Connect with us

Szerbia

AZ ALBÁNOKAT IS BEVONJÁK: Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó, áttérhetnek az online oktatásra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

iskolak
play icon A cikk meghallgatása

Tovább tart a Szerbia elleni e-mailes hadviselés. Ma reggel ismét több mint száz iskolában volt bombariadó, ezúttal nem csak Belgrádban hanem vidéken, így a Vajdaságban is. Az utóbbi napokban divatossá váltak a fenyegetések, amelyek miatt iskolákban, bevásárlóközpontokban, közintézményekben, hidakon, repülőtereken, vízművekben és erőművekben rendeltek el bombariadó. Ezek mindegyikéről kiderült, hogy hamis riasztás volt. A szerb hatóságok azt fontolgatják, hogy az iskolák érintettsége miatt ismét áttérnek az online oktatásra.

A vajdasági iskolákat is fenyegetik

Médiértesülések szerint a mai fenyegetések érinték az újvidéki iskolaigazgatás területén lévő oktatási intézményeket, vagyis a dél-bácskai és a szerémségi körzetet, ahol 135 általános iskola működik, és mindegyikhez érkezett bejelentés arról, hogy robbanószerkezet van az épületben. A középiskolákat ezúttal nem fenyegették meg.

– A gyerekek és az alkalmazottak nem mehetnek be a létesítménybe, mivel a diverzióelhárítási egység vizsgálatára vizsgálatára várunk. Ennek befejezéséig az órákat online szervezzük. Ma már biztosan, aztán hétfőn majd meglátjuk

– szögezte le Milan Grujin, az újvidéki iskolaigazgatóság vezetője.

A belgrádi Blic beszámolója szerint a fenyegetéseknek ezúttal nem, vagy legalábbis nem minden esetben volt politikai vonatkozásuk, az üzenetek küldője ezúttal hosszú és zavaros fejtegetéssel spékelte meg a fenyegetését, amely szerint sok bomba van az érintett iskolák területén.

– Gyűlöljük az emberi társadalmat, és utáljuk, hogy a részei vagyunk! Gyűlöljük az emberi élet hiábavalóságát! Gyűlöljük ezt az életet! Ennek bizonyítására egyetlen módja az, hogy minél több emberi komposztszemcsét semmisítsünk meg. Ez az egyetlen helyes és értékes cselekedet, amit mindannyian véghez vihetünk az életben, csak így tudjuk igazolni létünket, csak így tehetjük jobb hellyé a világot

– tartalmazza egyebek között a hagymázas szöveg.

Branko Ružić oktatási miniszter elmondta, hogy az iskolai bombafenyegetésekről szóló jelentések miatt módosítják az oktatási modellt: ahol biztonságos a helyzet, ott folytatódik a tanítás, ahol viszont még nem vizsgálták át az épületeket, ott az oktatás az online térbe tevődik át.

Nyomás alatt

Aleksandar Vulin belügyminiszter a belgrádi Pink televízióban pénteken úgy értékelte, hogy a hamis riasztások célja az, hogy Szerbiát nyomás alatt tartsák.

– Azt akarják elérni, hogy Szerbia ne dönthessen önállóan, hanem nyomás alatt és félelemből hozzon döntést, és vezessen be szankciókat Oroszország ellen.

– mondta a miniszter, aki szerint minden fenyegetés azzal kezdődik, hogy ezt meg ezt tesszük majd veletek, amiért nem vezetettek be szankciókat Oroszország ellen.

Médiabeszámolók szerint egyes fenyegető e-mailek küldői azt állítják, hogy az albánokkal szövetkezve helyeztek el robbanószerkezeteket a támadás célpontjaként megnevezett létesítményekben. Ezzel azt a másodlagos hatást érik el, hogy tovább súlyosbítják az amúgy sem fényes albán-szerb viszonyt.

Az elkövetők felkutatása hosszadalmas, drága és bizonytalan kimenetelű folyamat, hiszen az üzenetek sok szerveren keresztül haladnak át, mielőtt célba érnek, miközben a szolgáltatók sem mutatnak túl nagy együttműködési készséget.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

A szerb belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a külföldről érkezett fenyegetések mellett szerbiai állampolgárok is küldtek bombafenyegetést, őket elfogták, és pánikkeltés, illetve a rend megzavarása miatt indul ellenük eljárás. Az elfogott személyek között fiatalkorúak is vannak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava