Connect with us

Szerbia

AZ OROSZOKNAK IS DOLGOZOTT? Ukrajna kéri Szerbiától a nyáron letartóztatott ukrán titkosszolgálati vezető kiadatását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

naumov kiadatas gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szeptember arról írtunk, hogy senkinek sem kell a szerbek által lekapcsolt Andrij Naumov, az ukrán titkosszolgálat belbiztonsági osztályának egykori vezetője, aki mindössze néhány órával az előtt hagyta el hazáját, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Naumovot a nyáron a szerb határőrök tartóztatták fel, amikor 607 990 euróval, valamint 124 924 dollárral valamint két smaragddal akarta elhagyni az országot Észak- Macedónia felé egy német férfi táraságában.

Ukrajna most azonban bejelentkezett a titkosszolgálati emberért, miközben Moszkva nem mutatott érdeklődést iránta – legalábbis hivatalosan – nem kizárt azonban, hogy Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter szeptemberi moszkvai látogatása alkalmával beszélt az ukrán titkosszolgálati vezetőről Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával, aki Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozik, és régi KGB-s bajtársként az orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadója.

A BBC szerb nyelvű adásának minapi beszámolója szerint Ukrajna kérte Szerbiától az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) volt tábornokának kiadatását, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban megfosztott minden rangjától, amelyek közül a legmagasabbat éppen ő adományozta neki.

Naumov kiadatásának ügyében elvben a niši bíróság illetékes – miután a letartóztatás Szerbia déli ré, a preševói átkelőnél történt -, amit megerősített az említett bíróság szóvivője a brit közszolgálati médiaház szerb nyelvű csatornájának nyilatkozva.

Nehezen hihető azonban, hogy az illetékes bíróság a döntése meghozása előtt valamilyen formában nem konzultálna a belgrádi vezetéssel, esetleg magával a szerb elnökkel, elvégre olyan ügyről van szó, amelyből politikai haszon is csiholható.

Tanja Savić, az ukrán férfi ügyvédje szerint egyelőre nem világos, hogy Kijev milyen jogalapon kéri Andrij Naumov kiadatását, mivel az október 19-én megtartott legutóbbi tárgyaláson nem olvasták fel az erre vonatkozó ukrán kérelmet.

– A tárgyalást közben halasztották el, mert Naumov tolmácsot kért, hogy a bírósági eljárást az anyanyelvén lehessen lefolytatni

– tette hozzá az ügyvédje, aki szerint ezért még nem tudják, hogy a kérelem valamilyen bűncselekményhez kapcsolódik, és hogy hazaárulásról van-e szó benne, mint azt az ukrán elnök Naumovval összefüggésben eddig már többször is megemlítette. A Szabad Európa Rádió nemrégiben arról számolt be, hogy Ukrajnában hivatali visszaélés miatt indult eljárás Naumov ellen.

Savić elmondása szerint ügyfele a bíróságon kijelentette, hogy veszélyben foroghat az élete, ha kiadják Ukrajnának.

-2020-ban merényletet követtek el ellene, és ezzel kapcsolatban bírósági ítélet is született a gyilkossági kísérlet elkövetője ellen, ugyanakkor fennáll a gyanú, hogy a merényletet az ukrán elnökhöz kötődő legfelsőbb körök rendelték meg

– jegyezte meg a védőügyvéd, aki szerint kliense úgy véli, hogy ha kiadják Ukrajnának, az felér egy halálos ítélettel.

A szerbek által lekapcsolt Naumov helyzetét nehezíti, hogy Ukrajna és Szerbia között létezik nemzetközi megállapodás a büntetőügyekben folyó együttműködésről, amely szabályozza a kiadatás kérdését is.

A niši bíróság előtt jelenleg két eljárás folyik Naumov ellen. Az egyik pénzmosás gyanújával indult, a másik pedig maga a szóban forgó kiadatási eljárás. Az előbbi ügy nyomozati szakaszban van, ezért a volt ukrán titkosszolgálati vezető letartóztatását már többször meghosszabbították, legutóbb december 2-ig.

Ez a dátum egyúttal a végső határidő is, ameddig a bíróságnak döntenie kell a vádemelésről vagy annak elutasításáról, amit viszont befolyásolhat a most beérkezett kiadatási kérelem.

A BBC hosszas tudósításában azt igyekszik sejtetni, hogy Naumov a csernobili automerőművel kapcsolatban adatokat adhatott át az orosz hatóságoknak, miután egy ideig a körzet parancsnoka volt, és titkosszolgálati vezetőként hozzáférhetett bizalmas információkhoz.

Az orosz inváziót követő első néhány hónapban az SBU több magas rangú beosztottját hazaárulással vádolták meg, főleg azok jutottak erre a sorsa, akik Ivan Bakanov emberei voltak. Bakanov korábban Zelenszkij köréhez tarozott, az ukrán elnök nevezte ki őt az ukrán titkosszolgálat élére.

Zelenszkij nem titkolta, hogy a letartóztatások összefüggésbe hozhatók azzal, hogy az SBU alkalmazottai nagy számban működtek együtt orosz szolgálatokkal.

Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy Naumovnak csak addig van jó dolga, amíg Szerbiában ül, mert ha kiadják Ukrajnának – ami minden bizonnyal a politikai helyzet alakulásának függvénye – aligha vár jó sors rá, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy számára valóban a halálos ítélettel ér fel egy ilyen szerb lépés. Kérdés, hogy Szerbia beáldozza-e valamilyen politikai haszonért cserébe?

Szerbia

A szellem nem mászott vissza a palackba, az iskolai lövöldözőnek nincs bűntudata +18

Közzététel:

a megjelenés dátuma

iskola, bűntudat, szellem
Kosta Kecmanović elvezetése a gyilkosságok helyszínéről (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy belgrádi iskola tanulója – ezúttal egy lány – listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni, a rendőrség azonnal reagált. Közben a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában végrehajtott, tíz áldozatot követelő mészárlás elkövetője folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon.

Fenyegetős szellem

A Blic hírportál úgy értesült, hogy a belgrádi Milena Pavlović Barili Általános Iskola egyik felső tagozatos tanulója a jegyzetfüzetében összeírta azoknak a társainak a nevét, akiket meg akar ölni.

A szerbiai rendőrség azonnal intézkedett, és egyeztetett az iskolapszichológussal, valamint az ügyészséggel is.

iskola, bűntudat, szellem

A Kurir hírportál úgy tudja, hogy a meg nem nevezett tanuló kést rajzolt az általa kiszemelt diákok nevei mellé.

A portál szerint egy olyan diáklányról van szó, akinek a viselkedése korábban is problémás volt.

A május eleji két vérontást követően a szerb rendőrség több kiskorút és felnőttet állított elő olyan fenyegetések miatt, hogy az első két tömeggyilkossághoz hasonló cselekményt követnek el.

Közöttük olyanok is voltak, akik összeírták, hogy kit akarnak eltenni láb alól.

Követeli, hogy engedjék szabadon

A május harmadikai iskolai lövöldözés elkövetője közben nap mint nap az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon, állítása szerint ugyanis semmi sem indokolja további fogva tartását, mert már minden vizsgálat megtörtént.

Belgrádi médiajelentések szerint a gyilkosságot elkövető K. Kecmanović semmiféle lelkiismeret-furdalást nem mutat, hűvös és nyugodt, és azt sem kérte, hogy kapcsolatba léphessen bárkivel is.

Az orvosok elmondása szerint nyugtatókat sem adnak neki, mert nincs szüksége rá.

A tizennegyedik életévét a nyáron betöltő fiú hűvös és nyugodt viselkedést tanúsít, viszont folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor szabadul.

Már korábban is megkérdezte ezt, illetve érdeklődött tette visszhangja iránt, az utóbbi időben azonban egyre inkább követeli az orvosoktól, hogy engedjék szabadon.

Az orvosok viszont úgy vélik, hogy a gyilkos fiú továbbra is veszélyt jelent a környezetére, és fennáll a lehetősége, hogy hasonló bűncselekményt követ el, ha netalán lehetősége nyílik rá.

iskola, bűntudat, szellem

ALBUM: A pszichológusok szerint az iskolai lövöldözőnél nem alakult ki a szuperegó (Forrás: Twitter)

Aleksandar Vučić, szerb elnök a belgrádi és Mladenovac környéki tömeggyilkosságok utáni napokban többször is elmondta, hogy a mészárlásokat végrehajtó „monstrumok” soha sem szabadulnak.

Vučić kijelentette: tisztában van vele, hogy bizonyára elmarasztalják majd az igazságszolgáltatásba történő beavatkozás miatt, de mivel már most is mindenféle becsmérlő néven illetik, ez lényegtelen számára.

Pszichológusi álláspont

A pszichológusok szerint K. Kecmanovićnál, aki a belgrádi média szerint a világ legfiatalabb tömeggyilkosa, valamilyen oknál fogva nem alakult ki a személyiség egyik fontos összetevője, a „felettes én”, vagyis az úgynevezett „szuperegó”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis megalapítójának elmélete szerint a szuperegó a személyiség „etikai összetevője”, ez ad erkölcsi normákat az embernek, amelyek alapján viselkedik.

A szuperegó többnyire az élet első öt évében alakul ki: ebben az időszakban a magába szívja szülei erkölcsi normáit, valamint annak a családnak és társadalomnak a hagyományait, amelyben felnő.

Így alakul ki benne a szuperegó, amely az agressziót és egyéb társadalmilag nemkívánatos impulzusokat kezeli.

Akinek megfelelően fejlett szuperegója van, bűntudatot vagy szorongást érez, amikor megsérti az etikai normákat.

A pszichológusok szerint a „felettes én” az iskolai tömeggyilkosságot végrehajtó fiú esetében nem létezik.

Az anya-gyermek viszony

Az orvosok a szokásokhoz híven mindenek előtt az anya-gyermek viszonyt vizsgálják, és azt szeretnék megtudni, hogy ebben a viszonyban vannak-e negatív érzelmi jelek a tizennegyedik életévét még nem betöltő gyilkos esetében.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az anya spártai módon kényszerítette a fiút, hogy jobb legyen, mint mások az iskolában és az iskolán kívül is.

Ez önmagában azonban soha nem lehet az egyetlen és fő oka annak, hogy K. Kecmanović ebbe az irányba fejlődött, sok túlambiciózus szülő van ugyanis, akinek a gyerekei nem lesznek tömeggyilkosok.

Az iskolai lövöldöző esetében a pszichológusok megállapították, hogy átlagos intelligenciával rendelkezik, és nem „zseni”, ahogyan a szülei nevelték, és ahogy a lövöldözés előkészítése alapján sokan gondolták.

A gyilkos fiú édesanyja, Miljana Kecmanović, aki a belgrádi biológiai egyetem tanára és elismert bírósági szakértő a DNS-vizsgálatoknál, meghallgatása során kijelentette, hogy senki sem sejthette, hogy fia tömeggyilkosságot követ el.

A szakértők most azt vizsgálják, hogy terheli-e felelősség az anyát kiskorú személy elhanyagolása és bántalmazása miatt. Ha esetleg megállapítják a bűnösségét, akkor akár három év börtönre is ítélhetik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava