Connect with us

Szerb Köztársaság

GYŐZELEM BÁRMI ÁRON: A Dodik köré csoportosuló pártszövetség nacionalista hangvételű tüntetést szervezett Banja Lukában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A haza és Dodik hívó szavára hallgatva a boszniai szerb vezető köré csoportosuló pártszövetség nacionalista hangvételű tüntetést tartott Banja Lukában, amelyen körülbelül az derült ki, hogy nincs az az Isten, amely rá tudná venni Milorad Dodikot a távozásra, mondjon bármit is a központi választási bizottság. A boszniai szerb nép Miléje inkább kilátásba helyezte, hogy ha a “számláló testület” számára negatív eredményt hirdet ki, akkor a szerb entitás szintjén saját választási bizottságot hoznak létre, vagy pedig egyszerűen kilépnek Bosznia- Hercegovinából, és viszik magukkal a területek 49%-át, merthogy az az övéké.

Gavrilo Princip leszármazottai

A boszniai szerb jobboldali pártokat tömörítő kormánykoalíció a négy évvel ezelőttivel megközelítőleg azonos eredményt ért el az október 2-i választáson. A végleges választási eredmény a boszniai Szerb Köztáraság parlamenti helyei tekintetében már ismert, kormányalakításra azonban nem kerülhetett sor, sőt még a szerb entitás parlamentjének alakuló ülése is várat magára.

Az egyébként is lassan őrlő boszniai alkotmányos malomkerekek amiatt akadtak meg, mert a boszniai központi választási bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) elrendelte a szerb entitás elnöki tisztségére leadott szavazatok újraszámlálását. Ezért a lassan már három hete tartó ex lex állapotban ügyvezető minőségben működik tovább a boszniai Szerb Köztársaság teljes államapparátusa.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a baloldali és centrista erőket felölelő boszniai szerb ellenzéki blokk illegitimnek minősítette a voksolásnak az entitási elnöki tisztség megválasztásához kapcsolódó részét. Az ellenzéki Jelena Trivić mögött álló Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) ezért arról igyekszik meggyőzni szövetségeseit, hogy kényszerítsék ki az elnöki pozícióért folytatott választás megismétlését.

Az ellenzéki pártok október második és harmadik hétvégéjén jelentős demonstrációkat szerveztek a boszniai Szerb Köztársaság nagyobb városaiban. A banjalukai események kapcsán korábban írtunk arról, hogy a tömegben még a Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka, SNS), vagyis a szerbiai kormánypárt zászlói is megjelentek az ellenzékiek között.

Ennek következtében érzékelhető volt a boszniai szerb médiában, hogy Dodikék sajtógépezete egy hétre lefagyott, mert vélhetően nem tudtak mit kezdeni a tömeges visszaélésekkel kapcsolatban fel-fel bukkanó híresztelésekkel, és a belgrádi hallgatással Dodik választási szereplését illetően, pedig Mile még Belgrádba is elszaladt, ám Aleksandar Vučićhoz nem nyert bebocsátását, hiába szajkózta, hogy mekkora barátja a szerb elnöknek.

A boszniai szerb baloldal által szervezett tömegrendezvények sorozata Dodikot végül kemény válaszra kényszerítette. Ennek első lépése volt október 13-i budapesti látogatása, ahol győztesként mutatkozott be Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, annak ellenére, hogy a szavazatok újraszámlálása csak másnap vette kezdetét. Az október 25-én estére meghirdetett demonstrációra pedig Dodik Gavrilo Principet példaképpé emelő, parázs hangulatú videóüzenettel invitálta meg híveit a banjalukai Mladen Stojanović parkba.

Népi kiáltvány

A demonstráció a “hív a haza” (Otadžbina zove!) elnevezést kapta. Dodik pártjának szóvivője, Radovan Kovačević a rendezvény kapcsán közölte, hogy a szerb nép szabad és demokratikus akaratának, illetve a boszniai szerb entitásnak a védelme az összejövetel célja, és egyúttal a szerb entitás belső ügyeibe való beavatkozásnak minősítette már a szavazatok újraszámlálását is.

Az ellenzéki blokk választás megismétlésére vonatkozó követelését a szerb entitás elleni támadásnak tekintik Dodikék, amit jól jelzett a nagygyűlés hangvétele is.

Maga a rendezvény leginkább választási kampánygyűlése emlékeztetett. Az entitás belügyminisztériumának közleménye szerint körülbelül ötvenezren jelentek meg az eseményen, független, vagy más irányból elfogult beszámolók ugyanakkor csak húszezer résztvevőt emlegettek, akiknek egy részét a Dodik klientúrájához tartozó cégek utaztatták fel a “fővárosba”.

A felszólalások előtt este hatkor a szerb néplélekre kultikus hatással bíró Igazság Istene, más fordításban Igazságos Isten (Bože Pravde) címet viselő dal csendült fel, amely történetesen a Drina bal partján fekvő Szerbia himnusza.

Radovan Kovačević, a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) szóvivője azzal készítette elő a pártelnöknek a terepet, hogy újraválasztott elnökként konferálta fel Dodikot, majd jelezte a megjelent tömegnek, hogy átmennek a Krajina térre (Trg Krajine), amely tulajdonképpen a város főtere, mert a központi rendezvényre ott kerül sor.

A menet beérkezését követően Kovačević felolvasta a “népi kiáltványt”, amelynek pontjai között szerepelt a NATO-tagság elvetése, a boszniai Szerb Köztársaság katonai semlegességének kihirdetése, a daytoni békerendszerrel bosnyák érdekek mentén szembe menő boszniai állapotok, valamint a szavazatok újraszámlálására vonatkozó döntés elítélése, továbbá a boszniai alkotmánybíróság azon döntésének elmarasztalása, amivel egyes entitási vagyonelemeket nemzeti vagyonná minősítettek.

Ezt követte Emir Kusturica szerb filmrendező gyújtó hangvételű beszéde, amelyben arra figyelmeztetett, hogy puccs készül Dodik ellen, pedig ő harcol az “igazi értékekért harcol”. Ezt követően jöttek sorban a Dodikkal kormánykoalícióban álló pártok vezetői.

Dragan Čavić (NDP), Darko Banjc (NPS), Nenad Stevandić (US), Petra Đokić (SP) beszédei után a boszniai államelnökségben a Dodik helyét átvevő Željka Cvijanović kapott szót, aki “Dodik dalárdájának oszlopos tagja”, és ebben a minőségében lényegében a múlt hét során Dodik által előadott librettót ismételte meg.

Újra felhozta, hogy október 2-án a szerb nép döntött, és ezt a választási eredményt kell most az utcára vonult embereknek megvédeniük. Felszólította a választási bizottságot, hogy manipulációtól és befolyástól mentesen, a jogszabályok szerint végezze a feladatát, és ne úgy járjon el, ahogy a rá hatással bíróknak eszébe jut, ezek között emlegette a külföldi nagykövetségeket, amelyek minden rossznak a kiváltói, ami persze, nem túl eredeti gondolat, ilyesmit Belgrádban is szokás mondogatni.

Cvijanović végül megerősítette, hogy Dodiknak kell az elnöki pozíciót betöltenie a boszniai Szerb Köztársaságban, mert “a nép többségének ez volt az akarata”, nem pedig az ellenzéki manipulátoroknak, akiket a szintén manipulált és illegitim központi választási bizottság támogat, amely nem mellékesen szólva korábban az ő győzelmét már hitelsítette a három tagú központi elnökség szerb posztjáért folyó küzdelemben.

A nép szolgája

Dodik beszédében olyan témákat érintett, amelyek várhatóan a következő napokban komoly visszhangot kapnak a helyi és a nemzetközi politika magas szintű szereplői között is. A beszéd fontosabb gondolatait az alábbiakban szedtük össze.

Dodik úgy fogalmazott, hogy a szerb entitásnak van elegendő ereje ahhoz, hogy elűzze azokat, akik meg akarják változtatni a szerbek életmódját.

– Nincs senkire sem szükségem, hogy megvédjen, mert a nép engem választott meg, és addig maradnom kell, amíg engem választ. Soha nem fogok a nép akaratával szembe helyezkedni

– mondta nehezen utánozható magabiztossággal és erőszakossággal Dodik. Ezt követően csak úgy záporoztak a szerb földeken jócskán elkoptatott politikai lózungok, amelye szerint a “boszniai szerb nép a maga kárán tanulta meg a leckét”, és az entitás lakói semmit sem akarnak azon kívül, ami egyébként is az övék, ez pedig nem más, mint a leghőbben szeretett boszniai Szerb Köztársaság.

– Sokan mondják, hogy Bakir (vélhetően Izetbegović SDA elnök) vesztett, míg Dragan (Čović, a boszniai HDZ elnöke) el sem indult, így látni kellene, hogy változnak az idők. Én erre azt mondom, hogy mi nem vagyunnk olyanok, mint ők. Ők nem szerbek, én az vagyok

– vallotta meg nyilvánosan etnikai hovatartozását a boszniai szerb vezető, mint legfőbb attribútumot.

– Ha visszaállítják a boszniai alkotmányos viszonyokat, maradni fogunk, ha viszont nem, akkor kilépünk

– tette hozzá a “szerb nép egyetlen Miléje”, aki lesajnálja azokat, akik a boszniai Szerb Köztársaságot, csak “kisebb entitásként” emlegetik, de – szavai szerint – ezeket a személyeket majd meg fogja b…. ez az entitás.

Dodik hisz az önálló Szerb Köztársaságban, és nem tartja reálisnak az egység megteremtését Bosznia- Hercegovinában, ezért jelezte, hogy elhagyják Bosznia- Hercegovinát, de viszik magukkal az ország 49%-át, amivel a szerb entitás területére utalt.

A boszniai szerb ellenzék irányában tett nagylelkű utalásában úgy fogalmazott, hogy össze kell tartaniuk még azokkal is, akik tíz nappal korábban ugyanazon a téren voltak, amivel nyilván az ellenzéki tüntetésre gondolt.

A záráshoz közeledve Dodik úgy definiálta magát, mint a “nép szolgáját”, és olyan szerbet, akit korábban amerikai kötődéssel vádoltak, most pedig orosz irányú elfogultsággal illetnek. Majd mondott meg egy nagyot, kijelentetve, hogy “a politikusokat az alapján ítélik meg, amit maguk után hagynak”. Ehhez még hozzátette, hogy instabil világban élünk, így meg kell őrizni a Szerb Köztársaság egységét. A legnagyobb erőforrás az entitásban a nép és az akarat, majd pedig megvádolta az Egyesült Államokat, hogy a bosnyák érdekek mentén meg akarta szüntetni a szerb entitást, és el akarta tüntetni a szerbeket Bosznia- Hercegovinából, ez azonban nem sikerült neki.

Végezetül Dodik azt határozta meg feladatként a Szerb Köztársaság vezetése felé, hogy szerezze vissza az entitiás jogát arra, miszerint a Szerb Köztársaságban leadott szavazatokat, ne Szarajevóban, hanem a szerb területen számolják össze, elvégre a régi szabály szerint “nem az a fontos, hogy ki szavaz, hanem az, hogy ki számol”, amit állítólag egy nagy bajszú bácsi mondott, de ezt Dodik nem emlegette fel, még ha netalán gondolta is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava