Connect with us

Szabadka

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Elegük lett, ezért az utcára ment a szabadkaiak egy része a migránsok miatt

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Mintegy száz lakos, családok, fiatalok és idősek vettek részt azon a tüntetésen, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek a migránsok ellen a városban, első alkalommal Szabadka központjában. A tiltakozó megmozduláson megjelent a Nemzeti Járőrség (Narodna Patrola) szélsőjobboldali szervezet néhány képviselője is. A demonstráció alkalmával aláírásgyűjtés indult, amelyet kiterjesztenek Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, illetve mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak. Nem sokkal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt, ezúttal a martonosi erdőben.

Migránsok, menjetek haza!

Stop a migránsoknak! Migránsok, menjetek haza!

Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel álldogáltak vagy üldögéltek néhányan a tüntetésen, amelyen petíciót is alá lehetett írni. Az aláírók azt kérik a szerb kormánytól, hogy azonnal intézkedjen, és hosszú távon rendezze a migránshelyzetet az országban: akadályozza meg, hogy a migránsok a déli határon be tudjanak menni Szerbiába. A demonstrálók azt is kérték, hogy a hatóságok ne engedjék be a migránsokat a határmenti településekre, a szabadkai befogadó központot pedig zárják be.

Željko Častvan a makkhetesi városrészen lakik, ahol a migránsok lőttek egymásra az erdőben. Erről a BALK is beszámolt akkor. Szerinte, azóta sem változott semmi, a taxisok továbbra is hordják oda a migránsokat.

Ez mindannyiunk problémája. Ezek a migránsok dokumentumok nélkül, szabadon, de fegyverrel a kezükben sétálnak a városunkban. Majdnem megerőszakoltak egy lányt, megkötöztek egy gyógyszertárost. Mi kell még, hogy történjen?

– tették fel a kérdést a felszólók egy megafon segítségével.

Emiatt is döntöttek a szervezők úgy, hogy petíciót indítanak. Ahhoz, hogy parlamenti eljárásba kerüljenek a határok megerősítésére, valamint a migránsok Szerbiába történő belépésre vonatkozó követelések, 10.000 aláírás szükséges.

Az aláírásgyűjtő akciót kiterjesztik Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, vagyis mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak.

A követelés

Magyarország megerősíti a határvédelmét, a kerítést, újabb határőröket vesz fel. Ez azt jelenti, hogy még több migráns ragad majd Szerbiában, ezáltal pedig Szabadkán és környékén

Újabb lövöldözés

Fél nappal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt a magyar határ mentén, ezúttal a Magyarkanizsához közeli martonosi erdőben. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselőtestület elnöke a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált; ő személyesen is látott betárazott pisztolyokat. Becslések szerint Horgoson jelenleg több mint ezer migráns tartózkodik, de Martonoson és környékén is mintegy 500 illegális bevándorló bujkál az erdőben.


– mondták a tüntetők, akik ezért a déli határvédelem megerősítését követelték, hogy a migránsok ne juthassanak be az országba. Egyúttal arra is kérték az illetékeseket, hogy jelöljenek ki határzónákat, ahová a migránsok nem léphetnek be.

A tüntetők a makkhetesi erdőben történt lövöldözés kapcsán azt szeretnék, ha a hatóságok nyilvánosságra hoznák az áldozatok pontos számát, nem hivatalos források szerint ugyanis több halálos áldozata is lehetett a lövöldözésnek, a szerb kormányzat azonban erről azonban azóta sem beszél a nyilvánosság előtt.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy az állam miért nem tesz semmit?

Mindazok, akik azt hiszik, hogy a Makkhetesen megoldódott a migránsprobléma, jöjjenek ki, és nézzenek körül. A taxisok, autókkal és furgonokkal hordják oda őket. Amikor feltesszük nekik a kérdést, hogy miért, akkor azt mondják, hogy ők szállításra szerződtek, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ellenőrizzék bárki személyazonosságát, és igazoltatni sincs joguk az utasokat

– mondta az egyik tiltakozó, akik szerint a migránsok busásan megfizetik a taxisokat.

A Dimitrije nevű férfi úgy nyilatkozott a sajtónak, így a BALK-nak is, hogy az lenne a megoldás, ha egyáltalán nem lenne migráns az országban, viszont tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az erdőbe, ahová kirándulni jártak, most be sem teheti a lábát, mert úgy érzi, hogy nincs biztonságban.

Nem érzik magukat biztonságban

A szabadkai tüntetésen több alkalommal is elhangzott: a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat.

A beszédek során azzal vádolták meg a kormányzatot és a helyi illetékeseket, hogy hazudnak, és a migránsokat okolták a legutóbbi erdőtűz előidézésével is. A felszólalók elmondták, hogy továbbra is százával vannak migránsok a határmenti övezetben.

A demonstrálók követelik, hogy mindazon migránsok esetében, akiknél kideríthető és bizonyítható az állampolgárság, toloncolják vissza őket a hazájukba.

Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik – hivatalosan -, közülük körülbelül ezren vannak az utcákon. Legtöbbjük Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezett. Hogy hányan vannak valójában, azt az Isten és Allah tudja, vagy még az sem.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html

Szabadka

PÁSZTOR ÉS A MIGRÁCIÓ: “Megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

MIGRÁNSCITY: Tunéziai migránsok Szabadka központjában, láthatóan jó kedvük van
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Szabadkán és környékén hasonló helyzet alakult ki, mint 2019 és 2020 fordulóján Velika Kladušában vagy Bihácsban: bármelyik bokorból előugorhat egy migráns. A különbség az, hogy a magyar határ mentén sokkal szervezetteben folyik az embercsempészet, mint jó két évvel ezelőtt Boszniában. Ha a most alakuló magyar határvadász alakulatot tegnap küldték volna a szerb határra, már akkor is késő lett volna. Aleksandar szerb államfő a július 2-i makkhetesi lövöldözést követően tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. Az apropó a “nevetségesen gyorsütemű kormányalakítás” volt, ekkor állítólag szóba került a migránskérdés is. A szerb rendőrök azzal “hangoltak” a találkozóra, hogy egy nappal az elnöki beszélgetés előtt mintegy félszáz migránst kapcsoltak le. A rendőrségi akció egyébként “cirkusz volt a népnek”, érdemben nem befolyásolja a szerbiai migránshelyzetet. A továbbiakban az MTI tudósítását közöljük, ez nem feltétlenül egyezik meg a BALK álláspontjával.

“A migránsokkal szemben”

A tudósítás címe szerint Pásztor a találkozót követően kijelentette: “megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”.

Nem engedhető meg, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat, és nem engedhető meg, hogy a taxisok vagy helyi vállalkozók haszonszerzés céljából segítsék a migránsokat

– szögezte le Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pénteken Belgrádban, miután megbeszélést folytatott Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Mint mondta, a VMSZ hét éve minden találkozón felhívja az illetékesek figyelmét arra a nehéz helyzetre, amelybe a magyar határ közelében élők kerültek a migrációs nyomás miatt. Kiemelte, ezúttal is igyekezett felhívni az államfő figyelmét arra, hogy ez egy komoly probléma, egy olyan gond, amellyel az állam nem hagyhatja magára az embereket, és az állampolgárok oldalára kell állnia a migránsokkal szemben.

Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a határ menti térségek felszabaduljanak az alól a migrációs nyomás alól, amelynek ki vannak téve. (.) Meg kell zabolázni a taxisokat, és meg kell zabolázni azokat a vállalkozókat, akik a haszonszerzés érdekében még talán a jogszerűségnek a túlsó oldalára is hajlandók átmenni. Ezt várjuk az államtól

– szögezte le a VMSZ elnöke.

Pásztor István kifejtette: az utóbbi hét évben számos alkalommal szólaltak fel a VMSZ képviselői a migrációs nyomás miatt, de eddig nem történt komoly előrelépés.

Most viszont mintha elkezdődött volna valami, és erőteljesebbé vált a hatóságok fellépése. Talán még soha nem volt ilyen nyomásnak kitéve a lakosság

– mutatott rá a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy a migránsok már fegyvereket is használnak.

Ez mind azt bizonyítja, hogy húsba vágó kérdésről van szó

– szögezte le. Mint mondta: azt kell elérni, hogy Szerbia meg tudja védeni a déli határát, mert minden más már csak tüneti kezelés.

Cirkusz a népnek

A közcímezés nem az MTI-től származik. A hírügynökségi jelentés így folytatódik:

A szerb belügyminisztérium operatív csoportja nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és szúróeszközöket foglalt le a migránsoktól egy csütörtöki akció során. Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán és Belgrádban összesen 85 migránst fogtak el, közülük hatot azonnal letartóztattak. Két migráns ellen eljárás indult, mert a gyanú szerint bűncselekményt követtek el, negyven ellen szabálysértési eljárás indult, további negyvenet pedig a Belgrádhoz közeli Padinska Skelában lévő (fogvatartási – szerk.) befogadó központba szállítottak.

Szabadkán és a szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. A legnagyobb összecsapás két héttel ezelőtt történt, amikor migránsok két csoportja lőfegyverekkel támadt egymásra a határ melletti makkhetesi erdőben. A leszámolásnak több súlyos sérültje és egy halálos áldozata is volt. A városrész lakói a múlt hétvégén tiltakozást szerveztek a kialakult helyzet miatt, és szombatra újabb tüntetést jelentettek be.

Szerbiában a hivatalos adatok szerint körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

A hivatalos adatok szerint a magyar határőrök az idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. Tavaly összesen 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

Eddig tartott az MTI jelentése.

Ami a kormányalakítást illeti

Ami a vezető vajdasági magyar párt kormányalakítással kapcsolatos álláspontját illeti, abban nincs semmi meglepő, mint korábban is írtuk, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízható partner, és mint ilyen, “tudja, hogy hol a helye“. Pásztor – néhány apróbb pontosítással – ugyanazt mondta, mint amit a találkozó előtt a belgrádi Politika napilapnak & hírportálnak “lenyilatkozott”.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Szabadka

VALAMI TÖRTÉNIK: Fegyvereket foglaltak le a migránsoktól + egy késelés

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

RAZZIA: Migránsokat vettek őrizetbe
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön razziázott a szerb rendőrség Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán. Ennek során három géppisztolyt és négy pisztolyt, valamint tucatnyi szúróeszközt foglaltak le, amelyek minden bizonnyal a migránsok csempészésével foglalkozó csoportok tagjainak birtokában voltak.

Rendőrségi erdőjárás

A szerb rendőrség különleges egységei a hajnali órákban érkeztek a kelebiai erdőhöz, ahol migránsok tucatjait gyűjtötték be. A Szabadkától északra húzódó, összefüggő erdős terület magában foglalja a makkhetesi erdőt is, ahol két héttel ezelőtt két emberéletet követelő lövöldözés volt, az egyik áldozat, egy 16 éves iráni lány a történteket követően néhány nappal halt bele sérüléseibe.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrök a razzia során 85 migránssal szemben intézkedtek, de ebből csak hat személyt vettek őrizetbe bűncselekmény elkövetésének gyanújával, viszont kettő ellen már büntetőeljárást is indítottak, negyven migráns ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Hivatalos közlés szerint a rendőrök az akció során olyan bűncselekményekre derítettek fényt, amelyeket illegális migránsok követtek el, és amelyek – mint rámutatnak – “különös aggodalmat keltettek a közvéleményben”, vagyis a helyi lakosság körében.

A kelebiai razzia alkalmával a helyszínen járt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki “részt vett a migránsok által elkövetett bűncselekmények és kihágások visszaszorítására tartott szabadkai akcióban”, amelyet az ő parancsára július 4-én alakult operatív akciócsoport hajtott végre.

A miniszter rámutatott, hogy “Szerbia szervezett és emberséges ország”, ahol tiszteletben tartják a törvényeket.

Szerbiában egyetlen csempészbanda sem működhet zavartalanul, mert szétverésre kerül, miután fény derül a tevékenységére, tagjai pedig törvényes büntetésben részesülnek

– mondta Vulin, aki szerint Szerbiában senki sem tarthat magánál fegyvert, és senki sem folyathat emberkereskedelmet.

Szerbia nem engedi meg, hogy területén az Ázsia minden tájáról érkező söpredék bandákba szerveződjön

– hangoztatta a szerb belügyminiszter, aki sokadik alkalommal ismételte meg, hogy “Szerbia nem a migránsok parkolója”.

Szerbia semmilyen módon nem engedi meg, hogy az emberi fájdalomból és nyomorúságból hasznot húzó bűnözők veszélyeztessék a létét

– tette hozzá Vulin, aki szerint Szabadka, , Nagykikinda, és mindazok a helyek, ahol a csempészek gyülekeznek, a rendőrség és a titkosszolgálat, a BIA figyelmének középpontjában állnak. A szerb belügyminiszter szerint elmondható, “hogy máris nagyon jók az eredmények”.

A feszültség fokozódik

A migránsok nagyméretű jelenléte miatt Szabadkán fokozódik a feszültség, aminek következtében csütörtökön délután késelés történt Szabadka központjában, a városháza közvetlen közelében, egy vendéglő kerthelyiségében.

A migránsok előszeretettel gyülekeznek a környéken, ahol egy taxiállomás is van a katolikus templom előtt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint egy 24 éves helyi fiatalember két tunéziai illetőségű férfit késelt meg, tunéziaiakkal mi is találkoztunk szerdán délután a város központjában.

A rendőrök könnyű testi sértés okozásának gyanúja miatt vették őrizetbe az alkoholos befolyásoltság alatt álló férfit, aki három migránssal szólalkozott össze egy belvárosi étterem előtt. Először sértegette a tunéziai állampolgárokat, ezt követően verekedés tört ki, amely során a gyanúsított egy késsel könnyebben megsebesítette két áldozatát.

A rendőrség az étterem közelében azonnal elfogta a gyanúsítottat. A szabadkai ügyészség elrendelte előzetes őrizetbe helyezését, amelyet követően bűnvádi eljárás indul ellene.

Őrizetbe került egy huszonkilenc éves tunéziai állampolgár is, aki rátámadta a helyi lakosra, ellene szabálysértési eljárás indul verekedés előidézése miatt.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Magyarország

CSEMPÉSZNEK ÉS BESÚGNAK: A magyar rendőri erősítés is hozzájárulhatott a Szabadka közelében történt lövöldözéshez

Közzététel:

a megjelenés dátuma

magyar rendőrség az utóbbi időben megerősítette a határvédelmet, így volt összecsapás a migránsok és a magyar rendőrök között is
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A szerb öknek nem sikerült lefegyverezniük a Szabadka külterületén lévő makkhetesi erdőben lövöldöző embercsempészeket, miután a szombati lövöldözésnek eddig mindössze egy résztvevőjét tartóztatták le. Egyes állítások szerint az akciónak rendőr sebesültje(i) is van(nak), de ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg, illetve cáfolták.

Kudarcos történet

Szerbiában egyre inkább az a vélemény alakul ki, hogy nem volt igazán sikeres a makkhetesi erdőnél végrehajtott rendőrségi akció, miután a szerb hatóságoknak a lövöldözés egyetlenegy résztvevőjét sikerült letartóztatniuk, gyorsan meg is gyanúsították gyilkosság, illetve gyilkossági kísérlet elkövetésével. Erről beszélt az ellenzéki N1 televízióban Saša Dragojlo szerb újságíró, aki nemrégiben a BIRN oknyomozó portálon számolt be egy szíriai embercsempészcsoport szerbiai tevékenységéről, a cikket a BALK kedvelői szinte teljes egészében itt olvasható.

A BIRN munkatársa azt is furcsának találta, hogy a rendőrség arról sem számolt be, hogy milyen fegyvereket zsákmányolt a helyszínen, pedig az fegyveres harc résztvevői minden bizonnyal kalasnyikovokat is használtak. Azzal kapcsolatban kedden délelőttig semmit sem tettek közzé, hogy foglaltak-e le fegyvereket, vagy hogy mennyi fegyvert sikerült zsákmányolni az embercsempészektől.

Információim szerint a lövöldözés reggel hat óra körül kezdődött, és szinte egész nap tartott, tehát a rendőrségnek nem sikerült lefegyvereznie az embercsempészeket, amire az a tény is utal, hogy csak egy személyt tartóztattak le, és ez elég furcsa ahhoz képest, hogy szinte egész nap tartott az összecsapás

– mondta Dragojlo, aki úgy tudja, hogy két afganisztáni banda csapott össze, amelyek közül az egyik a szíriai embercsempészekkel áll kapcsolatban, tehát nem pakisztániakról van szó, mint ahogy erről korábban hírek szóltak, ők csak az embercsempészek “kliensei” voltak, akiket át kellett volna juttatni a magyar határon.

A lövöldözés akkor kezdődött, amikor az egyik banda a szombat reggeli órákban rátámadt a másik csoport szálláshelyére, ahol a rivális banda tagjai az “ügyfelekkel” együtt tartózkodtak.

A kapcsolódó cikkben azzal kapcsolatban is találhatók információk, hogy a különböző csoportok között márt többször alakult ki vita arról, hogy bizonyos területeken ki viselhet közülük fegyvert, és ki nem.

Itt nem migránsháborúról van szó, ezért nagyon fontos a motiváció megállapítása, hogy miért történt a lövöldözés, mert itt bűnügyi-üzleti érdekek vannak a háttérben

– jelentett ki a BIRN munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy ez az egyik legkomolyabb incidens a Balkánon a migránsválság kezdete óta. Egyúttal felhívta figyelmet arra is, hogy a migránsok többsége az áldozat szerepét tölti be a kialakult helyzetben, amire példa a mostani eset is, a szabadkai lövöldözésben ugyanis többnyire a “kliensek” sebesültek meg, akik nem tagjai a fegyveres csoportoknak.

A szükség szüli őket

Az N1 televíziónak nyilatkozó újságíró szerint a világ bármely táján, ahol sokan csak illegálisan léphetik át a határokat, szükségszerűen megjelennek az embercsempészek.

Miután az Európai Unió nem engedélyezi az emberek szabad beáramlását, így Szerbiában kialakult az igény az ilyen bandák tevékenységére, erre tehát most van piac egészen Közel-Kelettől és Észak-Afrikától nyugat felé, és ebbe a térségbe esik bele Szerbia is.

A bandák nem idén nőttek ki a földből, korábban is ott voltak, és folyamatosan erősödtek, most pedig eljutottak arra a pontra, hogy fegyveres harccal védik vagy szerzik meg a területeket.

A szíriai Alen Basil csoportja, amelyről korábban írtam, közel sem az egyetlen banda, és ha én újságíróként értesültem róla, akkor a rendőrségnek is tudnia kellett, hogy ezek a bandák komoly fegyverkezésbe kezdtek

– mondta a BIRN munkatársa, aki számára ezért nem világos, hogy a rendőrség miért nem reagált korábban, hogy elkerülje az ilyen vagy hasonló helyzeteket.

A válasz egy része abban rejlik, hogy a rendőrség és az állami struktúrák együttműködnek egyes embercsempészekkel, cserébe az információkért, vagyis a bűnözők rendőrségi besúgókként működnek a különböző helyszíneken, és ezért tehetik meg, amit tesznek

– nyilatkozta Dragojlo, aki szerint azonban a dolgok kezdenek kicsúszni az ellenőrzés alól, és ezért kerülhetett sor olyan leszámolásra, mint amilyen a makkhetesi erdőben történt, ami annak is lehet a következménye, hogy a szándék sincs meg az embercsempészbandák felszámolásához.

A BIRN munkatársa arról is beszélt, hogy a lövöldözés során rendőrök is megsebesültek, és ezt az információt több forrásból is megerősítették az érdeklődésére, például olyan állami szervezetekből, amelyeknek a tagjai a lövöldözés idején a helyszínen tartózkodtak. A szerb belügyminisztérium hivatalosan ugyanakkor azt közölte, hogy szerb állampolgár nincs a sebesültek között.

Szabadka egészen más

A BALK is beszámolt róla a kapcsolódó cikkben, hogy a zombori befogadó központban nemrégiben már volt lövöldözés a különböző bandák között, de az akkor nem kapott akkora sajtónyilvánosságot, mint az szombat reggeli tűzpárbaj.

Szabadka egészen más. Tisztában kell lennünk azzal, hogy Szabadka térségében több embercsempészbanda is tevékenyen jelen van, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással, és sajátos hierarchiában működnek, a főnökök egy része ugyanakkor nincs is Szerbiában, hanem külföldről irányítják a bandák tevékenységét

– jelentette ki Dragojlo, aki szerint a mostani lövöldözést az okozta, hogy az egyik csoport behatolt a másik területére, és ezért került sor a leszámolásra. Ez a vita már régóta tart a különböző csoportok között, hiszen nem kis pénzekről van szó, a migránsok ugyanis általában 3500 eurót fizetnek fejenként azért, hogy az embercsempészek eljuttassák őket Nyugat-Európába.

A magyar rendőrség az utóbbi időben állítólag igencsak megerősítette a határvédelmet, volt összecsapás a migránsok és a magyar rendőrök között is, tehát a helyzet eszkalálódott, és mint tudjuk, a bűnözőknek van fegyverük, amit végül használtak is

– jegyezte meg a szerb újságíró, aki úgy véli, hogy Szerbiában, és az egész Balkánon általában nem nehéz fegyverekhez jutni, egyes információk szerint a bűnözői bandák egy része Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból kap fegyvereket, stb. Ez az stb. azt jelzi, hogy szinte bárhonnan.

Saša Dragojlo szerint az állam azért nem azért nem oldja meg a jelenlegi helyzetet, mert vagy nem képes rá, vagy hanem mert létezik egy “szélesebb cél is”.

A szerb állam azt akarja, hogy a migránsok minél előbb elhagyják a területét, és hogy bizonyos értelemben fenntartsa a kialakult biztonsági helyzetet, főleg ami a terrorizmust illeti

– állapította meg a BIRN munkatársa, aki szerint azonban a rendőrök talán alkalmatlanok, vagy annyira korruptak, hogy nem képesek ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, ezért nagyszámú fegyveres banda alakult ki Szerbiában, amelyeknek vannak kapcsolataik a rendőri struktúrákban, és ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően játszanak domináns szerepet, például a makkhetesi erdőben is.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: