Connect with us

Koszovó

FÉLSIKER: Szerbia és Koszovó megállapodott a szerbiai igazolványok használatáról, a java még hátravan

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jarinje rajzos
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Látszólag mindenki boldog, miután létrejött a megállapodás a szerbiai igazolványokról, így a koszovói szerbek továbbra is használhatják azokat külön procedúra nélkül a határ átlépéséhez, és Szerbia sem várja el külön dokumentum kitöltését a hozzájuk érkező koszovói albánoktól. A megállapodás megszületését Brüsszelben jelentették be, Belgrádban és Pristinában pedig megerősítették.

-diplomácia

Szerbiában a szerb elnök munkatársai természetesen úgy tálalják, hogy a Koszovóval létrejött megállapodás Aleksandar Vučić erőteljes diplomáciai erőfeszítéseinek (értsd: bölcsességének) köszönhető, és jóformám senki sem beszél arról, hogy ez legfeljebb csak félsiker, és hogy a java még hátra van.

Csak Josep Borrell, uniós biztonságpolitikai & külügyi biztos, de ő nem a szerb kormány alkalmazásában van, és Brüsszelből szokott bejelentkezni, nem pedig Belgrádból.

Borrel a Twitteren közzétett bejegyzésében és videójában örömmel jelentette be, hogy olyan európai megoldást találtak, amely megkönnyíti a Koszovó és Szerbia közötti utazást, ami Koszovó és Szerbia minden polgárának érdeke.

Borrel úgy fogalmazott, hogy az EU által támogatott párbeszéd részeként Szerbia beleegyezett abba, hogy eltörölje a be- és kilépési dokumentumokat a koszovói személyazonosító okmánnyal rendelkezők esetében, Koszovó pedig ígéretet tett arra, hogy nem vezeti be ezeket a dokumentumot a szerb személyigazolvánnyal rendelkezők számára.

Borrell csillagos glóriával a feje körül arról beszélt, hogy a koszovói szerbek, mint a többi állampolgár, szabadon utazhatnak majd Koszovó és Szerbia között a személyi igazolványuk használatával. Az uniós biztos szerint erre most kapott garanciákat Albin Kurti koszovói miniszterelnöktől. Mindez magyarán azt jelenti, hogy a koszovói szerbek továbbra is használhatják a Szerbiában kiadott igazolványaikat.

A mindössze két és fél perces videót nézve az az érzésünk is támadhat, hogy egy Oscar-gálán vagyunk, Borrell ugyanis mindenkinek úgy hálálkodott, mintha most vette volna át a férfi főszerepért járó aranyszobrocskát. Köszönetet mondott a szerb elnöknek és a koszovói miniszterelnöknek, különösen „Vuzsik” államfőnek, valamint az amerikai partnereknek a támogatásért, és Miroslav Lajčáknak a kitűnő munkáért.

– Ez a munka azonban nem ért véget, hmmm, néhány probléma még függőben van, és ezért azt várom mindkét vezetőtől, hogy továbbra is pragmatizmusról és építő jellegű hozzáállásról tegyen tanúbizonyságot, hogy megoldódjon a rendszámtáblákkal kapcsolatos probléma is

– jelentette ki Borrell, aki egyúttal megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a ukrajnai háborúval párhuzamosan Európának nincs szüksége újabb problémákra és feszültségekre.

Félsiker vagy még annyi sem

A megállapodásnak mindenképpen örülni kell, mert a szerbiai és a koszovói (albán) vezetőnek végre sikerült valamiben dűlőre jutniuk, és ezáltal némileg csökkenhet a feszültség a határon.

Aki figyelmesen elolvasta egyik korábbi cikkünket, azt nem lepődött meg a mostani fejleményeken, miután ott már írtunk arról, hogy a szerb elnök szerint a dokumentumok kérdésében létrejöhet a kompromisszum, de akkor is marad még két megoldatlan probléma: a rendszámtáblák és a koszovói Szerb Községek Közösségének kérdése.

Miután a három kérdésből csak egyet sikerült most megoldani, ez mindössze egyharmadnyi diadal, nem pedig félsiker, de mostanság olyan időket élünk, amelyekben az egyharmad sikereknek is örülni kell.

A másik két kérdésben egyáltalán nem lesz könnyű közös nevezőre jutni, ezzel az uniós biztos is tisztában van, ezért fújhatott egy nagyot, mielőtt a problémákról kezdett beszélni, amelyek közül a harmadikat meg sem említette.

kurti twitter

Az viszont némileg megnyugtató, hogy a háttérben folyik a telefonos vagy a videós egyeztetés, amiről imitt-amott lehetett hallani, és aminek az első gyümölcse most érett be. Szerbiában ezt most a közvélemény felé úgy kommunikálják, hogy Vučićnak köszönhetően sikerült megőrizni a szerb(iai) igazolványokat.

A koszovói miniszterelnök ezzel kapcsolatban az esti órákban tett közzé egy rövid bejegyzést a Twitteren, amely szerint a koszovói állampolgárok mostantól egyenrangú félként, szabadon utazhatnak Szerbiába.

Kurti véleménye szerint a kölcsönösség szelleme az elvi és igazságos megoldást szolgálja, ezért Koszovó nem vezet be be- és kilépési dokumentumokat azok számára, akik szerb igazolványokkal lépik át a határt.

Koszovó

ERŐSÍTENEK: Török kommandósok mennek Koszovóba a NATO kérésére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

török kommandós
KFOR katonák a drámai összecsapás előtt a koszovói Zvečanban (Forrás: Screenshot)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A török ​​védelmi minisztérium bejelentette, hogy a NATO kérésére Törökország a következő két napban különleges erőket küld Koszovóba. A „tartalék erők” bevetésére a Zvečanban történt május 29-i erőszakos eseményeket követően kerül sor. A török védelmi minisztérium egyúttal önmérsékletre kérte a szembenálló feleket a „baráti Koszovóban”.

Török kommandósok Koszovóban

Az Ankarában kiadott közlemény szerint a NATO nápolyi vezérkara az észak-koszovói események miatt kereste meg Törökországot, ennek értelmében június 4-én és 5-én indul az erősítés a prizreni Murat szultán laktanyába.

török kommandós

A Koszovóba érkező török katonák a KFOR-hoz rendelt 65. kırklareli gépesített gyalogdandár kommandós zászlóaljának a tagjai, az egység korábban már szolgált a Szerbiából önhatalmúleg kiszakadt országban.

Ankarai közlés szerint a török katonáknak az lesz a feladatuk, hogy segítsenek megoldani a konfliktust, amely miatt „sérült a regionális stabilitás”.

A közlemény hozzátette, hogy Törökország továbbra is hozzájárul a regionális és globális békéhez és stabilitáshoz az ENSZ-, a NATO-, az EU- és az EBESZ-missziók keretében.

Kit szeret Törökország?

Törökország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a muszlim többségű Koszovóval.

Szerbia is jó viszonyra törekedett Ankarával, Aleksandar Vučić többször is körbeudvarolta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt annak érdekében, hogy Szerbia Bayraktar drónokat szerezhessen be Törökországtól, de ezzel a szándékával nem járt sikerrel.

A viszont nem zárták ki annak lehetőségét, hogy ilyen drónokat adjanak (el) Koszovónak, Vjosa Osmani koszovói elnök népes delegáció élén meg is látogatta a Bayraktarokat előállító Baykar cég „termelő kampuszát”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár május 30-án Oslóban azt mondta, hogy a katonai szövetség további 700 katonát küld Koszovóba, a tartomány északi részén kitört erőszakos cselekmények visszaszorítására.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO újabb katonákat is Koszovóba irányít, ha arra szükség mutatkozik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava