Connect with us

Horvátország

SZÖRNYŰ SZERDA: Andrej and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, miközben Captain Croatia el
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Zdravko Marić betette az ajtót
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát kormánynak szerdán igazán “csodás” napja volt. Először derült égből jött a villám, lemondott Zdravko Marić pénzügyminiszter, Andrej Plenković miniszterelnök jobbkeze, majd Washingtonból érkezett a hír, hogy Horvátország veszített a MOL által kezdeményezett döntőbírósági eljárásban, és ebből kifolyólag súlyos milliókat kell majd fizetni kártérítésképpen.

Miért mondott le Marić?

Erre a kérdésre senki sem tudja a választ, illetve ha tudja is, nem kötötte a közvélemény orrára. Az biztos, hogy Captain Croatia elhagyja, ha nem is a süllyedő, de igencsak billegő hajót.

Ha minden igaz, akkor ennek okát csütörtökön maga Zdravko Marić, alias Captain Croatia maga tárja elénk, ám addig is elmondhatjuk, hogy a pénzügyminiszter távozása érzékenyen érintette a Plenković-kormányt, mivel Marić nemcsak hogy a legsikeresebb miniszter volt munkája eredményeit tekintve, de ugyanakkor a legnagyobb népszerűségnek is örvendett. Még az ellenzék is marasztalná, ami demokratikus országokban ritkaságszámba megy.

Marić najdnem hat és fél évig tartó minisztersége idején Horvátország csökkentette államadósságát, visszafogta az állam fogyasztását, befektetési szintre emelte az ország gazdaság besorolását és CC törekvéseinek koronájaként sikeresen bevezette az országot az eurozónába.

Ez utóbbi ugyan nem vitte teljesen végig, de szinte biztos, hogy Horvátország 2023-ban bevezeti az eurót. Marić idején javult az ország pénzügyi mérlege is, függetlenül a földrengéstől, koronajárványtól és egyéb istencsapástól.

Ha hinni lehet a kollégáknak, Marić lemondását már hetekkel ezelőtt bejelentette a kormányfőnek, és azt is határozottan állítják, hogy a lemondásnak személyes okai vannak.

Az ellenzék egyes tagjai ugyan igyekeznek megragadni az alkalmat, és azt sejtetik, hogy Captain Croatia a küszöbönálló gazdasági összeomlás miatt mondott le, de ez kevéssé valószínű, lehet, hogy az sem hiszi el, aki mondja.

Miután holnap úgyis kiderül, ha kiderül, a távozás oka – mi most nem foglalkozunk találgatásokkal, csupán Boris Lalovac volt pénzügyminisztert idézzük, aki annak a véleményének adott hangot, hogy Marić olyan ajánlatot kapott a magánszektorból, amit nem tudott visszautasítani, mert hogy a jövőben akár a négyszeresét is megkeresheti annak, amit miniszterként hazavitt.

Az új pénzügyminiszter Marko Primorac (1984) egyetemi tanár, akinek szűkebb szakterülete a közösségi pénzügyeinek kezelése, az adópolitika és a költségvetési decentralizáció, bár ezzel kapcsolatban valaki megjegyezte, hogy egy dolog a fociról beszélni, és más dolog rúgni a bőrt.

Ám miután Horvátországnak az utóbbi időben szerencséje volt a pénzügyminiszterekkel, nincs semmi okunk arra gyanakodni, hogy Primorac nem tud majd megfelelni a követelményeknek, ha meg rossz irányba mennek a dolgok, azt úgyis észrevesszük.

Várható volt

Ami a MOL és a horvát kormány közötti disputát illeti, a seattlei – USA – Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) úgy döntött – nem hivatalos információk szerint -, hogy Horvátországnak 250 és 300 millió dollár közötti kártérítést kell majd fizetnie meghatározatlan összegű kamatokkal.

Ez kevesebb mint a MOL kereken 1 milliárd dolláros keresete, de semmiképpen sem lebecsülendő összegről van szó. Mindazonáltal a politikai arcvesztés ennél sokkal fájdalmasabb, mert az ICSID elutasította Horvátország érvelést a korrupt gyakorlatokkal és kenőpénzekkel kapcsolatban, ami állítólag az INA-ban való kezelési jogokért és a gázüzletág szétválasztásáért cserében került kifizetésre.

Különben az ezt alátámasztó gyengécske bizonyítékokra támaszkodva hozták meg annakidején az ítéletet Ivo Sanader ex-miniszterelnök és Hernádi Zsolt MOL-vezér ügyében.

Ez viszont azt jelenti, hogy a Sanader és Hernádi elleni ítélet is elbukik, ami megnyitva az utat az újabb kártérítési perek előtt. Remélhetőleg ezzel végre lezárul az INA körüli huzakodás a MOL és a horvát kormány között, ami bizonyos mértékig terhelte a horvát-magyar viszonyt is, mert hogy a MOL mögött a nemzetközi ügyek tekintetében valahogy csak a magyar állam van.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava