Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Macedónia

TAKARÉKOSSÁGI VERSENY + Az uniós bizottsági elnök a jövő héten energiacsomagot visz Szkopjéba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagy osmani varhelyi gigapixel scale
A cikk meghallgatása

Bujar Osmani, Észak- Macedónia külügyminisztere bejelentette, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jövő héten Szkopjéba látogat, ahova energiatámogatási csomaggal érkezik. Osmani ezt a berlini folyamat részeként Berlinben tartott külügyminiszteri találkozót után mondta – és itt kúszik be a magyar szál -, az észak-macedón külügyi vezető ugyanis hozzátette, hogy ezt az információt Várhelyi Olivértől, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosától kapta.

– Alkalmam volt találkozni a bővítési biztossal, aki rendkívül pozitív hírekkel szolgált, egy olyan energiatámogatási csomagot említett ugyanis, amelyet az Európai Bizottság elnökének jövő heti, szkopjei látogatása alkalmával jelentenek be

– lelkendezett a külügyminiszter, aki egyébként albán nemzetiségű, és arról lehet felismerni, hogy egy hatalmas Teréz anya kép lóg a szobája falán.

Médiajelentések szerint Osmani azt mondta, hogy Észak- Macedónia mindenekelőtt a jelenlegi villamosenergia-ellátási problémák leküzdéséhez kap segítséget az ipari és a lakossági áram árát illetően.

A szkopjei külügyek irányítója a Várhelyivel folytatott megbeszélésről a Twitteren is beszámolt, ott azt írta, hogy a csatlakozási tevékenység, a legújabb uniós jelentés és a tervbe vett reformok mellett a találkozón szó esett annak a brüsszeli mentőcsomagnak a “gyakorlatba történő átültetéséről” is, amely az energiaválság enyhítésére vonatkozik.

Az észak-macedóniai intézmények szeptemberben egyébként már takarékoskodtak az árammal, de nem mindegyiküknek sikerült 15 százalékkal csökkentenie a fogyasztást. A rosszul teljesítők közé tartozik a védelmi minisztérium, amely mindössze 6 százalékkal tudta lejjebb vinni a fogyasztását az előző évhez képest, de szégyent vallott a külügyminisztérium is a maga 8 százalékával.

A Meta macedón hírügynökség jelentése szerint további négy minisztérium ugyancsak nem teljesítette a fogyasztás terén elvárt csökkentési tervet. Ez azonban nem gátolta a szkopjei kormányt, hogy egészében véve 27%-kal kevesebb áramot fogyasszon idén szeptemberen, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A legjobb eredményt az észak-macedón közlekedési és hírközlési minisztérium ért el, amely 43 százalékkal kevesebb áramot használt, mint egy évvel ezelőtt, a parlament 29 százalékkal mérsékelte önmagát az áramfogyasztás terén, az elnök hivatal pedig 17 százalékkal tornázta le a tavalyi számot. Az “energiatakarékossági munkaverseny” ebben a hónapban folytatódik Észak- Macedóniában (is).

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava