Connect with us

Albánia

DRÁGASÁG: Albániában ezrek csatlakoznak az áremelések miatt tartott ellenzéki tüntetéshez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az albán ellenzék békés tüntetést szervezett a megélhetési költségek gyors emelkedése miatt
A cikk meghallgatása

Az albán ellenzék támogatói békés tüntetést tartottak csütörtökön Tiranában, és felszólították Edi Rama miniszterelnök balközép kormányát, hogy mondjon le a megélhetési költségek gyors emelkedése és az állítólagos korrupció miatt.

Albániában is az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok árai emelkedtek leginkább az ukrajnai háborúval összefüggésben.

Külföldi hírügynökségi jelentések szerint a tiltakozást az ellenzéki jobbközép Albán Demokrata Párt szervezte, és részt vett rajta annak 77 éves vezetője, Sali Berisha volt elnök és miniszterelnök is.

Berisha korrupcióval vádolta meg a jelenlegi kormányt, és ígéretet tett arra, hogy visszasegíti a pártot a hatalomba, miután az elveszítette a legutóbbi három parlamenti választást.

Az Albán Demokrata Pártot azonban belharcok sújtják, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter tavaly megtiltotta Berishának és közeli hozzátartozóinak, hogy belépjenek az Egyesült Államokba.

Az amerikaiak olyan korrupt cselekmények miatt szankcionálták meg Berishát, amelyekkel “aláásta a demokráciát Albániában” 2005-től 2013-ig terjedő miniszterelnöki hivatali ideje alatt.

A The New Yorker magazin még a kilencvenes években írt arról, hogy Sali Berisha jó kapcsolatokat ápolt Soros Györggyel, aki azonban később csalódott a volt albán elnökben, mert szerinte Berisha “totalitárius hajlamokat mutatott”, ezeket pedig a New Yorker szerint “Sorosnak, mint a nyílt társadalom bajnokának, elsőként kellett elítélnie”.

– Segítettünk neki, (Berishának) a választásokon, ebben meglehetősen aktívak voltunk. Azután Berihsa nem pont olyan lett, mint amire számítani lehetett, részben azért, mert az emberem nem építette fel a megfelelő módon

– mondta később Soros azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett Sali Berisha vele szemben tanúsított “hűtlenségéhez”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava