Connect with us

Horvátország

TÜZES SZÍV: Megvan a harmadik hely, Horvátország örömmámorban úszik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bronzérmes horvát csapat (Forrás: Facebook, Kolinda Grabar-Kitarović)
A cikk meghallgatása

A horvát válogatott Katarban 2:1 arányban nyert Marokkó ellen, és ezzel megszerezte a harmadik helyet. A győzelmet követően az egész Horvátország ritkán látott örömmámorban úszott, a nagyvárosokban éjszakába nyúló bulizás folyt, miközben az előkészületek a délután hazatérő válogatott fogadására. Az ünnepséget egyszerre tekinthetjük nyilvános kormányülésnek és nemzeti konzultációnak, amelynek során a közjogi méltóságok “eggyé válnak a néppel”, ezt megelőzően csak az interneten üzengettek a focistáknak és a világ összes horvátjának.

Horvátország a harmadik helynek is örül

A harmadik helyre magát befocizó csapatot politikusok hada köszöntötte, mindegyik azon a platformon, amelye maga köré gyűjti a követőit & vazallusait. Andrej Plenković miniszterelnök a Twitteren gratulált a horvát válogatottnak, Zoran Milanović pedig a Facebookon köszöntötte a csapatot. Az első kommentárok azt emelték ki, hogy Horvátország kis államalakulatként a FIFA több mint 200 tagországa közül szerezte meg az előkelő harmadik helyet. Ezt emelte ki Plenković is.

– HARMADIK A VILÁGON! 🇭🇷 Újabb érem itt: @FIFAWorldCup, egész Horvátország büszkeségére és örömére! 🇭🇷 Szívből jövő gratuláció Dalić kapitánynak és a #Tüzeseknek! 🥉🇭🇷

– írta a horvátkormányfő a madárkás portálon. A horvátok “Vatreni” néven emlegetik a válogatottat, ami magyarra fordítva elég szerencsétlenül hangzik, de tekintsünk el bármiféle negatív konnotációtól, Horvátországban a válogatott a nemzeti büszkeség szimbóluma, ehhez aligha fér kétség. A horvát tizenegy nagyságát a FIFA is elismeri, ami ebből a rövid bejegyzésből is kiderül.

-🇭🇷 Hat világbajnokság, három érem. Hihetetlen

– írta eléggé lényegre törően a FIFA-birodalom láthatatlan tollnoka, aki nem részletezte, hogy két bronzról és egy ezüstről van szó. A franciákon és a németeken kívül hasonlóval mások nemigen dicsekedhetnek közel s távol. Már csak az arany hiányzik.

Zoran Milanović horvát köztársasági elnök a “twitterező” kormánytagoktól elkülönülve a Facebookon gratulált a horvát labdarúgó-válogatottnak a katari világbajnokságon szerzett bronzéremhez, természetesen az üdvözlet az ő esetében is “szívből jött”. Milanović azonban furcsamód ugyanazzal a “karakteres” jelzővel illette a horvát válogatottat, amellyel ő maga az elnökválasztások idején kampányolt, ebben viszont már lehet, hogy van némi “sanda szándék”.

– A bajnokság elejétől a végéig megmutattátok, hogy Horvátországnak karakteres válogatottja van, amely a tudásában és az erejében bízva soha nem adja fel, amely az utolsó meccsig oroszlánként küzdött, és megérdemelten állhatott a dobogóra. Srácok, gratulálok nektek!🇭🇷

– írta a horvát államfő a Facebookon, ahova ugyanazt, a Horvát Labdarúgó Szövetség által közzétett fotót biggyesztette ki, amelyet a horvát kormányfő pakolt fel a twitteres bejegyzéshez, nyilván egyikük sem akart plagizálni.

A horvát politikai paletta apraja és nagyja jobbról balra és balról jobbra felsorakozva oda-vissza kötelességének érezte, hogy “nemzeti életet éljen” a világhálón a válogatott dicsőítésével, és egy pillanatra néhány fénysugarat magára is irányítson a horvát válogatottat körülvevő ragyogásból, kezdve a zágrábi baloldali zöld polgármestertől a Hazafias Mozgalomban leledző vitézekig.

A showt azonban nem ők vitték el, hanem Kolinda Grabar- Kitarović volt köztársasági elnök, aki négy évvel ezelőtt ott volt Moszkvában, és akiről már korábban is tudni lehetett, hogy Katarban is elment, hogy “élőben szurkoljon” a csapatnak, és még attól sem riadt vissza, hogy a meccs előtt marokkói szurkolókkal mutatkozzon, amit a minden bizonnyal hálás utókornak is megörökített.

Nem sokkal a közvetítés vége előtt és után a kamera többször is mutatta, így szó szerint az egész világ láthatta, hogy a ki a “Tüzesek” legvérmesebb drukkere, amit még azzal tetézett, hogy verset is írt a csapathoz, illetve a nagy betűs HAZÁHOZ.

Az életemben csupán egynek van értelme
Hogy könnyet ejtsek érted mert téged szeretlek
Életet tőled kaptam, mintha tudtad volna
Hogy más nem hagyja el a számat soha-soha
Horvátország! Ma este miénk ez a festa!

A versikét néhány óra alatt több mint tizenháromezer ember lájkolta, és esetleg olvasta el: Horvátországban, de Magyarországon is aligha akad olyan költő, akinek valamelyik versét néhány óra alatt ennyi ember konzumálta.

A “poéma eszmei értékét” nem ítélném meg, mert költészetről és nőkről én már régen nem beszélek, azt viszont ezen az egzakt példán láthattuk, hogy egy versikének mekkora mozgósító ereje van. Lehet, hogy Kolinda ismért indulni akar a választásokon?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava