Connect with us

Szlovénia

SAJTÓ ÉS POLITIKA: Az új szlovén elnök egyik fő területe a médiajog, ami magyar kormányzati szempontból hátrányos lehet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

natasa pirc musar slovenia won elections
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A hivatalos részeredmények alapján biztosra vehető, hogy a függetlenként induló baloldali Nataša Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai választásokat, és ezzel beigazolódtak a két forduló választási forduló közötti előrejelzések, amelyek szerint a szintén függetlenként induló Anže Logar megfelelő bázis híján nem tud erősíteni, ráadásul a második fordulóban a kormányzó pártok is Pirc Musart támogatták, így Szlovénia végképp bal felé billent, az pedig csak mellékes körülmény, hogy ő az ország első női elnöke.

Az előjelzések szerint a szlovéniai Pirc Musar csak akkor veszíthetett volna, ha a baloldali szavazók “belekényelmesednek” az elnökválasztásba, és nem mennek el szavazni, mert úgyis mindenki az ő jelöltjük győzelmét jósolta.

Ez azonban nem következett be, mert a választási bizottság adatai szerint a második fordulóban többen szavaztak, mint az elsőben, a választásra jogosultak 52,13 százaléka járult ugyanis az urnákhoz az előző fordulóban mért 50,97 százalékhoz képest.

Az eredmény tehát nem meglepetés, hiába szerezte meg az októberi első fordulóban a többséget a “populista” Janez Janša volt miniszterelnök egykori külügyminisztere, Anže Logarnak nem sikerült behúznia a második fordulót.

Kérdés, hogy mi lett volna az eredmény ha az elnökválasztáson maga Janša indul, aminek a lehetőségét egy év eleji kommentárunkban nem zártuk ki. Ugyanakkor az is kérdés, hogy segítette vagy éppen nehezítette Logar helyzetét, hogy Szlovéniában sokan nemigen tudtak valódi független jelöltként tekinteni Anže Logarra.

Nataša Pirc Musar győzelmével egy év alatt teljesen kicserélődik a szlovéniai állami vezetés, és a korábbi jobboldali kurzus helyett mindenféle értelemben baloldali kormányzás következik, ami némileg megakaszthatja a magyar-szlovén együttműködést, mivel az új ljubljanai vezetőket inkább lehet Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenlábasainak, mint barátainak nevezni.

Itt érdemes emlékezni arra, hogy Orbán februárban – tehát még a Janša-érában – szlovéniai “kiszállása” alkalmával úgy fogalmazott, hogy a “barátság a legértékesebb valuta”, ám nehéz elképzelni a két ország szoros együttműködését, ha hiányzik ez a váltópénz.

Az viszont még gondot okozhat a magyar és a szlovén kapcsolatokban, hogy Pirc Musar egyik fő területe a médiajog, és esetleg elkezdi feszegetni Janša és Orbán közös médiaügyeit, bár magyar részről már azt követően jelezték a Janša-féle pártmédiából történő tőkekivonást, hogy a volt szlovén miniszterelnök áprilisban elvesztette a parlamenti választásokat.

Szlovéniának karácsonyra minden bizonnyal új elnöke lesz, az új államfő ugyanis a tervek szerint december 23-án teszi le a hivatali esküt. Miután az országban annak ellenére a kormány viszi a prímet, hogy az államfőt közvetlenül választják, így számottevő politikai korrekció Logar diadala esetén sem lett volna várható, Pirc Musar győzelme a szlovén kormány számra pedig nem nehezíti, hanem inkább megkönnyítheti a működést.

Pirc Musar programjában az egészségügyi és nyugdíjrendszer reformja, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a biztonság- és védelempolitika szerepel, külügyi irányváltás nincs láthatáron, a külügyeket egyébként is Tanja Fajon viszi, aki korábban az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője volt, és már a nyáron végrehajtotta a fordulatot.

Fajon hétfőn (november 14-én) délután úgy nyilatkozott, hogy “különösen büszke” Nataša Pirc Musar győzelmére, aki véleménye szerint minden bizonnyal megvédi Szlovéniában az alapvető jogokat, a médiaszabadságot és a jogállamiságot. Fajon szerint “ez egy jó jövő”.

A szlovéniai választások legnagyobb pikantériája mindenképpen az, hogy Pirc Musar – aki újságíróként, majd ügyvédként is dolgozott – Donald Trump elnöksége idején a Szlovéniában született first lady ügyvédje volt egy sajtóperben. 2016-ban Pirc Musar és ügyfele – értsd Melania Trump – Szlovéniában pert indított a Suzy magazin ellen, amely azt állította, hogy az amerikai elnök felesége elit escortként dolgozott nemzetközi modellkarrierje során. Az ügyben peren kívüli egyezség született.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava