Connect with us

Horvátország

A fociedző halála: a horvát kormány gyásznapot rendelt el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A legendás hírű Miroslav Ćiro Blažević hosszú és súlyos betegség után 88 éves korában hunyt Zágrábban. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNK) ezzel a képpel emlékezett meg a közösségi médiában a nagy edzőről (Forrás: HNK)
A legendás hírű Miroslav Ćiro Blažević hosszú és súlyos betegség után 88 éves korában hunyt el Zágrábban. A Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) ezzel a képpel emlékezett meg a közösségi médiában a nagy edzőről (Forrás: HNS)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miroslav Ćiro Blažević az ex- Jugoszlávia, később pedig Horvátország neves fociedzője volt, a magyarországi, most már kissé idősebb olvasók estleg úgy emlékezhetnek rá, hogy 1998-ban a franciaországi világbajnokságon egy francia csendőr sapkájával pózolt a meccsek előtt és alatt. Blažević hírnevét – pontosabban legendáját – 1982-ben alapozta meg, amikor az akkori, erős jugoszláv első ligában, 23 év után bajnoki címet szerzett a zágrábi Dinamóval. Akkortájt az ismertetőjegye a fehér selyemsál volt, ami azokban az időkben a horvát nyugatos kultúrát jelképezte az egyéb, „félbarbár viszonyok” közt tengődő rokonnépekkel szemben.

Minden edzők edzője

A „hosszabb emlékezetű” magyar szurkolók nyilván még nem felejtették el, hogy a Debrecen 2005-ben csúfosan, nyolc góllal megverte a spliti Hajdukot (0:5, 3:0), viszont azt már nyilván kevesen tartják számon, hogy a spliti csapat edzője akkor éppen Blažević volt.

Fociedző, akit a Debrecen elsüllyesztett

Szóval, hosszú karrierje alatt, 20 különböző klubot, szövetségi kapitányként pedig a svájci, a horvát, az iráni, a bosznia-hercegovinai és a kínai U-23-as válogatottat vezette.

Horvátországban mindig a politika körül forgott, bensőséges viszonyt ápolt Franjo Tuđmannal, tagja volt a Horvát Demokratikus Közösségnek, és egy alkalommal független jelöltként szerencsét próbált az elnöki választásokon is.

Az újságírók szerették, mert mindig nagyokat mondott, élete utolsó évtizedében pedig, mikor már nyugdíjba vonult, a szakma is elismerte érdemeit. Blažević volt az egyedüli sportmunkás, aki három ízben is megkapta a Franjo Bučar nevét viselő legmagasabb állami kitüntetést a sport terén elért eredményeiért.


Edző búcsúja az edzőtől

– Büszkék vagyunk, Ćiro, hogy a te korodban élhettünk, és hogy mindannyiunk része voltál. Ha most itt lennél, elmosolyodnál, ránk néznél, és összeszidnál bennünket, ahogy csak te tudtál szidni. Majd megkérdeznéd, hogy fiam, mekkora népség jött el Ćiro miatt? Igazi legenda, és azt kell mondanom, hogy Nagy Arc voltál

írta a Horvát Labdarúgó Szövetség Twitter-fiókjában Zlatko Dalić, a horvát válogatott jelenlegi edzője, aki példaképének, mentorának és a fociban az „atyjának” tekintette a most elhunyt edzőt.Minden edzők edzője, ahogy saját magát szerette titulálni, a horvát plebs köreiben körülrajongott, legendás figura volt, akinek nemcsak az volt az érdeme, hogy a horvát válogatottal bronzérmes lett a világbajnokságon, hanem az is, hogy megteremtette a horvát válogatott kultuszát, és elhitette úgy a játékosokkal, mint a horvát emberekkel, hogy Horvátország labdarúgó-nagyhatalom.

Ezt a hiedelmet betonozta be azután Zlatko Dalić, akinek sikerült az elképzelhetetlen, és kétszer egymás után érmet szerzett a világbajnokságon.

Valahogy ide kívánkozik, hogy mind Blažević, mind Dalić a horvát Erdélyből, Bosznia- Hercegovina horvátok által lakott tájairól származik.

Ez tovább erősíti a horvát tizenegy nemzeti karakterét, a horvát csapatban ugyanis nemcsak az anyaországbeli, vagy légiós játékosok játszanak, de azok is, akiket erre horvát nemzetiségük jogosít fel, függetlenül attól, hogy Ausztráliában, Németországban, Ausztriában, Svájcban vagy egyebütt látták-e meg a napvilágot.

A horvát csapatban játszani, több mint foci, amint ezt eddig már számtalanszor láthattuk a nagy nemzetközi rendezvényeken.

Kivonult az állami vezetés is

Ilyen körülmények között, nem kell csodálkozni, hogy a zágrábi Vatroslav Lisinski hangversenyteremben szervezett komemmoráción megjelent Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Zoran Milanović horvát elnök, Gordan Jandroković parlamenti elnök, Jadranka Kosor volt miniszterelnök, valamint Marko Primorac és Tomo Medved miniszterek.

Mindazonáltal a politikusokban volt annyi tisztesség, hogy nem szólaltak fel, Blaževićet közeli munkatársai, volt játékosai, ismerősei búcsúztatták.

A minden edzők edzőjét szerdán (február 15-én) délután 14 órakor helyezték örök nyugovóra a zágrábi Mirogoj temetőben, több ezer polgár kísérte el utolsó útjára.

Az edző utolsó útja

Az edző utolsó útja (Forrás: HNS)

A mestertől többek között Zlatko Dalić szövetségi kapitány is elbúcsúzott.

– Nem másolat voltál, hanem eredeti figura, és senki sem helyettesíthet téged. Szeretted Bosznia- Hercegovinát, de leginkább a te Horvátországodat. Nagy hazafi voltál. Ezért Ćiro, legyen neked a könnyű horvát föld. Tudom, hogy amikor megérkeztél a Paradicsomba, angyalok fogadtak be, és vittek örök élet felé. Kedves Ćiro, legyen örök a dicsőséged

– mondta Dalić. Majd könnyes szemmel hozzáfűzte:

– Az angyalok játszanak odafenn, és 2:1-es vesztésre állnak. Itt csak te tudsz segíteni, csak te tudod megfordítani az eredményt.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

– Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, Bosznia-Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, , Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava