Connect with us

Koszovó

FÉLSIKER: Szerbia és Koszovó megállapodott a szerbiai igazolványok használatáról, a java még hátravan

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Látszólag mindenki boldog, miután létrejött a megállapodás a szerbiai igazolványokról, így a koszovói szerbek továbbra is használhatják azokat külön procedúra nélkül a határ átlépéséhez, és Szerbia sem várja el külön dokumentum kitöltését a hozzájuk érkező koszovói albánoktól. A megállapodás megszületését Brüsszelben jelentették be, Belgrádban és Pristinában pedig megerősítették.

Twitter-diplomácia

Szerbiában a szerb elnök munkatársai természetesen úgy tálalják, hogy a Koszovóval létrejött megállapodás Aleksandar Vučić erőteljes diplomáciai erőfeszítéseinek (értsd: bölcsességének) köszönhető, és jóformám senki sem beszél arról, hogy ez legfeljebb csak félsiker, és hogy a java még hátra van.

Csak Josep Borrell, uniós biztonságpolitikai & külügyi biztos, de ő nem a szerb kormány alkalmazásában van, és Brüsszelből szokott bejelentkezni, nem pedig Belgrádból.

Borrel a Twitteren közzétett bejegyzésében és videójában örömmel jelentette be, hogy olyan európai megoldást találtak, amely megkönnyíti a Koszovó és Szerbia közötti utazást, ami Koszovó és Szerbia minden polgárának érdeke.

Borrel úgy fogalmazott, hogy az EU által támogatott párbeszéd részeként Szerbia beleegyezett abba, hogy eltörölje a be- és kilépési dokumentumokat a koszovói személyazonosító okmánnyal rendelkezők esetében, Koszovó pedig ígéretet tett arra, hogy nem vezeti be ezeket a dokumentumot a szerb személyigazolvánnyal rendelkezők számára.

Borrell csillagos glóriával a feje körül arról beszélt, hogy a koszovói szerbek, mint a többi állampolgár, szabadon utazhatnak majd Koszovó és Szerbia között a személyi igazolványuk használatával. Az uniós biztos szerint erre most kapott garanciákat Albin Kurti koszovói miniszterelnöktől. Mindez magyarán azt jelenti, hogy a koszovói szerbek továbbra is használhatják a Szerbiában kiadott igazolványaikat.

A mindössze két és fél perces videót nézve az az érzésünk is támadhat, hogy egy Oscar-gálán vagyunk, Borrell ugyanis mindenkinek úgy hálálkodott, mintha most vette volna át a férfi főszerepért járó aranyszobrocskát. Köszönetet mondott a szerb elnöknek és a koszovói miniszterelnöknek, különösen “Vuzsik” államfőnek, valamint az amerikai partnereknek a támogatásért, és Miroslav Lajčáknak a kitűnő munkáért.

– Ez a munka azonban nem ért véget, hmmm, néhány probléma még függőben van, és ezért azt várom mindkét vezetőtől, hogy továbbra is pragmatizmusról és építő jellegű hozzáállásról tegyen tanúbizonyságot, hogy megoldódjon a rendszámtáblákkal kapcsolatos probléma is

– jelentette ki Borrell, aki egyúttal megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a ukrajnai háborúval párhuzamosan Európának nincs szüksége újabb problémákra és feszültségekre.

Félsiker vagy még annyi sem

A megállapodásnak mindenképpen örülni kell, mert a szerbiai és a koszovói (albán) vezetőnek végre sikerült valamiben dűlőre jutniuk, és ezáltal némileg csökkenhet a feszültség a határon.

Aki figyelmesen elolvasta egyik korábbi cikkünket, azt nem lepődött meg a mostani fejleményeken, miután ott már írtunk arról, hogy a szerb elnök szerint a dokumentumok kérdésében létrejöhet a kompromisszum, de akkor is marad még két megoldatlan probléma: a rendszámtáblák és a koszovói Szerb Községek Közösségének kérdése.

Miután a három kérdésből csak egyet sikerült most megoldani, ez mindössze egyharmadnyi diadal, nem pedig félsiker, de mostanság olyan időket élünk, amelyekben az egyharmad sikereknek is örülni kell.

A másik két kérdésben egyáltalán nem lesz könnyű közös nevezőre jutni, ezzel az uniós biztos is tisztában van, ezért fújhatott egy nagyot, mielőtt a problémákról kezdett beszélni, amelyek közül a harmadikat meg sem említette.

Az viszont némileg megnyugtató, hogy a háttérben folyik a telefonos vagy a videós egyeztetés, amiről imitt-amott lehetett hallani, és aminek az első gyümölcse most érett be. Szerbiában ezt most a közvélemény felé úgy kommunikálják, hogy Vučićnak köszönhetően sikerült megőrizni a szerb(iai) igazolványokat.

A koszovói miniszterelnök ezzel kapcsolatban az esti órákban tett közzé egy rövid bejegyzést a Twitteren, amely szerint a koszovói állampolgárok mostantól egyenrangú félként, szabadon utazhatnak Szerbiába.

Kurti véleménye szerint a kölcsönösség szelleme az elvi és igazságos megoldást szolgálja, ezért Koszovó nem vezet be be- és kilépési dokumentumokat azok számára, akik szerb igazolványokkal lépik át a határt.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava