Connect with us

Szerbia

AMERIKAI NAP: Aktívkodott az Egyesült Államok belgrádi nagykövete

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb amerikai gigapixel standard scale
Listen to this article

Egy nappal az uniós-nyugat-balkáni csúcsot követően az USA belgrádi nagykövete a szerb államfővel találkozott, de talán ami még ennél is fontosabb, megbeszélést folytatott a szerb belügyminiszterrel is, akivel a szervezet bűnözés elleni közös fellépés terén történő együttműködésről csevegett el, majd egy megállapodást is aláírtak. A szerb belügyér néhány nappal ezelőtt találkozott a kínai nagykövettel is, mindkettőtől kapott egy s mást.

kosovo metohija

A szerb elnök kedvenc Instagramján azt írta, hogy a koszovói és metóhiai biztonsági helyzetről tárgyalt Christopher Hill amerikai nagykövettel. Aleksandar Vučić természetesen nem Koszovóról beszélt, hanem szerbesen Koszovó és Metohiját emlegetett. A szerb földrajztudomány Metohijának nevezi az ország nyugati részét, és Koszovónak a keleti területeket, mint ahogy az a mellékelt térképen is látható.

A szerb elnök hozzátette, hogy szót ejtettek a helyzet normalizálásáról Pristinával kezdett párbeszéd folytatásáról, valamint az Európai Unió “lehetőségeiről és javaslatairól”.

A szerbek “ideiglenes pristinai intézményeknek” nevezik a koszovói kormányt, vagyis ugyanúgy megtalálják azt a “szemantikai megoldást” a valóság megkerülésére, mint az oroszok a “különleges hadművelet” szókapcsolat használatának esetében, ami súlyában ugyan nem teljesen azonos, a módszer azonban ugyanaz. Vučić természetesen nem tért el ettől a “nem nevezem néven a gyereket” módszertől.

– Rámutattam az USA szerepvállalásának fontosságára a további eszkaláció megakadályozásában, amit az ideiglenes pristinai intézmények szinte napi gyakorisággal előforduló egyoldalú és illegális lépései okoznak, és ismételten hangsúlyoztam annak szükségességét, hogy megalakuljon a Szerb Községek Közössége

– írta a szerb elnök az Instagramon, ahol nem felejtette el megjegyezni, hogy “Szerbia továbbra is elkötelezett a béke és a stabilitás fenntartása mellett, de határozottan megvédi népét és nemzeti érdekeit”.

Az eseményről hasonló hangnemben számolt be a Tanjug szerb állami hírügynökség is a szerb elnöki iroda közleményét idézve, amely szerint Vučić úgy nyilatkozott, hogy Szerbia elkötelezett a politikai párbeszéd és a kompromisszumos megoldás megtalálása mellett a szerbek és albánok fenntartható, biztonságos és prosperáló együttélése érdekében.

A közlemény szerint Vučić tájékoztatta az amerikai nagykövetet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok Tiranában tartott csúcstalálkozójának eredményeiről, Hill pedig megismételte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Szerbia európai integrációs és a szerbiai reformfolyamatokat.

És még sok blabla ebben a szellemben.

Az viszont nem derült ki a közleményekből, hogy a találkozón szóba került-e az oroszországi Wagner Csoport szerbiai feltűnése, amiről a szerb elnök és az amerikai nagykövet is bizonyára értesült, ha máshonnan nem, akkor a szerbiai sajtóból, bár az már régen rossz, ha csak onnan.

Külön érdekesség viszont, hogy az amerikai nagykövet találkozott Bratislav Gašić nemrég hivatalba lépett szerbiai belügyminiszterrel is, aki korábban a szerbiai titkosszolgálatot vezette.

Hill és Gašić elsősorban a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén történő együttműködésről beszélt, amit ugyan nem részleteztek, de feltételezhető, hogy az olyan amerikai szolgálatokkal való együttműködésről lehet szó, mint a DEA, az FBI és a CIA, tekintve hogy Gašić nemrég még a szerbiai polgári titkosszolgálatot, a BIÁ-t vezette.

Erre lehet következtetni abból is, amit a szerbiai belügyminisztérium közölt, miszerint Gašić és Hill az együttműködés javításának módjait tekintette át az illegális migráció, valamint a kábítószer- és fegyverkereskedelem visszaszorítása terén. Ebből ráadásul az is kiderül, hogy a szerbek nem csak a magyarokkal és az osztrákokkal egyeztetnek a migráció kérdésében, hanem az amerikaiakkal is.

Szerbiai médiajelentések szerint Gašić köszönetét fejezte ki az amerikai félnek a szerbiai belügyminisztériumnak nyújtott folyamatos adományokért a kapacitások megerősítése érdekében, a találkozó végén pedig megállapodást írtak alá a Bűnügyi Rendészeti Igazgatóság részére szánt informatikai eszközök adományozásáról, amely tovább javítja a szerb rendőrök munkáját.

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy a szerbek hintapolitikájuknak köszönhetően már megint összetarháltak valamit, ha “ingyen van, akkor jöhet” elv alapján, ha viszont amerikai szempontból vizsgáljuk meg a bejelentést, akkor egészen más a helyzet.

Az Egyesült Államok szemszögéből nézve azt mondhatjuk, hogy ha másképp nem is, legalább adományok árán sikerült elérni, hogy a szerb bűnügyi rendőrség amerikai informatikai eszközöket használjon, amivel az USA még egy lépést tett az ilyen jellegű kínai eszközök kiszorítása felé, ez pedig amerikai szempontból nem is olyan mellékes körülmény.

De azért korai az öröm, merthogy nemrég volt a kínai nap, a szerb belügyminiszter ugyanis három nappal ezelőtt (december 5-én) tárgyalt a kínai nagykövettel is, akitől szintén tarhált némi adományt a 112-es segélyhívó rendszer korszerűsítése érdekében, ami Gašić szerint javítja az illetékes szolgálatok vészhelyzetekben történő reagálásának hatékonyságát.

Végül is, milyen jó, ha egy országnak ennyi adakozni kívánó barátja van.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava