Connect with us

Szerbia

AMERIKAI NAP: Aktívkodott az Egyesült Államok belgrádi nagykövete

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb amerikai gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy nappal az uniós-nyugat-balkáni csúcsot követően az USA belgrádi nagykövete a szerb államfővel találkozott, de talán ami még ennél is fontosabb, megbeszélést folytatott a szerb belügyminiszterrel is, akivel a szervezet bűnözés elleni közös fellépés terén történő együttműködésről csevegett el, majd egy megállapodást is aláírtak. A szerb belügyér néhány nappal ezelőtt találkozott a kínai nagykövettel is, mindkettőtől kapott egy s mást.

kosovo metohija

A szerb elnök kedvenc Instagramján azt írta, hogy a koszovói és metóhiai biztonsági helyzetről tárgyalt Christopher Hill amerikai nagykövettel. Aleksandar Vučić természetesen nem Koszovóról beszélt, hanem szerbesen és Metohiját emlegetett. A szerb földrajztudomány Metohijának nevezi az ország nyugati részét, és Koszovónak a keleti területeket, mint ahogy az a mellékelt térképen is látható.

A szerb elnök hozzátette, hogy szót ejtettek a helyzet normalizálásáról Pristinával kezdett párbeszéd folytatásáról, valamint az Európai Unió „lehetőségeiről és javaslatairól”.

A szerbek „ideiglenes pristinai intézményeknek” nevezik a koszovói kormányt, vagyis ugyanúgy megtalálják azt a „szemantikai megoldást” a valóság megkerülésére, mint az oroszok a „különleges hadművelet” szókapcsolat használatának esetében, ami súlyában ugyan nem teljesen azonos, a módszer azonban ugyanaz. Vučić természetesen nem tért el ettől a „nem nevezem néven a gyereket” módszertől.

– Rámutattam az USA szerepvállalásának fontosságára a további eszkaláció megakadályozásában, amit az ideiglenes pristinai intézmények szinte napi gyakorisággal előforduló egyoldalú és illegális lépései okoznak, és ismételten hangsúlyoztam annak szükségességét, hogy megalakuljon a Szerb Községek Közössége

– írta a szerb elnök az Instagramon, ahol nem felejtette el megjegyezni, hogy „Szerbia továbbra is elkötelezett a béke és a stabilitás fenntartása mellett, de határozottan megvédi népét és nemzeti érdekeit”.

Az eseményről hasonló hangnemben számolt be a Tanjug szerb állami hírügynökség is a szerb elnöki iroda közleményét idézve, amely szerint Vučić úgy nyilatkozott, hogy Szerbia elkötelezett a politikai párbeszéd és a kompromisszumos megoldás megtalálása mellett a szerbek és albánok fenntartható, biztonságos és prosperáló együttélése érdekében.

A közlemény szerint Vučić tájékoztatta az amerikai nagykövetet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok Tiranában tartott csúcstalálkozójának eredményeiről, Hill pedig megismételte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Szerbia európai integrációs és a szerbiai reformfolyamatokat.

És még sok blabla ebben a szellemben.

Az viszont nem derült ki a közleményekből, hogy a találkozón szóba került-e az oroszországi Wagner Csoport szerbiai feltűnése, amiről a szerb elnök és az amerikai nagykövet is bizonyára értesült, ha máshonnan nem, akkor a szerbiai sajtóból, bár az már régen rossz, ha csak onnan.

Külön érdekesség viszont, hogy az amerikai nagykövet találkozott Bratislav Gašić nemrég hivatalba lépett szerbiai belügyminiszterrel is, aki korábban a szerbiai titkosszolgálatot vezette.

Hill és Gašić elsősorban a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén történő együttműködésről beszélt, amit ugyan nem részleteztek, de feltételezhető, hogy az olyan amerikai szolgálatokkal való együttműködésről lehet szó, mint a DEA, az FBI és a CIA, tekintve hogy Gašić nemrég még a szerbiai polgári titkosszolgálatot, a BIÁ-t vezette.

Erre lehet következtetni abból is, amit a szerbiai belügyminisztérium közölt, miszerint Gašić és Hill az együttműködés javításának módjait tekintette át az illegális migráció, valamint a kábítószer- és fegyverkereskedelem visszaszorítása terén. Ebből ráadásul az is kiderül, hogy a szerbek nem csak a magyarokkal és az osztrákokkal egyeztetnek a migráció kérdésében, hanem az amerikaiakkal is.

Szerbiai médiajelentések szerint Gašić köszönetét fejezte ki az amerikai félnek a szerbiai belügyminisztériumnak nyújtott folyamatos adományokért a kapacitások megerősítése érdekében, a találkozó végén pedig megállapodást írtak alá a Bűnügyi Rendészeti Igazgatóság részére szánt informatikai eszközök adományozásáról, amely tovább javítja a szerb rendőrök munkáját.

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy a szerbek hintapolitikájuknak köszönhetően már megint összetarháltak valamit, ha „ingyen van, akkor jöhet” elv alapján, ha viszont amerikai szempontból vizsgáljuk meg a bejelentést, akkor egészen más a helyzet.

Az Egyesült Államok szemszögéből nézve azt mondhatjuk, hogy ha másképp nem is, legalább adományok árán sikerült elérni, hogy a szerb bűnügyi rendőrség amerikai informatikai eszközöket használjon, amivel az USA még egy lépést tett az ilyen jellegű kínai eszközök kiszorítása felé, ez pedig amerikai szempontból nem is olyan mellékes körülmény.

De azért korai az öröm, merthogy nemrég volt a kínai nap, a szerb belügyminiszter ugyanis három nappal ezelőtt (december 5-én) tárgyalt a kínai nagykövettel is, akitől szintén tarhált némi adományt a 112-es segélyhívó rendszer korszerűsítése érdekében, ami Gašić szerint javítja az illetékes szolgálatok vészhelyzetekben történő reagálásának hatékonyságát.

Végül is, milyen jó, ha egy országnak ennyi adakozni kívánó barátja van.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava