Connect with us

Szabadka

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Elegük lett, ezért az utcára ment a szabadkaiak egy része a migránsok miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen
A cikk meghallgatása

Mintegy száz szabadkai lakos, családok, fiatalok és idősek vettek részt azon a tüntetésen, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek a migránsok ellen a városban, első alkalommal Szabadka központjában. A tiltakozó megmozduláson megjelent a Nemzeti Járőrség (Narodna Patrola) szélsőjobboldali szervezet néhány képviselője is. A demonstráció alkalmával aláírásgyűjtés indult, amelyet kiterjesztenek Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, illetve mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak. Nem sokkal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt, ezúttal a martonosi erdőben.

Migránsok, menjetek haza!

– Stop a migránsoknak! Migránsok, menjetek haza!

Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel álldogáltak vagy üldögéltek néhányan a tüntetésen, amelyen petíciót is alá lehetett írni. Az aláírók azt kérik a szerb kormánytól, hogy azonnal intézkedjen, és hosszú távon rendezze a migránshelyzetet az országban: akadályozza meg, hogy a migránsok a déli határon be tudjanak menni Szerbiába. A demonstrálók azt is kérték, hogy a hatóságok ne engedjék be a migránsokat a határmenti településekre, a szabadkai befogadó központot pedig zárják be.

Željko Častvan a makkhetesi városrészen lakik, ahol a migránsok lőttek egymásra az erdőben. Erről a BALK is beszámolt akkor. Szerinte, azóta sem változott semmi, a taxisok továbbra is hordják oda a migránsokat.

– Ez mindannyiunk problémája. Ezek a migránsok dokumentumok nélkül, szabadon, de fegyverrel a kezükben sétálnak a városunkban. Majdnem megerőszakoltak egy lányt, megkötöztek egy gyógyszertárost. Mi kell még, hogy történjen?

– tették fel a kérdést a felszólók egy megafon segítségével.

Emiatt is döntöttek a szervezők úgy, hogy petíciót indítanak. Ahhoz, hogy parlamenti eljárásba kerüljenek a határok megerősítésére, valamint a migránsok Szerbiába történő belépésre vonatkozó követelések, 10.000 aláírás szükséges.

Az aláírásgyűjtő akciót kiterjesztik Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, vagyis mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak.

A követelés

– Magyarország megerősíti a határvédelmét, a kerítést, újabb határőröket vesz fel. Ez azt jelenti, hogy még több migráns ragad majd Szerbiában, ezáltal pedig Szabadkán és környékén


Újabb lövöldözés

Fél nappal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt a magyar határ mentén, ezúttal a Magyarkanizsához közeli martonosi erdőben. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselőtestület elnöke a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált; ő személyesen is látott betárazott pisztolyokat. Becslések szerint Horgoson jelenleg több mint ezer migráns tartózkodik, de Martonoson és környékén is mintegy 500 illegális bevándorló bujkál az erdőben.


– mondták a tüntetők, akik ezért a déli határvédelem megerősítését követelték, hogy a migránsok ne juthassanak be az országba. Egyúttal arra is kérték az illetékeseket, hogy jelöljenek ki határzónákat, ahová a migránsok nem léphetnek be.

A tüntetők a makkhetesi erdőben történt lövöldözés kapcsán azt szeretnék, ha a hatóságok nyilvánosságra hoznák az áldozatok pontos számát, nem hivatalos források szerint ugyanis több halálos áldozata is lehetett a lövöldözésnek, a szerb kormányzat azonban erről azonban azóta sem beszél a nyilvánosság előtt.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy az állam miért nem tesz semmit?

– Mindazok, akik azt hiszik, hogy a Makkhetesen megoldódott a migránsprobléma, jöjjenek ki, és nézzenek körül. A taxisok, autókkal és furgonokkal hordják oda őket. Amikor feltesszük nekik a kérdést, hogy miért, akkor azt mondják, hogy ők szállításra szerződtek, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ellenőrizzék bárki személyazonosságát, és igazoltatni sincs joguk az utasokat

– mondta az egyik tiltakozó, akik szerint a migránsok busásan megfizetik a taxisokat.

A Dimitrije nevű férfi úgy nyilatkozott a sajtónak, így a BALK-nak is, hogy az lenne a megoldás, ha egyáltalán nem lenne migráns az országban, viszont tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az erdőbe, ahová kirándulni jártak, most be sem teheti a lábát, mert úgy érzi, hogy nincs biztonságban.

Nem érzik magukat biztonságban

A szabadkai tüntetésen több alkalommal is elhangzott: a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat.

A beszédek során azzal vádolták meg a kormányzatot és a helyi illetékeseket, hogy hazudnak, és a migránsokat okolták a legutóbbi erdőtűz előidézésével is. A felszólalók elmondták, hogy továbbra is százával vannak migránsok a határmenti övezetben.

A demonstrálók követelik, hogy mindazon migránsok esetében, akiknél kideríthető és bizonyítható az állampolgárság, toloncolják vissza őket a hazájukba.

Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik – hivatalosan -, közülük körülbelül ezren vannak az utcákon. Legtöbbjük Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezett. Hogy hányan vannak valójában, azt az Isten és Allah tudja, vagy még az sem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava