Connect with us

Szerbia

KÖZÖSSÉGI AKARAT: Szerb kormánypárti képviselőket és tisztségviselőket tiltott ki a Twitter

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Twitter felfüggesztette a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) több képviselőjének és politikusának a fiókját. A Twitter gyakran ártja bele magát a politikába, természetesen mindig és kizárólag és megcáfolhatatlanul “a demokrácia védelmében”.

A Twitter szerepe

Az egyik eklatáns példa erre, hogy a Twitter fűtötte/gerjesztette a 2009-es iráni elnökválasztást követően kirobbant zavargásokat, amelyeket szokás Twitter-forradalomnak is nevezni.

A Bush-kormány egykori biztonsági szaktanácsadója, Mark Pfeifle ezt követően egyenesen azt javasolta, hogy a Twitter kapjon Nobel-békedíjat az iráni válság során játszott szerepéért.

A másik emlékezetes eset Donald Trump amerikai elnök kitiltása volt ebből a közösségi médiából, pedig a Twitter sokat köszönhet Trumpnak, aki gyakran árasztotta el a világot politikai sületlenségekkel, aminek a célja lehetett akár a közhangulat tesztelése is.

Mindenesetre Trump bejegyzései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a közösségi média a “diplomáciai üzengetés” fő csatornájává váljon. A Facebook megmaradt a “pórnép”, vagyis a kisemberek arcképcsarnokának, miközben a Twitter felvállalta a politikacsináló szerepet.

Szerbeket tiltottak ki

A Twitter most 12, más források szerint mintegy 20 szerbiai parlamenti képviselő és politikus profilját távolította el, mindannyian a Szerb Haladó Párt által létrehozott “Aleksandar Vučić – Együtt mindent megtehetünk” listán jutottak be a szerbiai parlamentbe.

Ezt a nyugati nagykövetségek és segélyszervezetek pénzügyi támogatását élvező Nyitott Parlament (Otvoreni Parlament) hozta nyilvánosságra, természetesen a Twitteren. A Nyitott Parlament támogatói között van az USAID, és ami még érdekesebb, a NED (National Endowment for Democracy) is, amely Ronald Reagan volt amerikai elnök és a CIA közös gyermeke. Annak idején azért “hozták világra”, hogy segítségével buktassák meg a kelet-európai szocialista rezsimeket, mindenekelőtt pedig a Szovjetuniót.

A szerbiai Nyitott Parlament természetesen nyilvánosságra hozta azok személyazonosságát, akiknek nem lehet Twitter-hozzáférésük a saját nevükön. Bár a magyar olvasóknak az alábbi nevek nem mondanak túl sokat, de azért jegyezzük fel őket, ki tudja, hogy melyik kitiltott személy mire viszi. Akit nem érdekelnek a nevek, az ugorja át a következő bekezdést!

A kitiltott személyek tehát: Nevena Đurić, Sandra Božić, Milica Nikolić, Jelena Obradović, Aleksandar Markovića, Krsto Janjuševića, Dušan Radojevića, Jelena Žarić Kovačević, Aleksandra Tomić, Staša Stojanović, Zoran Tomić i Andrijana Vasić.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy Sandra Božić a szerbiai parlament egyik alelnöke.

A Twitter törölte a Szerb Haladó Párt néhány más magas rangú tagjának is a profilját, köztük a belgrádi városi menedzser Miroslav Čučković oldalát is. A városi menedzser a második számú ember Belgrádban, aki az operatív ügyeket viszi.

A közösségi csatorna ezt nyilvánosan nem jelentette be, ezért talány, hogy a Nyitott Parlament hogyan jutott hozzá a fenti információkhoz, lehet, hogy erre a kérdésre a NED tudna választ adni.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Meteorológia



Követés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava