Connect with us

Szerbia

ORBÁN: Magyarország új szintre emeli a katonai együttműködést Szerbiával
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Katonai szemle
Hármasban a hadseregnapi szemlén a batajnicai katonai repülőtéren (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország új szintre emeli a hadiipari együttműködést Szerbiával. Tette ezt Belgrádban, ahol munkareggelin vett részt Aleksandar Vučić szerb államfővel. Orbán Viktort a szerb fővárosba többek között elkísérte a honvédelmi miniszter, amiből már eleve sejteni lehetett, hogy a találkozón katonai témákról lesz szó, mindennek pedig tovább “emelte a fényét”, hogy a szerb hadsereg napja alkalmából fegyveres seregszemlét is tartottak egy Belgrád melletti katonai repülőtéren, amelyen a magyar miniszterelnök is részt vett.

Katonai együttműködés

A BALK a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy erősödik a katonai együttműködés Szerbia és Magyarország között, illetve hogy „a Magyarország és Szerbia közötti védelmi együttműködés új fejezete kezdődik”, mint ez már egy korábbi szerb-magyar találkozón megfogalmazódott.

A fenti kijelentést még januárban tette Miloš Vučević szerb védelmi miniszter, amiről akkortájt a szerb média adott hírt, akárcsak arról is, hogy Szalay- Bobrovniczky Kristóf magyar védelmi miniszter szerint Magyarország és Szerbia katonai együttműködése “kimondottan magas szinten van, és különböző formákban folytatódik”.

Mindez annak okán merült fel, hogy Szerbia ismételten elutasította azokat a nyugati vádakat, ezúttal à la Reuters, hogy Szerbia hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnába, és ezzel kapcsolatban a brit hírügynökség azt sem zárta ki, hogy már szállított is.

A tudósításra reagálva a szerb miniszter kijelentette, hogy “Szerbia nem adott el, és nem is ad el fegyvereket sem az ukrán, sem az orosz félnek, sem a konfliktust körülvevő országoknak”, amit a Reuters is idézett.

A szomszédos országok szerb részről történő kizárása valószínűleg másképp vonatkozik Magyarországra, mint Ukrajna vagy Oroszország más szomszédjára, merthogy Szalay- Bobrovniczky januári és Orbán Viktor mostani belgrádi látogatása alapján tetten érhető, hogy Szerbia és Magyarország egyre szorosabbra fűzi katonai kapcsolatait, függetlenül a szerb védelmi miniszter fenti, “szomszédsági” nyilatkozatától.

Az persze nem világos, hogy Magyarország vásárolt-e mostanában Szerbiától fegyvereket, ahogy az sem, hogy a szerbiai látogatást mikor ütemezték be a magyar miniszterelnöki programba, az viszont biztos, hogy Vučević védelmi miniszter kijelentésével egyidőben már folyt a batajnicai katonai szemle előkészítése.

Erről tanúskodik az a videó is, amely Vučević Twitter-profilján jelent meg április 13-án, és amely szerint a szerb védelmi minisztérium és a szerb fegyveres erők napja (április 23-a) alkalmából egy nappal korábban a batajnicai katonai repülőtéren megrendezik a „Gránit 2023” képességbemutatót.

A magyar miniszterelnök mostani látogatása tehát logikus folytatása Szalay- Bobrovniczky januári belgrádi kiruccanásának, amelyen a védelmi miniszter a fentieken kívül azt is jelezte, hogy Szerbia és Magyarország között “együttműködés várható védelmi ipari téren, mert nagyon fontos az ipari kapacitások kiépítése a biztonság fokozása érdekében”.

Hivatalos közlések

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte az MTI-vel, hogy a magyar miniszterelnök szombaton (április 22-én) a szerb fővárosban tárgyalt Aleksandar Vučić szerb államfővel; a megbeszélés fő témája pedig a két ország hadiipari együttműködésének elmélyítése volt.

A miniszterelnököt Szalay- Borovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója és Kovács József nemzeti információs államtitkár is elkísérte Belgrádba.

MEGHITT KAPCSOLAT: Munkareggelin találkoztak, aztán meg szemléztek (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia katonai együttműködésének lehetőségeit; és megállapították, hogy a következő években megnyílik az út a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emeléséhez.

A közleményben az is olvasható, hogy Orbán Viktor és Aleksandar Vučić megvitatta az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat- Balkán európai integrációjának perspektíváit.

– Ezt követően közösen látogatnak a batajnicai légibázisra, ahol a Szerb Fegyveres Erők Napja alkalmából megrendezett “Gránit 2023” nyilvános katonai képességbemutató eseményt tekintik meg

– ismertette a magyar miniszterelnök programját a sajtófőnök, az MTI rövid tudósításából viszont értelemszerűen részletek nem derültek ki, lehet, hogy azokat a hosszabb beszámoló (majd) tartalmazza.

Seregszemle

A programnak megfelelően a magyar miniszterelnök valóban részt vett a szerbiai “seregszemlén”, aminek a jelentőségére azzal tudunk igazán rávilágítani, ha elképzeljük, hogy május 21-én a szerb elnök, mondjuk Milorad Dodik boszniai szerb elnökkel súlyosbítva, megjelenik a Dísz téren.

Merthogy Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, és annak leghűségesebb fegyverhordozója, Željka Cvijanović, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja is kivonult a batajnicai seregszemlére, vagyis ott volt az összes szerb, aki számít, plusz egy magyar, ami szerb részről valóban “különös bánásmódot” jelent a magyar miniszterelnök esetében, hiszen szerb értelmezésben egy ilyen seregszemle nem országos, hanem nemzeti ügy, így Orbán bizonyos értelemben nem Szerbia, hanem a szerb nemzet katonai szemléjén vett részt.

A szerb elnöknek közben arra is volt ideje – persze nem neki, hanem a stábjának – hogy az elnöki Instagramon bejegyzést és videót tegyen közzé, amellyel az ünnep alkalmából gratulált a szerb hadseregnek.

Ezúttal nem “konzerv jellegű” videóról van szó, hanem teljesen friss felvételekről, amelyeken feltűnik a rengeteg fegyver között sétálgató szerb elnök társaságában Orbán és Dodik is.

A szerb elnök Instagram-oldalán az olvasható, hogy ez a “szerb fegyveres erők képességeinek eddigi legnagyobb és legszebb bemutatója”.

A profilon Vučić megjegyezte, hogy büszke a szerbiai katonákra, a “minden eddiginél erősebb és felszereltebb” hadseregre, és minden szerbiai állampolgárra, akik munkájukkal ilyen eredmények létrejöttét tették lehetővé.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a szerbek “ma elég erősek ahhoz, hogy megőrizzék az országot, megvédjék a békét és biztosítsák a további fejlődést”. Szavai szerint “ez Szerbia ereje!”

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava