Connect with us

Bosznia

FÉLIG-MEDDIG TITKOS: Magyar tárolókból kap gázt Bosznia, ha az ukrajnai háború miatt ellátási problémák jelentkeznek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

283066117 540443557548942 4471469282303905214 n 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Május 19-én New Yorkban találkozott Zoran Tegeltija, a bosznia-hercegovinai Miniszterek Tanácsának (Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, a sorrend lehet fordított is, Szijjártó találkozott Tegeltijával, de a lényeg ugyanaz. A jelek szerint Tegeltija hosszasan bóklászott odaát, mert már egy héttel korábban is New Yorkban volt, amikor be kellett volna ugrania a Biztonsági Tanácsban színre vitt boszniai kabaréba, de nagy fájdalmára, nem jutott szerephez.

Magyar vállalás

A találkozót követően Tegeltija megerősítette: a magyar fél garanciát vállalt arra, hogy magyarországi tárolókapacitásokból biztosítja Bosznia- Hercegovina számára a gázt, ha az ukrajnai események következtében a balkáni állam gázellátása valamilyen okból veszélybe kerülne. A gáz ebben az esetben Szerbián keresztül jutna el a balkáni országba.

A találkozón folytatott egyeztetés fő témáját a gázellátásban való garanciavállalás képezte.

A Facebook nyomuló és világutazó magyar külügyminiszter egyik bejegyzésében beszámolt ugyan a Tegeltijával folytatott megbeszéléséről, de a fenti körülményt nem említette.

– Bosznia- Hercegovina miniszterelnökével, Zoran Tegeltijával mindig sort kerítünk egy rövid találkozóra, hogy átnézzük aktuális ügyeinket. Az ország választásra készül, mi már szerencsére túl vagyunk rajta, de a bosnyákok stabilitása kulcskérdés számunkra is

– írta bejegyzésében Szijjártó. Nem biztos, hogy az egyébként szerb, és nem bosnyák származású Tegeltija örömmel vette, hogy “lebosnyákozzák”, de ezen a nyelvbotláson lépjünk túl.

Tegeltija viszont kicsit bőbeszédűbb volt, mint Szijjártó, amikor a gázszállítások terén történő magyar szerepvállalást említette, ami nem volt nehéz, mert tudtunkkal magyar részről erről eddig nem történt említés.

– Magyarországtól biztosítékot kaptunk arra vonatkozóan, hogy Bosznia- Hercegovina, mivel kisfogyasztóról van szó, minden Magyarországon áthaladó vezetéken keresztül elegendő mennyiséget kap

– mondta Tegeltija a Srna, boszniai szerb hírügynökségnek nyilatkozva, ami ismét egy érzékeny területen történő magyar szerepvállalást vetített előre a zavaros belpolitikai viszonyok között működni próbáló balkáni államban.

A bosznia-hercegovinai miniszterelnök kiemelte, hogy Bosznia- Hercegovina és Magyarország kétoldalú kapcsolatai rendkívül fontosak.

Értesüléseink szerint a Tegeltija- Szijjártó találkozón szó esett még az illegális migráció elleni fellépéssel kapcsolatos tapasztalatokról és az orosz-ukrán háború hatásairól is.

Az utóbbi kapcsán a felek egyöntetűen amellett foglaltak állást, hogy “a szankciós politika nem jelent megoldást a problémákra, így inkább a párbeszédre kellene helyezni a hangsúlyt.”

Tegeltija az ukrajnai helyzet rendezését minősítette a legfontosabb kérdésnek, mert szerinte a konfliktus mielőbbi lezárása elvezetne az energiahordozók és az élelmiszerek árának stabilizálásához.

Bevett gyakorlat volt

A magyar irányból történő gázimport a korábbi évtizedekben bevett gyakorlat volt, ami a Török Áramlat vezeték balkáni ágának kiépítésével tört meg a Gazprom és a Boszniával ellentmondásos külkapcsolatokat ápoló Szerbia által 100%-ban birtokolt SrbijaGas révén.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Szerbiában éppen az energiaügy az a terület, ahol jelentős belpolitikai csatározás folyik a kormányzó Szerb Haladó Párt és az eddig másodhegedűs Szerb Szocialista Párt között.

Az ukrajnai háborút megelőzően a gáz Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezett Bosznia- Hercegovinába, a konfliktus kapcsán bevezetett nemzetközi szankciók és az azokra tett orosz válaszlépések miatt azonban jelentős bizonytalanság alakult ki a nyugat-balkáni államok gázpiacán a nagyarányú orosz függőség miatt.

Bosznia- Hercegovina számára a legkézenfekvőbb megoldásnak a magyar irányból történő gázimport lehetőségének újbóli megteremtése mutatkozott. Vagyis Tegeltija elvégezte a rá testált feladatot a sikeres egyeztetéssel.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Zoran Tegeltija New Yorkba tett látogatása meglehetősen komoly hullámokat kiváltó politikai szóváltást eredményezett a boszniai belpolitikában.

A Boszniában csak “legfőbb miniszterként” emlegetett szerb nemzetiségű politikus “kimesterkedte” magának, hogy felszólaljon az ENSZ BT ülésén, amit a “gyorsreagálású bosnyák elnökségi tag”, Šefik Džaferović New Yorkba utazása húzott keresztbe.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava