Connect with us

Szerbia

KÖZÖSSÉGI AKARAT: Szerb kormánypárti képviselőket és tisztségviselőket tiltott ki a Twitter

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

otvoreni parla
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A Twitter felfüggesztette a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) több képviselőjének és politikusának a fiókját. A Twitter gyakran ártja bele magát a politikába, természetesen mindig és kizárólag és megcáfolhatatlanul „a demokrácia védelmében”.

A Twitter szerepe

Az egyik eklatáns példa erre, hogy a Twitter fűtötte/gerjesztette a 2009-es iráni elnökválasztást követően kirobbant zavargásokat, amelyeket szokás Twitter-forradalomnak is nevezni.

A Bush-kormány egykori biztonsági szaktanácsadója, Mark Pfeifle ezt követően egyenesen azt javasolta, hogy a Twitter kapjon Nobel-békedíjat az iráni válság során játszott szerepéért.

A másik emlékezetes eset Donald Trump amerikai elnök kitiltása volt ebből a közösségi médiából, pedig a Twitter sokat köszönhet Trumpnak, aki gyakran árasztotta el a világot politikai sületlenségekkel, aminek a célja lehetett akár a közhangulat tesztelése is.

Mindenesetre Trump bejegyzései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a közösségi média a „diplomáciai üzengetés” fő csatornájává váljon. A Facebook megmaradt a „pórnép”, vagyis a kisemberek arcképcsarnokának, miközben a Twitter felvállalta a politikacsináló szerepet.

Szerbeket tiltottak ki

A Twitter most 12, más források szerint mintegy 20 szerbiai parlamenti képviselő és politikus profilját távolította el, mindannyian a Szerb Haladó Párt által létrehozott „Aleksandar Vučić – Együtt mindent megtehetünk” listán jutottak be a szerbiai parlamentbe.

Ezt a nyugati nagykövetségek és segélyszervezetek pénzügyi támogatását élvező Nyitott Parlament (Otvoreni Parlament) hozta nyilvánosságra, természetesen a Twitteren. A Nyitott Parlament támogatói között van az USAID, és ami még érdekesebb, a NED (National Endowment for Democracy) is, amely Ronald Reagan volt amerikai elnök és a CIA közös gyermeke. Annak idején azért „hozták világra”, hogy segítségével buktassák meg a kelet-európai szocialista rezsimeket, mindenekelőtt pedig a Szovjetuniót.

A szerbiai Nyitott Parlament természetesen nyilvánosságra hozta azok személyazonosságát, akiknek nem lehet Twitter-hozzáférésük a saját nevükön. Bár a magyar olvasóknak az alábbi nevek nem mondanak túl sokat, de azért jegyezzük fel őket, ki tudja, hogy melyik kitiltott személy mire viszi. Akit nem érdekelnek a nevek, az ugorja át a következő bekezdést!

A kitiltott személyek tehát: Nevena Đurić, Sandra Božić, Milica Nikolić, Jelena Obradović, Aleksandar Markovića, Krsto Janjuševića, Dušan Radojevića, Jelena Žarić Kovačević, Aleksandra Tomić, Staša Stojanović, Zoran Tomić i Andrijana Vasić.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy Sandra Božić a szerbiai parlament egyik alelnöke.

A Twitter törölte a Szerb Haladó Párt néhány más magas rangú tagjának is a profilját, köztük a belgrádi városi menedzser Miroslav Čučković oldalát is. A városi menedzser a második számú ember Belgrádban, aki az operatív ügyeket viszi.

A közösségi csatorna ezt nyilvánosan nem jelentette be, ezért talány, hogy a Nyitott Parlament hogyan jutott hozzá a fenti információkhoz, lehet, hogy erre a kérdésre a NED tudna választ adni.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Mégsem Szerbiában a legnagyobb a kereset a régióban, ahogy a szerb elnök állítja

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerb kereset
Szerbiában januárban csökkent az átlagkereset decemberhez képest
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai statisztikai hivatal szerint januárban a keresetek alacsonyabbak voltak Szerbiában, mint decemberben. A fizetések tekintetében az ország nem az első helyen áll a régióban, mint ahogy azt Aleksandar Vučić állította egyik, múlt havi médiaszereplése alkalmával, és miután a szerb államfő csak 2025-re jósolja az ezer eurós átlagfizetés elérését, Szerbia így csak akkor hozza azokat a számokat, amelyeket Horvátország és Szlovénia már megugrott.

Mégsem annyira jó a kereset

A belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) közlése szerint az emberek Szerbiában átlagosan 82 769 dinárt kerestek az idei év első hónapjában. Ez mintegy 268 ezer forintnak, azaz 705 eurónak felel meg, ez a nettó bér.

A szorgos szerb statisztikusok azt is kiszámolták, hogy az előző év azonos hónapjához képest 2023 januárjában a bruttó átlagkereset és a nettó átlagkereset nominálisan 16,7%-kal, reálértéken pedig 0,8%-kal volt magasabb.

Ebből viszont logikusan következik, hogy az éves infláció januárban 15,9% volt.

A közzétett számokból az is kiderült, 2022 decemberéhez képest a 2023. januárra számított bruttó átlagkereset nominálisan 0,9%-kal, reálértéken pedig 2,3%-kal alacsonyabbnak bizonyult, míg a nettó átlagkereset nominálisan 1,7%-kal, reálértéken pedig 3,1%-kal volt kisebb havi szinten.

A nettó medián kereset 2023. januárjában Szerbiában 62 964 dinár volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 50%-a keresett ennyit, vagy ennél kevesebbet, vagyis fél országnak legfeljebb 536 eurónak megfelelő fizetéssel kellett beérnie.

Büszke a kínai táblájára

A szerb elnök televíziós szereplései alkalmával általában hatalmas gazdasági sikerekről számol be, amelyeket állítása szerint követ a bérek emelkedése is.

Szerb kereset

Vučić egy hónappal ezelőtt arról tájékoztatta az ország apraját és nagyját a közszolgálati televízióban tartott „vendégszereplése” alkalmával, hogy Szerbiában gyorsabban nőnek a fizetések, mint a régió összes országában, és – mint mondta – ma már ők az elsők, amit a kínaiaktól kapott digitális tábláján le is vezetett.

A szerb elnök a digitális tábláját legutóbb már az élőben közvetített „nemzeti sajtótájékoztatójára” is bevitte, de nem használta, pedig „fenyegetődzött vele”.

Vučić tavaly még a prezentációkat papíralapú flipchartok segítségével tartotta a Good Will Hunting főszereplőjét megszégyenítő gyorsasággal, a gondos kínaiak azonban látván, hogy a szerb elnök született matematikai zseni, ajándékoztak neki egy-két digitális táblát.

Azon mégis csak jobban festenek a számok a gazdasági jólétről, mellékesen szólva Vučić büszke is a tábláira, szinte gyermeki infantilizmussal ragaszkodik hozzájuk, amivel jó reklámot csinál a kínai IT-iparnak, bár név szerint egyik céget sem említette meg eddig.

Parasztvakítás elnöki szinten

A belgrádi Vreme című hetilap közben vette a fáradságot, hogy összehasonlítsa a szerbiai statisztikai hivatal számait a hasonló régiós közlésekkel.

Mondani sem kellene, hogy a számok egyáltalán nem azt mutatták, amit a szerb elnök állít, mert Montenegróban az átlagkereset 757 euró, Észak-Macedóniában 560 euró, Bosznia-Hercegovinában 616 euró, Horvátországban 1094, Szlovéniában pedig 1399 euró.

A belgrádi hetilap Koszovót külön nem említette, hiszen Szerbiában azt nem tekintik ország, de mi tagadás Koszovó a maga 432 eurós nettó keresetével (2021-es adat) aligha veszélyezteti a „szerb elsőséget”.

Szlovénia, Horvátország és Montenegró viszont igen, így Szerbia csak a negyedik helyen kullog a volt Jugoszlávia területén létrejött országok „versenyében”.

A szerb elnök táblája

SZERB GOOD WILL HUNTING: A szerb elnök a kínai tábláján bizonyítja, hogy 718 nagyobb 726-nál (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az említett táblára Horvátországot és Szlovéniát azonban nem vitte fel, pedig a horvátokkal történő rivalizálás gyakran előkerül, ezért csak négy ország maradt a keresetekkel kapcsolatos nyugat-balkáni selejtező csoportban.

Ahhoz viszont kicsit csalni kellet, hogy Szerbia ebben a csoportban megszerezze az első helyet, így fordulhatott elő, hogy 718 nagyobb 726-nál.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: