Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Moldova

BRIT KÜLÜGYMINISZTER: Fegyvereket adunk Moldovának, hogy megállítsuk Vlagyimir Putyin invázióját

liz turss tlegraph
TRUSS ÍGÉRI: A brit külügyminiszter modern fegyvereket adna Moldovának, és segítené a használatukhoz szükséges kiképzést is (Forrás: Telegraph)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna után Moldova a leginkább veszélyeztetett ország, főleg annak fényében, hogy a kisinyovi vezetés határozott Európa- és NATO-barát politikát folytat. A nyugati katonai szövetség egyik fő erejének számító Nagy-Britannia most azt fontolgatja, hogy modern fegyvereket küld a Románia és Ukrajna között fekvő országnak, amelynek egy részét szakadár erők uralják.

A BBC közlése szerint Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta, hogy Moldovát “a NATO-szabványok szerint kell felszerelni”, hogy segítsék a védekezését az esetleges orosz invázióval szemben.

A brit közszolgálati televízió ezzel kapcsolatban a Telegraphra hivatkozott, ám lecsiszolta az eredi cikk élét, és nem idézte a brit külügyminiszter sokkal erőteljesebb mondatait.

Liz Truss a Telegraph szerint ugyanis kijelentette, hogy “fegyvereket adnak Moldovának Vlagyimir Putyin inváziójának megállítása érdekében”.

A brit külügyminiszter azt is elárulta, hogy modern fegyvereket akarnak küldeni Moldovába, hogy megvédjék az országot az orosz invázió veszélyétől.

Liz Truss a Telegraphnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin eltökélt szándéka a „nagyobb Oroszország” létrehozása, függetlenül attól, hogy Kijevben, Ukrajna fővárosában vereség szenvedett.

Truss a brit napilapnak kijelentette, hogy folynak a tárgyalások a szövetségesek között arról: “miként segíthetnének a kisebb nemzeteknek abban, hogy megvédhessék önmagukat”.

Hírfolyamok

Liz Truss hírfolyama

A Telegraph szerint ha a terveket elfogadják, akkor a NATO szövetségesek modern fegyverekkel látják el Moldovát, helyettesítve a szovjet korszak felszerelését, és kiképezik az ottani katonákat az új fegyverek használatára.

A lépés az Egyesült Királyság katonai támogatásának markáns kiterjesztését jelentené a térségben, és további jele lenne annak, hogy Nagy-Britannia az Ukrajna elleni inváziót hosszú távú fordulópontnak tekinti.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Moldova, volt szovjet köztársaság, Ukrajna délnyugati határán fekszik. Nincs közös határa Oroszországgal, de közel van néhány azokhoz a régióhoz, amelyet jelenleg az orosz erők megszállva tartanak Ukrajna déli részén.

Moldova nem tagja a NATO-nak, bár nem egészen két héttel az Ukrajna elleni invázió után, a nyugati orientációval összefüggésben kérte csatlakozását az Európai Unióhoz.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: