Connect with us

Horvátország

A fociedző halála: a horvát kormány gyásznapot rendelt el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A legendás hírű Miroslav Ćiro Blažević hosszú és súlyos betegség után 88 éves korában hunyt Zágrábban. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNK) ezzel a képpel emlékezett meg a közösségi médiában a nagy edzőről (Forrás: HNK)
A legendás hírű Miroslav Ćiro Blažević hosszú és súlyos betegség után 88 éves korában hunyt el Zágrábban. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) ezzel a képpel emlékezett meg a közösségi médiában a nagy edzőről (Forrás: HNS)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miroslav Ćiro Blažević az ex- Jugoszlávia, később pedig Horvátország neves fociedzője volt, a magyarországi, most már kissé idősebb olvasók estleg úgy emlékezhetnek rá, hogy 1998-ban a franciaországi világbajnokságon egy francia csendőr sapkájával pózolt a meccsek előtt és alatt. Blažević hírnevét – pontosabban legendáját – 1982-ben alapozta meg, amikor az akkori, erős jugoszláv első ligában, 23 év után bajnoki címet szerzett a zágrábi Dinamóval. Akkortájt az ismertetőjegye a fehér selyemsál volt, ami azokban az időkben a horvát nyugatos kultúrát jelképezte az egyéb, “félbarbár viszonyok” közt tengődő rokonnépekkel szemben.

Minden edzők edzője

A “hosszabb emlékezetű” magyar szurkolók nyilván még nem felejtették el, hogy a Debrecen 2005-ben csúfosan, nyolc góllal megverte a spliti Hajdukot (0:5, 3:0), viszont azt már nyilván kevesen tartják számon, hogy a spliti csapat edzője akkor éppen Blažević volt.

Fociedző, akit a Debrecen elsüllyesztett

Szóval, hosszú karrierje alatt, 20 különböző klubot, szövetségi kapitányként pedig a svájci, a horvát, az iráni, a bosznia-hercegovinai és a kínai U-23-as válogatottat vezette.

Horvátországban mindig a politika körül forgott, bensőséges viszonyt ápolt Franjo Tuđmannal, tagja volt a Horvát Demokratikus Közösségnek, és egy alkalommal független jelöltként szerencsét próbált az elnöki választásokon is.

Az újságírók szerették, mert mindig nagyokat mondott, élete utolsó évtizedében pedig, mikor már nyugdíjba vonult, a szakma is elismerte érdemeit. Blažević volt az egyedüli sportmunkás, aki három ízben is megkapta a Franjo Bučar nevét viselő legmagasabb állami kitüntetést a sport terén elért eredményeiért.


Edző búcsúja az edzőtől

– Büszkék vagyunk, Ćiro, hogy a te korodban élhettünk, és hogy mindannyiunk része voltál. Ha most itt lennél, elmosolyodnál, ránk néznél, és összeszidnál bennünket, ahogy csak te tudtál szidni. Majd megkérdeznéd, hogy fiam, mekkora népség jött el Ćiro miatt? Igazi legenda, és azt kell mondanom, hogy Nagy Arc voltál

írta a Horvát Labdarúgó Szövetség Twitter-fiókjában Zlatko Dalić, a horvát válogatott jelenlegi edzője, aki példaképének, mentorának és a fociban az “atyjának” tekintette a most elhunyt edzőt.Minden edzők edzője, ahogy saját magát szerette titulálni, a horvát plebs köreiben körülrajongott, legendás figura volt, akinek nemcsak az volt az érdeme, hogy a horvát válogatottal bronzérmes lett a világbajnokságon, hanem az is, hogy megteremtette a horvát válogatott kultuszát, és elhitette úgy a játékosokkal, mint a horvát emberekkel, hogy Horvátország labdarúgó-nagyhatalom.

Ezt a hiedelmet betonozta be azután Zlatko Dalić, akinek sikerült az elképzelhetetlen, és kétszer egymás után érmet szerzett a világbajnokságon.

Valahogy ide kívánkozik, hogy mind Blažević, mind Dalić a horvát Erdélyből, Bosznia- Hercegovina horvátok által lakott tájairól származik.

Ez tovább erősíti a horvát nemzeti tizenegy nemzeti karakterét, a horvát csapatban ugyanis nemcsak az anyaországbeli, vagy légiós játékosok játszanak, de azok is, akiket erre horvát nemzetiségük jogosít fel, függetlenül attól, hogy Ausztráliában, Németországban, Ausztriában, Svájcban vagy egyebütt látták-e meg a napvilágot.

A horvát csapatban játszani, több mint foci, amint ezt eddig már számtalanszor láthattuk a nagy nemzetközi rendezvényeken.

Kivonult az állami vezetés is

Ilyen körülmények között, nem kell csodálkozni, hogy a zágrábi Vatroslav Lisinski hangversenyteremben szervezett komemmoráción megjelent Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Zoran Milanović horvát elnök, Gordan Jandroković parlamenti elnök, Jadranka Kosor volt miniszterelnök, valamint Marko Primorac és Tomo Medved miniszterek.

Mindazonáltal a politikusokban volt annyi tisztesség, hogy nem szólaltak fel, Blaževićet közeli munkatársai, volt játékosai, ismerősei búcsúztatták.

A minden edzők edzőjét szerdán (február 15-én) délután 14 órakor helyezték örök nyugovóra a zágrábi Mirogoj temetőben, több ezer polgár kísérte el utolsó útjára.

Az edző utolsó útja

Az edző utolsó útja (Forrás: HNS)

A mestertől többek között Zlatko Dalić szövetségi kapitány is elbúcsúzott.

– Nem másolat voltál, hanem eredeti figura, és senki sem helyettesíthet téged. Szeretted Bosznia- Hercegovinát, de leginkább a te Horvátországodat. Nagy hazafi voltál. Ezért Ćiro, legyen neked a könnyű horvát föld. Tudom, hogy amikor megérkeztél a Paradicsomba, angyalok fogadtak be, és vittek örök élet felé. Kedves Ćiro, legyen örök a dicsőséged

– mondta Dalić. Majd könnyes szemmel hozzáfűzte:

– Az angyalok játszanak odafenn, és 2:1-es vesztésre állnak. Itt csak te tudsz segíteni, csak te tudod megfordítani az eredményt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava