Connect with us

Bosznia

TÖMEGES VISSZAÉLÉSEK: Jelena Trivić nem hajlandó elfogadni a választási eredményt, Dodik egyelőre nem reagált
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bár a boszniai Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) honlapján közzétett részeredmény alapján – 42%-os feldolgozottság mellett – Milorad Dodik (SNSD) a szavazatok 49%-t kapta meg, míg Jelena Trivić ellenzéki jelölt mindössze 43%-t. A leadott szavazatok fennmaradó 8%-a vagy érvénytelen volt, vagy a többi 28 jelölt között oszlott meg. Trivić ma délben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem ismeri el a végleges eredményt, mert arra vonatkozó bizonyítékai vannak, hogy tömeges visszaélések történtek a boszniai szerb entitásban a választás éjszakáján.

Nem ismeri el a vereséget

A választás napján, éjfélig a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben a két legfontosabb jelölt, Milorad Dodik és Jelena Trivić fej-fej mellett haladtak a győzelemért vívott harcban.

A boszniai viszonyokat jól tükrözi, hogy a CIK nem közölt hivatalos részeredményeket, így a választók a kereskedelmi televíziók részére a pártok által továbbított adatokból tudhatták meg a várható eredményt és a feldolgozottság állapotát.

Mivel mindkét jelölőszervezet a saját maga által rögtönzött statisztikákkal dolgozott, amik a saját jelöltjük győzelmét jelezték, mind Dodik, mind Trivić az éjszaka folyamán bejelentették a győzelmüket.

Hajnalban aztán a Központi Választási Bizottság erőt vett magán, és kiadott egy közleményt, amiben a 41,88% -os feldolgozottság mellett Milorad Dodik a szavazatok 49%-t kapta meg, amivel 6% előnyre tett szert Trivićtyel szemben.

Az alacsony feldolgozottsági szint kapcsán meg kell említeni, hogy a választási bizottság nem rendelkezik kellő informatikai háttérrel a választás számítógépes rendszerrel történő lebonyolításához. Az eredmények összesítése gyakran papír alapon történik.

Az urnazárás utáni eredmnybecslés az első két órában a delphoi jósda munkakörébe kellene tartozzon, mert nincsenek “exit poll” adatok sem.

Megismétlik, ha Isten is úgy akarja

Trivić ma délben sajtótájékoztatót tartott Branislav Borenovićtyal, a Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) elnökével közösen, miután a boszniai sajtóban egyre több orgánum kiáltotta ki a választási bizottság közleménye alapján Dodikot győztesnek.

Borenović elmondta, hogy feljelentést teszenek választási csalás gyanúja miatt, amit Borenović már az éjszaka folyamán jelzett Doboj esetében, miután “nehezen magyarázható események történtek” egyes szavazókörökben.

Ezeket az eseményeket ki kell vizsgálni, mert szerinte ezek vezettek ahhoz, hogy a választási bizottság adatai szerint Dodik átvette a vezetést. Példaként említette, hogy több településen – köztük Trivić szülőfalujában, Krajišnikban – az ottani alapszervezet jelezte, hogy a párttagok részt vettek a voksoláson, viszont a Központi Választási Bizottságnak továbbított eredmény alapján Trivić nulla darab szavazatot kapott.

Borenović jelezte, hogy a jogász csapatuk már dolgozik a CIK-nek szánt beadványon.

Trivić a visszaéléssekkel kapcsolatos gyanút azzal egészítette ki, hogy tudomásuk szerint hajnalban a Központi Választási Bizottság három órán keresztül nem kapott semmilyen eredményt számos boszniai szerb entitásban lévő szavazókörből. Az érintett helyeken a késést azzal indokolták, hogy újra-számolásra van szükség, ami időt vesz igénybe.

A választási bizottság jelezte, hogy megkezdte a gyanús esetek kivizsgálását, és ma reggel 9 órára ígért hivatalos tájékoztatást. Ez ismeretlen okból elmaradt.

Trivić szerint így nem maradt más, minthogy elutasítsák a végeredményt, és követeljék az egész boszniai Szerb Köztársaságban az elnöki pozíció kapcsán a választás megismétlését.

– Hangsúlyozta, hogy a választás tisztasága a tét. Utóbbiból nem hajlandó engedni, így “az elnökválasztás meg lesz ismételve, ako Bog da (ha Isten is úgy akarja)

– zárta a gondolatát az ellenzéki elnökjelölt.

Borenović csak ráerősített a Trivić által elmondottakra, és amellett foglalt határozottan állást, hogy a vereséget nem fogják elismerni.

Ezt a jogi előírások mellett azzal is alá akarta támasztani, hogy a választás az RS elnöki tisztség esetében “a szabad, normális, tisztességes életről is szól”, szerinte ugyanis most Milorad Dodik azért kapar, mert vereség esetén közhatalmi funkció nélkül maradna a boszniai Szerb Köztársaságban, ami először fordulna elő vagy 30 év után.

A Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) részéről egyelőre nem kommentálták a Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) vezetése által tett bejelentését.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava