Connect with us

Szerbia

KÖZÖSSÉGI AKARAT: Szerb kormánypárti képviselőket és tisztségviselőket tiltott ki a Twitter

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

otvoreni parla
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A Twitter felfüggesztette a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) több képviselőjének és politikusának a fiókját. A Twitter gyakran ártja bele magát a politikába, természetesen mindig és kizárólag és megcáfolhatatlanul “a demokrácia védelmében”.

A Twitter szerepe

Az egyik eklatáns példa erre, hogy a Twitter fűtötte/gerjesztette a 2009-es iráni elnökválasztást követően kirobbant zavargásokat, amelyeket szokás Twitter-forradalomnak is nevezni.

A Bush-kormány egykori biztonsági szaktanácsadója, Mark Pfeifle ezt követően egyenesen azt javasolta, hogy a Twitter kapjon Nobel-békedíjat az iráni válság során játszott szerepéért.

A másik emlékezetes eset Donald Trump amerikai elnök kitiltása volt ebből a közösségi médiából, pedig a Twitter sokat köszönhet Trumpnak, aki gyakran árasztotta el a világot politikai sületlenségekkel, aminek a célja lehetett akár a közhangulat tesztelése is.

Mindenesetre Trump bejegyzései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a közösségi média a “diplomáciai üzengetés” fő csatornájává váljon. A Facebook megmaradt a “pórnép”, vagyis a kisemberek arcképcsarnokának, miközben a Twitter felvállalta a politikacsináló szerepet.

Szerbeket tiltottak ki

A Twitter most 12, más források szerint mintegy 20 szerbiai parlamenti képviselő és politikus profilját távolította el, mindannyian a Szerb Haladó Párt által létrehozott “Aleksandar Vučić – Együtt mindent megtehetünk” listán jutottak be a szerbiai parlamentbe.

Ezt a nyugati nagykövetségek és segélyszervezetek pénzügyi támogatását élvező Nyitott Parlament (Otvoreni Parlament) hozta nyilvánosságra, természetesen a Twitteren. A Nyitott Parlament támogatói között van az USAID, és ami még érdekesebb, a NED (National Endowment for Democracy) is, amely Ronald Reagan volt amerikai elnök és a CIA közös gyermeke. Annak idején azért “hozták világra”, hogy segítségével buktassák meg a kelet-európai szocialista rezsimeket, mindenekelőtt pedig a Szovjetuniót.

A szerbiai Nyitott Parlament természetesen nyilvánosságra hozta azok személyazonosságát, akiknek nem lehet Twitter-hozzáférésük a saját nevükön. Bár a magyar olvasóknak az alábbi nevek nem mondanak túl sokat, de azért jegyezzük fel őket, ki tudja, hogy melyik kitiltott személy mire viszi. Akit nem érdekelnek a nevek, az ugorja át a következő bekezdést!

A kitiltott személyek tehát: Nevena Đurić, Sandra Božić, Milica Nikolić, Jelena Obradović, Aleksandar Markovića, Krsto Janjuševića, Dušan Radojevića, Jelena Žarić Kovačević, Aleksandra Tomić, Staša Stojanović, Zoran Tomić i Andrijana Vasić.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy Sandra Božić a szerbiai parlament egyik alelnöke.

A Twitter törölte a Szerb Haladó Párt néhány más magas rangú tagjának is a profilját, köztük a belgrádi városi menedzser Miroslav Čučković oldalát is. A városi menedzser a második számú ember Belgrádban, aki az operatív ügyeket viszi.

A közösségi csatorna ezt nyilvánosan nem jelentette be, ezért talány, hogy a Nyitott Parlament hogyan jutott hozzá a fenti információkhoz, lehet, hogy erre a kérdésre a NED tudna választ adni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava