Connect with us

Szerbia

A védelmi miniszter szerint hazugság, hogy Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hazugság
A szerb elnök kezet ráz az amerikai nagykövettel, miközben a védelmi minisztere cáfol (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

Miloš Vučević, szerb védelmi miniszter sokadik alkalommal felmerülő hazugságnak minősítette, hogy Szerbia fegyvereket szállított Ukrajnának. A szerb elnök közben találkozott Christopher Hill amerikai nagykövettel, de Aleksandar Vučićk Instagram-oldalán nem merült fel, hogy ezt a témát is érintették volna. Szerdán (március 12-én) a Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy az egyik kiszivárogtatott Pentagon-dokumentum szerint Szerbia fegyvereket küldött, vagy esetleg küld Ukrajnának.

Vučević szerint hazugság

Nem sokkal a Reuters-cikk megjelenését követően a szerb védelmi miniszter azt mondta az orosz Szputnyik hírügynökség belgrádi fiókszervezetének, hogy a szerb fegyverszállításról szóló hír egy újabb hazugság.

Vučević álláspontja szerint „valakinek nyilvánvalóan az a célja, hogy destabilizálja Szerbiát, és belerángassa egy konfliktusba, amelyben nem szeretne részt venni“.

– Több mint tízszer tagadtuk ezeket a hazugságokat, és hát, újra megtesszük. Szerbia nem adott el, és a továbbiakban sem ad el fegyvereket az ukrán vagy orosz félnek, sem a konfliktus szomszédságában lévő országoknak

– jelentette ki a szerb védelmi miniszter az orosz Szputnyik hírügynökség Belgrádban megjelenő, szerb nyelvű honlapjának nyilatkozva, majd elismételte a kormánybarát Pink televíziónak is.

A szerb tárcavezető azt mondta a Szputnyiknak, hogy Szerbia minden olyan harmadik félnek természetesen ad el fegyvereket, amely távol helyezkedik el a konfliktustól.

Vučević szerint ugyanakkor mindig fennáll a lehetősége, hogy valamilyen fura módon előfordulnak szerb fegyverek a konfliktus helyszínén, de ennek semmi köze Szerbiához.

hazugság

A szerb védelmi miniszter hazugságnak nevezete a Reuters állítását

Szerinte ezért azok az országok felelősek, amelyek esetleg nem tartják tiszteletben a nemzetközi normákat, a szerződéses megállapodásokat és az üzleti gyakorlatot.

A szerb védelmi miniszter ezzel gyakorlatilag megismételte azt, amit február végén az orosz kormányközeli „mash.ru“ hasonló vádjaira reagálva mondott.

Vučić az amerikai nagykövettel

Aleksandar Vučić, szerb elnök közben fogadta Christopher Hill, amerikai nagykövetet, akivel a „térségben felmerülő biztonsági problémákról és a koszovói szerbek helyzetéről tárgyalt“.

A találkozóról kiadott közleményt már valószínűleg tegnap megfogalmazták, mert abban egyetlen szó sem esik a Reuters által ma reggel feltételezett fegyverszállításról, pedig bizonyára ez is szóba került a szerb elnök és az amerikai nagykövet találkozóján.

– Tájékoztattam az amerikai nagykövetet arról az egyre nehezebb helyzetről és azokról a kihívásokról, amelyeknek népünk Koszovó és Metóhijában van kitéve, és megismételtem az aggodalmamat a koszovói szerbeket érő gyakori támadások, letartóztatások és a rájuk nehezedő egyéb nyomás miatt

– írta a szerb elnök Instagram-profilján, ahol ismét közkincsé tette annak a mantrának a szövegét, amely szerint „Szerbia következetes és felelősségteljes politikájával igyekszik fenntartani a békét, és minden állampolgár számára biztonságosabb és könnyebb életet biztosít a nemzetközi jog tiszteletben tartása és alkalmazása mellett, valamint a Pristinával folytatott párbeszéd során kötött megállapodás alapján“.

Vučić profilján az is olvasható, hogy a szerb elnök az Egyesült Államok teljes mértékű támogatását kérte Szerbiának azon elköteleződéséhez, hogy továbbra is a fent kijelölt úton haladjon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava