Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szabadka

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Elegük lett, ezért az utcára ment a szabadkaiak egy része a migránsok miatt

FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen
FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen (Fotó: BALK)
Olvasási idő: 3 perc

Mintegy száz szabadkai lakos, családok, fiatalok és idősek vettek részt azon a tüntetésen, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek a migránsok ellen a városban, első alkalommal központjában. A tiltakozó megmozduláson megjelent a Nemzeti Járőrség (Narodna Patrola) szélsőjobboldali szervezet néhány képviselője is. A demonstráció alkalmával aláírásgyűjtés indult, amelyet kiterjesztenek Magyarkanizsa, és területére, illetve mindenhová, ahol a gondot okoznak. Nem sokkal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt, ezúttal a martonosi erdőben.

Migránsok, menjetek haza!

Stop a migránsoknak! Migránsok, menjetek haza!

Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel álldogáltak vagy üldögéltek néhányan a tüntetésen, amelyen petíciót is alá lehetett írni. Az aláírók azt kérik a kormánytól, hogy azonnal intézkedjen, és hosszú távon rendezze a migránshelyzetet az országban: akadályozza meg, hogy a migránsok a déli határon be tudjanak menni Szerbiába. A demonstrálók azt is kérték, hogy a hatóságok ne engedjék be a migránsokat a határmenti településekre, a szabadkai befogadó központot pedig zárják be.


Željko Častvan a makkhetesi városrészen lakik, ahol a migránsok lőttek egymásra az erdőben. Erről a BALK is beszámolt akkor. Szerinte, azóta sem változott semmi, a taxisok továbbra is hordják oda a migránsokat.

Ez mindannyiunk problémája. Ezek a migránsok dokumentumok nélkül, szabadon, de fegyverrel a kezükben sétálnak a városunkban. Majdnem megerőszakoltak egy lányt, megkötöztek egy gyógyszertárost. Mi kell még, hogy történjen?

– tették fel a kérdést a felszólók egy megafon segítségével.

Emiatt is döntöttek a szervezők úgy, hogy petíciót indítanak. Ahhoz, hogy parlamenti eljárásba kerüljenek a határok megerősítésére, valamint a migránsok Szerbiába történő belépésre vonatkozó követelések, 10.000 aláírás szükséges.

Az aláírásgyűjtő akciót kiterjesztik Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, vagyis mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak.

A követelés

Magyarország megerősíti a határvédelmét, a kerítést, újabb őröket vesz fel. Ez azt jelenti, hogy még több ragad majd Szerbiában, ezáltal pedig Szabadkán és környékénÚjabb lövöldözés

Fél nappal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt a magyar határ mentén, ezúttal a Magyarkanizsához közeli martonosi erdőben. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselőtestület elnöke a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált; ő személyesen is látott betárazott pisztolyokat. Becslések szerint Horgoson jelenleg több mint ezer migráns tartózkodik, de Martonoson és környékén is mintegy 500 bevándorló bujkál az erdőben.


– mondták a tüntetők, akik ezért a déli határvédelem megerősítését követelték, hogy a migránsok ne juthassanak be az országba. Egyúttal arra is kérték az illetékeseket, hogy jelöljenek ki határzónákat, ahová a migránsok nem léphetnek be.

A tüntetők a makkhetesi erdőben történt lövöldözés kapcsán azt szeretnék, ha a hatóságok nyilvánosságra hoznák az áldozatok pontos számát, nem hivatalos források szerint ugyanis több halálos áldozata is lehetett a lövöldözésnek, a szerb kormányzat azonban erről azonban azóta sem beszél a nyilvánosság előtt.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy az állam miért nem tesz semmit?

Mindazok, akik azt hiszik, hogy a Makkhetesen megoldódott a migránsprobléma, jöjjenek ki, és nézzenek körül. A taxisok, autókkal és furgonokkal hordják oda őket. Amikor feltesszük nekik a kérdést, hogy miért, akkor azt mondják, hogy ők szállításra szerződtek, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ellenőrizzék bárki személyazonosságát, és igazoltatni sincs joguk az utasokat

– mondta az egyik tiltakozó, akik szerint a migránsok busásan megfizetik a taxisokat.


A Dimitrije nevű férfi úgy nyilatkozott a sajtónak, így a BALK-nak is, hogy az lenne a megoldás, ha egyáltalán nem lenne migráns az országban, viszont tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az erdőbe, ahová kirándulni jártak, most be sem teheti a lábát, mert úgy érzi, hogy nincs biztonságban.

Nem érzik magukat biztonságban

A szabadkai tüntetésen több alkalommal is elhangzott: a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat.

A beszédek során azzal vádolták meg a kormányzatot és a helyi illetékeseket, hogy hazudnak, és a migránsokat okolták a legutóbbi előidézésével is. A felszólalók elmondták, hogy továbbra is százával vannak migránsok a határmenti övezetben.

A demonstrálók követelik, hogy mindazon migránsok esetében, akiknél kideríthető és bizonyítható az állampolgárság, toloncolják vissza őket a hazájukba.

Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik – hivatalosan -, közülük körülbelül ezren vannak az utcákon. Legtöbbjük Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezett. Hogy hányan vannak valójában, azt az és Allah tudja, vagy még az sem.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: