Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

GÁZOS FORDULAT: Oroszország készen áll arra, hogy újraindítsa a gázszállítást Bulgáriának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

REPEDÉS: Oroszország arra törekszik, hogy még inkább megossza az Európai Uniót
A cikk meghallgatása

Eleonora Mitrofanova, Oroszország szófiai nagykövete bejelentette, hogy Moszkva hajlandó felújítani a bulgáriai gázszállításokat. A nagykövet asszony ehhez hozzátette, hogy természetesen csak akkor, ha ezt Bulgáriai is akarja.

Orosz ajánlat

Orosz hírügynökségi jelentések szerint Mitrofanova a Rosszija-24 állami csatornának nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Bulgáriával kötött szerződés az év végéig érvényes.

– Ezért bármikor, amikor a bolgár fél úgy dönt, hogy a Gazprom által követelt konstrukció szerint fizet, a szállítások újraindulnak

– fogalmazott az orosz nagykövet, aki szerint minden a politikai akaraton és a “komoly pragmatizmuson” múlik – így hát bármi lehetséges.

Mitrofanova hozzátette, hogy egyelőre még nincsenek kézzelfogható jelzések Szófiától ebben a kérdésben.

Az orosz diplomata megjegyezte, hogy nagyon bonyolult a helyzet a bolgár energiaszektorban, miközben az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett a földgáz ára.

– Bulgária az Azerbajdzsánnal aláírt megállapodás ellenére sem kap évente több földgázt

– jegyezte meg Mitrofanova, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet komoly hatással van mind a bolgár vállalkozásokra, mind a háztartásokra.

A Gazprom április 27-e óta nem szállít gázt a Bulgargaznak, mert a bolgár cég nem állt át a rubelben történő fizetésre. Moszkva április 1-től vezette be az orosz nemzeti valutában történő gázfizetést a “barátságtalan országokkal” szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Moszkva a szerződéses kötelezettségek elmulasztásaként tekint a rubelfizetés megtagadására.

Bolgár válasz

Ezzel szinte párhuzamosan a bolgár kormány úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja az oroszországi Jekatyerinburgban lévő konzulátusát.

A bolgár kormány sajtószolgálata a következőket közölte:

– Tekintettel arra, hogy az orosz diplomáciai jelenlétnek a szokásos és ésszerű mértékre kell korlátozódnia Bulgáriában, és megértve, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönösségen kell alapulniuk, Bulgária ideiglenesen bezárja konzulátusát Jekatyerinburgban, és az orosz féltől viszonosságot vár el a ruszei orosz főkonzulátussal kapcsolatban.

Ez egyelőre nem arra utal, hogy a szófiai kormány az orosz gázajánlat elfogadására készülne, ha egyáltalán volt tudomása az orosz ajánlatról a konzulátusokról szóló döntés meghozásakor.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava