországtól, de ezzel a szándékával nem járt sikerrel.

A törökök viszont nem zárták ki annak lehetőségét, hogy ilyen drónokat adjanak (el) Koszovónak, Vjosa Osmani koszovói elnök népes delegáció élén meg is látogatta a Bayraktarokat előállító Baykar cég „termelő kampuszát”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár május 30-án Oslóban azt mondta, hogy a katonai szövetség további 700 katonát küld Koszovóba, a tartomány északi részén kitört erőszakos cselekmények visszaszorítására.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO újabb katonákat is Koszovóba irányít, ha arra szükség mutatkozik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava