Connect with us

Szerbia

A védelmi miniszter szerint hazugság, hogy Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hazugság
A szerb elnök kezet ráz az amerikai nagykövettel, miközben a védelmi minisztere cáfol (Forrás: szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Miloš Vučević, szerb védelmi miniszter sokadik alkalommal felmerülő hazugságnak minősítette, hogy Szerbia fegyvereket szállított Ukrajnának. A szerb elnök közben találkozott Christopher Hill amerikai nagykövettel, de Aleksandar Vučićk Instagram-oldalán nem merült fel, hogy ezt a témát is érintették volna. Szerdán (március 12-én) a Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy az egyik kiszivárogtatott Pentagon-dokumentum szerint Szerbia fegyvereket küldött, vagy esetleg küld Ukrajnának.

Vučević szerint hazugság

Nem sokkal a Reuters-cikk megjelenését követően a szerb védelmi miniszter azt mondta az orosz Szputnyik hírügynökség belgrádi fiókszervezetének, hogy a szerb fegyverszállításról szóló hír egy újabb hazugság.

Vučević álláspontja szerint „valakinek nyilvánvalóan az a célja, hogy destabilizálja Szerbiát, és belerángassa egy konfliktusba, amelyben nem szeretne részt venni“.

– Több mint tízszer tagadtuk ezeket a hazugságokat, és hát, újra megtesszük. Szerbia nem adott el, és a továbbiakban sem ad el fegyvereket az ukrán vagy orosz félnek, sem a konfliktus szomszédságában lévő országoknak

– jelentette ki a szerb védelmi miniszter az orosz Szputnyik hírügynökség Belgrádban megjelenő, szerb nyelvű honlapjának nyilatkozva, majd elismételte a kormánybarát Pink televíziónak is.

A szerb tárcavezető azt mondta a Szputnyiknak, hogy Szerbia minden olyan harmadik félnek természetesen ad el fegyvereket, amely távol helyezkedik el a konfliktustól.

Vučević szerint ugyanakkor mindig fennáll a lehetősége, hogy valamilyen fura módon előfordulnak szerb fegyverek a konfliktus helyszínén, de ennek semmi köze Szerbiához.

hazugság

A szerb védelmi miniszter hazugságnak nevezete a Reuters állítását

Szerinte ezért azok az országok felelősek, amelyek esetleg nem tartják tiszteletben a nemzetközi normákat, a szerződéses megállapodásokat és az üzleti gyakorlatot.

A szerb védelmi miniszter ezzel gyakorlatilag megismételte azt, amit február végén az orosz kormányközeli „mash.ru“ hasonló vádjaira reagálva mondott.

Vučić az amerikai nagykövettel

Aleksandar Vučić, szerb elnök közben fogadta Christopher Hill, amerikai nagykövetet, akivel a „térségben felmerülő biztonsági problémákról és a koszovói szerbek helyzetéről tárgyalt“.

A találkozóról kiadott közleményt már valószínűleg tegnap megfogalmazták, mert abban egyetlen szó sem esik a Reuters által ma reggel feltételezett fegyverszállításról, pedig bizonyára ez is szóba került a szerb elnök és az amerikai nagykövet találkozóján.

– Tájékoztattam az amerikai nagykövetet arról az egyre nehezebb helyzetről és azokról a kihívásokról, amelyeknek népünk Koszovó és Metóhijában van kitéve, és megismételtem az aggodalmamat a koszovói szerbeket érő gyakori támadások, letartóztatások és a rájuk nehezedő egyéb nyomás miatt

– írta a szerb elnök Instagram-profilján, ahol ismét közkincsé tette annak a mantrának a szövegét, amely szerint „Szerbia következetes és felelősségteljes politikájával igyekszik fenntartani a békét, és minden állampolgár számára biztonságosabb és könnyebb életet biztosít a nemzetközi jog tiszteletben tartása és alkalmazása mellett, valamint a Pristinával folytatott párbeszéd során kötött megállapodás alapján“.

Vučić profilján az is olvasható, hogy a szerb elnök az Egyesült Államok teljes mértékű támogatását kérte Szerbiának azon elköteleződéséhez, hogy továbbra is a fent kijelölt úton haladjon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava