Connect with us

Moldova

BRIT KÜLÜGYMINISZTER: Fegyvereket adunk Moldovának, hogy megállítsuk Vlagyimir Putyin invázióját

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

liz turss tlegraph
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna után Moldova a leginkább veszélyeztetett ország, főleg annak fényében, hogy a kisinyovi vezetés határozott Európa- és NATO-barát politikát folytat. A nyugati katonai szövetség egyik fő erejének számító Nagy-Britannia most azt fontolgatja, hogy modern fegyvereket küld a Románia és Ukrajna között fekvő országnak, amelynek egy részét szakadár erők uralják.

A BBC közlése szerint Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta, hogy Moldovát „a NATO-szabványok szerint kell felszerelni”, hogy segítsék a védekezését az esetleges orosz invázióval szemben.

A brit közszolgálati televízió ezzel kapcsolatban a Telegraphra hivatkozott, ám lecsiszolta az eredi cikk élét, és nem idézte a brit külügyminiszter sokkal erőteljesebb mondatait.

Liz Truss a Telegraph szerint ugyanis kijelentette, hogy „fegyvereket adnak Moldovának Vlagyimir Putyin inváziójának megállítása érdekében”.

A brit külügyminiszter azt is elárulta, hogy modern fegyvereket akarnak küldeni Moldovába, hogy megvédjék az országot az orosz invázió veszélyétől.

Liz Truss a Telegraphnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin eltökélt szándéka a „nagyobb Oroszország” létrehozása, függetlenül attól, hogy Kijevben, Ukrajna fővárosában vereség szenvedett.

Truss a brit napilapnak kijelentette, hogy folynak a tárgyalások a szövetségesek között arról: „miként segíthetnének a kisebb nemzeteknek abban, hogy megvédhessék önmagukat”.

Hírfolyamok

Liz Truss hírfolyama

A Telegraph szerint ha a terveket elfogadják, akkor a NATO szövetségesek modern fegyverekkel látják el Moldovát, helyettesítve a szovjet korszak felszerelését, és kiképezik az ottani katonákat az új fegyverek használatára.

A lépés az Egyesült Királyság katonai támogatásának markáns kiterjesztését jelentené a térségben, és további jele lenne annak, hogy Nagy-Britannia az Ukrajna elleni inváziót hosszú távú fordulópontnak tekinti.

Moldova, volt szovjet köztársaság, Ukrajna délnyugati határán fekszik. Nincs közös határa Oroszországgal, de közel van néhány azokhoz a régióhoz, amelyet jelenleg az orosz erők megszállva tartanak Ukrajna déli részén.

Moldova nem tagja a NATO-nak, bár nem egészen két héttel az Ukrajna elleni invázió után, a nyugati orientációval összefüggésben kérte csatlakozását az Európai Unióhoz.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Moldova

Az oroszok államcsínyt terveznek Moldovában szerb és egyéb közreműködőkkel(?)

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök
Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök (Forrás: Twitter)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Maia Sandu moldáv elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy államcsínyt készít elő a legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntésére, és ebbe orosz és fehérorosz állampolgárokon kívül szerbiai és montenegrói állampolgárokat is bevon. Sandu szerit az államcsínyt ellenzéki tüntetők és katonai kiképzésen átesett orosz, fehérorosz, szerb és montenegrói állampolgárok hajtották volna végre. Nekik az lett volna a feladatuk, hogy kormányzati épületeket támadjanak meg, és megdöntsék a kormányt.

Túszejtéssel egybekötött államcsíny

A moldovai NewsMaker című hírportál beszámolója szerint Sandu ezt hétfőn az ország biztonsági helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján mondta.

A moldovai elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy Oroszország destabilizálni kívánja a moldovai helyzetet.

Tavaly ősszel már voltak ilyen próbálkozások, de a moldovai hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően nem jártak sikerrel

– mondta a moldáv elnök, aki szerint az oroszok az elkövetkező időszakban szabotázsakciók végrehajtását tervezik katonai kiképzéssel rendelkező emberek bevonásával, akik „civileknek álcázva magukat” erőszakos akciókat hajtanak végre a kormányzati épületek ellen, ahol túszokat ejtenek.

Moldova minderről az „ukrán partnerektől” értesült, ami persze nem jelenti azt, hogy a hír nem igaz, viszont érdemes óvatosan kezelni, mert lehet az ukrán-orosz háború „mellékterméke” is.

Az ukránoktól tudják

Az ukrán partnereinktől kapott dokumentumok megjelölik ezen felforgató tevékenység megszervezésének helyszíneit és logisztikai vonatkozásait

– jelentette ki Sandu, aki szerint a dokumentumok azt is taglalják, hogy az orosz, fehérorosz, szerbiai és montenegrói állampolgárok miként utazzanak be Moldovába.

A moldovai elnök biztosította az ország lakosságát, hogy az állambiztonsági szervek ezeknek a provokációknak a megakadályozásán, és a helyzet „kordában tartásán” dolgoznak.

A NewsMaker beszámolója szerint Sandu úgy nyilatkozott, hogy „a terv végrehajtása során a bűnözők számítanak bizonyos belső erőkre, különösen olyan bűnözői csoportokra, mint a Shor párt, valamint néhány veterán és volt ügynök, továbbá moszkvai kapcsolataikról ismert személyek, például Vladimir Plahotniuc ex-képviselő.

A moldovai elnök szerint ezeknek az akcióknak az a céljuk, hogy „az alkotmányos és legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntését követően egy illegitim, oroszbarát kormány álljon fel, Oroszország ugyanis ezzel megakadályozhatja Moldova európai integrációjának folyamatát, és felhasználhatja Moldovát az Ukrajna elleni háborúban.”

Az elnök szerint a moldovai parlamentnek ezért a lehető leghamarabb el kell fogadnia azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megteremtik a szükséges eszközöket „az ország biztonságát fenyegető kockázatok hatékonyabb kezelésére”.

Mindenkit felelősségre kell vonni, aki részt vesz az ilyen akciókban, vagy támogatja azokat

– tette hozzá a moldovai államfő az állítólag készülő államcsínyre utalva.

Sandu arra kérte az ország lakosságát, hogy legyenek éberek és bízzanak a hivatalos információkban, mivel a támadás legagresszívebb formája éppen az „információkkal történő támadás”.

A Kreml kísérletei arra, hogy erőszakot idézzenek elő hazánkban, nem járnak sikerrel. Nyugodtak vagyunk, és hiszünk Moldovában

– nyilatkozta a moldovai elnök hétfői (február 13-i) sajtótájékoztatóján.

A Shor egyelőre nem reagált

A Newsmaker felkérte a Shor pártot, hogy reagáljon az elnöki bejelentésre, de egyelőre nem kapott választ.

A moldovai hírportál arra emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésén kijelentette, hogy az ukrán hírszerzésnek „sikerült elfognia egy részletes orosz tervet a moldovai politikai helyzet megsemmisítésével kapcsolatban”, és erről tájékoztatta Maia Sandut.

Egy orosz dokumentum, amelyből kiderül, hogy ki, mikor és milyen akciók eredményeként fogja megtörni Moldovát, ennek az országnak a demokratikus rendjét, és megteremti az ellenőrzést felette
Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját

Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját, korábbi felvétel (Forrás: Twitter)

– nyilatkozta az Európa Tanács brüsszeli találkozóján vendégeskedő ukrán elnök, aki azonban azt nem tudta megmondani, hogy Moszkva elrendelte-e a terv végrehajtását.

A NewsMaker beszámolója szerint Zelenszkij szavait megerősítette a moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat is.

A СИБ operatív intézkedéseket tesz az ország helyzetének destabilizálására irányuló kísérletek beazonosítására, és szorosan együttműködik partnereink speciális szolgálataival

– közölte ezt követően a szolgálat, amely saját állítása szerint az ukrán kollégáktól kapott információk alapján operatív munkába kezdett, és ennek során olyan szabotázstevékenységet tárt fel, amely Moldova állam aláásására, destabilizálására és a közrend megsértésére irányul, de a további feltáró munka érdekében ezzel kapcsolatban egyéb részleteket nem közöltek.

Így azt sem tudtuk meg, hogy milyen szerb és montenegrói erők kapcsolódtak volna be a feltételezett moldovai államcsíny kivitelezésébe, és hogy mi lett volna a feladatuk.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Románia

FOKOZÓDIK: Románia biztosítja a moldovai áramszükséglet több mint 90 százalékát, nincs területi igény Ukrajnával szemben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

moldova lesz lesz a kovetkezo
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A Moldovában kialakult energiahelyzetről a román külügyminiszter beszélt a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva. Bogdan Aurescu szombaton (november 5-én) kijelentette, hogy energetikai szempontból Moldova nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az ország mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ. Nicu Popescu moldovai külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy minden orosz bomba, amely ukrán erőművet talál el, egyúttal a moldovai áramellátásra is csapást mér.

Moldovai energiahelyzet

Bogdan Aurescu román külügyminiszter most arra hívta fel a figyelmet, hogy amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Moldova súlyos helyzetbe került, ezért Románia szállít az országnak villamos energiát, a románok ezáltal jelenleg a Moldovai Köztársaság áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítják.

Aurescu hozzátette, hogy emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldtek a szomszédos országnak.

Ugyanakkor továbbra is kérjük a nemzetközi közösséget, nyújtson támogatást a Moldovai Köztársaságnak, hogy vásárolhasson energiát a szabad piacon

– tette hozzá Aurescu, akinek a felszólítása máris meghallgatásra került Brüsszelben, a bizottsági elnök ugyanis felhívta a moldovai elnököt.

Megvitattuk a moldovai borzasztó energiahelyzetet. Dolgozunk további támogatáson, hogy segítsük Moldovát azonnali gáz- és villamosenergia-szükségleteinek kielégítésében

– írta a Twitteren Ursula von der Leyen, aki a hét közepén Moldovába látogat.

Az orosz Russia Today angol nyelvű tévécsatorna közben arról számolt be, hogy a moldovai ellenzék vasárnap (november 6-án) is tüntetett a kormány és Maia Sandu elnök ellen. Az orosz állami csatorna megjegyezte, hogy a moldovai ellenzék az ország vezetését okolja az energiaválság kialakulásáért.

A BALK-on nemrég írtunk arról, hogy Oroszország miként igyekszik megingatni a moldovai vezetést, a kapcsolódó cikk ezzel kapcsolatban részleteket is tartalmaz.

Nincs területi igény

A román külügyminiszter televíziós nyilatkozatában arról is beszélt, és azt mondta, hogy Hollandia még nem hozott döntést a kérdésben, ezért van még lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyenek a csatlakozás elősegítése érdekében.

Mi azon dolgozunk, hogy minél előbb eredményt érjünk el, legyen az a bel- és igazságügyi tanács decemberi ülésén vagy máskor

– magyarázta a miniszter, aki felidézte, Nicolae Ciucă miniszterelnök nemrég arra kérte Románia európai parlamenti képviselőit és politikusait, hogy ne támadják Hollandiát ebben az időszakban.

Aurescu szerint okosan, érvelve, diplomatikusan kell dolgozni, a frusztrációk és a követelőző retorika nem vezet eredményre: az csak arra jók, hogy növeljék a vita politikai tétjét, vagy ellenérzéseket keltsenek, amire most nincs szükség.

A román tárcavezető nyilatkozatával szinte párhuzamosan az általa vezetett minisztérium közölte, hogy az országnak nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben.

Románia Külügyminisztériuma visszautasítja az Orosz Föderáció elnökének állításait, amelyek a Nemzeti Egység mapja alkalmából elmondott beszédében hangzottak el. Ezek hamisan keltik azt az elképzelést, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben

– olvasható a közleményben, amely leszögezi, hogy Oroszország a február 24-én indított agresszív háborúval brutálisan megsérti a nemzetközi jogot, beleértve ebbe Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának semmibevételét is.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: