Connect with us

Bosznia

FÉLIG-MEDDIG TITKOS: Magyar tárolókból kap gázt Bosznia, ha az ukrajnai háború miatt ellátási problémák jelentkeznek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Május 19-én New Yorkban találkozott Zoran Tegeltija, a bosznia-hercegovinai Miniszterek Tanácsának (Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, a sorrend lehet fordított is, Szijjártó találkozott Tegeltijával, de a lényeg ugyanaz. A jelek szerint Tegeltija hosszasan bóklászott odaát, mert már egy héttel korábban is New Yorkban volt, amikor be kellett volna ugrania a Biztonsági Tanácsban színre vitt boszniai kabaréba, de nagy fájdalmára, nem jutott szerephez.

Magyar vállalás

A találkozót követően Tegeltija megerősítette: a magyar fél garanciát vállalt arra, hogy magyarországi tárolókapacitásokból biztosítja Bosznia- Hercegovina számára a gázt, ha az ukrajnai események következtében a balkáni állam gázellátása valamilyen okból veszélybe kerülne. A gáz ebben az esetben Szerbián keresztül jutna el a balkáni országba.

A találkozón folytatott egyeztetés fő témáját a gázellátásban való garanciavállalás képezte.

A Facebook nyomuló és világutazó magyar külügyminiszter egyik bejegyzésében beszámolt ugyan a Tegeltijával folytatott megbeszéléséről, de a fenti körülményt nem említette.

– Bosznia- Hercegovina miniszterelnökével, Zoran Tegeltijával mindig sort kerítünk egy rövid találkozóra, hogy átnézzük aktuális ügyeinket. Az ország választásra készül, mi már szerencsére túl vagyunk rajta, de a bosnyákok stabilitása kulcskérdés számunkra is

– írta bejegyzésében Szijjártó. Nem biztos, hogy az egyébként szerb, és nem bosnyák származású Tegeltija örömmel vette, hogy “lebosnyákozzák”, de ezen a nyelvbotláson lépjünk túl.

Tegeltija viszont kicsit bőbeszédűbb volt, mint Szijjártó, amikor a gázszállítások terén történő magyar szerepvállalást említette, ami nem volt nehéz, mert tudtunkkal magyar részről erről eddig nem történt említés.

– Magyarországtól biztosítékot kaptunk arra vonatkozóan, hogy Bosznia- Hercegovina, mivel kisfogyasztóról van szó, minden Magyarországon áthaladó vezetéken keresztül elegendő mennyiséget kap

– mondta Tegeltija a Srna, boszniai szerb hírügynökségnek nyilatkozva, ami ismét egy érzékeny területen történő magyar szerepvállalást vetített előre a zavaros belpolitikai viszonyok között működni próbáló balkáni államban.

A bosznia-hercegovinai miniszterelnök kiemelte, hogy Bosznia- Hercegovina és Magyarország kétoldalú kapcsolatai rendkívül fontosak.

Értesüléseink szerint a Tegeltija- Szijjártó találkozón szó esett még az illegális migráció elleni fellépéssel kapcsolatos tapasztalatokról és az orosz-ukrán háború hatásairól is.

Az utóbbi kapcsán a felek egyöntetűen amellett foglaltak állást, hogy “a szankciós politika nem jelent megoldást a problémákra, így inkább a párbeszédre kellene helyezni a hangsúlyt.”

Tegeltija az ukrajnai helyzet rendezését minősítette a legfontosabb kérdésnek, mert szerinte a konfliktus mielőbbi lezárása elvezetne az energiahordozók és az élelmiszerek árának stabilizálásához.

Bevett gyakorlat volt

A magyar irányból történő gázimport a korábbi évtizedekben bevett gyakorlat volt, ami a Török Áramlat vezeték balkáni ágának kiépítésével tört meg a Gazprom és a Boszniával ellentmondásos külkapcsolatokat ápoló Szerbia által 100%-ban birtokolt SrbijaGas révén.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Szerbiában éppen az energiaügy az a terület, ahol jelentős belpolitikai csatározás folyik a kormányzó Szerb Haladó Párt és az eddig másodhegedűs Szerb Szocialista Párt között.

Az ukrajnai háborút megelőzően a gáz Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezett Bosznia- Hercegovinába, a konfliktus kapcsán bevezetett nemzetközi szankciók és az azokra tett orosz válaszlépések miatt azonban jelentős bizonytalanság alakult ki a nyugat-balkáni államok gázpiacán a nagyarányú orosz függőség miatt.

Bosznia- Hercegovina számára a legkézenfekvőbb megoldásnak a magyar irányból történő gázimport lehetőségének újbóli megteremtése mutatkozott. Vagyis Tegeltija elvégezte a rá testált feladatot a sikeres egyeztetéssel.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Zoran Tegeltija New Yorkba tett látogatása meglehetősen komoly hullámokat kiváltó politikai szóváltást eredményezett a boszniai belpolitikában.

A Boszniában csak “legfőbb miniszterként” emlegetett szerb nemzetiségű politikus “kimesterkedte” magának, hogy felszólaljon az ENSZ BT ülésén, amit a “gyorsreagálású bosnyák elnökségi tag”, Šefik Džaferović New Yorkba utazása húzott keresztbe.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava