Connect with us

Szerbia

BOMBARIADÓK: Megnevezték azokat az országokat, ahonnan a fenyegetések érkeztek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb rendőrség az ügyészséggel együttműködve eddig összesen 19 feladót azonosított be az utóbbi időben egyre több fenyegető üzenettel kapcsolatban, amelyek szerint Szerbia különböző pontjain bombák elhelyezésére került sor. A szerb hatóságok 18 Gmail és egy ProtonMail küldemény feladójának azonosságát állapították meg, a többi esetet még vizsgálják.

Sportot űztek belőle

A szerb hatóságok megállapították, hogy nyolc fenyegetés Lengyelországból érkezett, négy Gambiából, kettő-kettő Iránból és Nigériából, valamint egy-egy Ukrajnából, Szlovéniából és Oroszországból.

Az utóbbi időben mindennapossá vált a Szerbiával szembeni rosszindulatú tartalmak küldése, 48 ilyen alkalmat jegyeztek fel, ezért többszáz bombariadót kellett elrendelni, ezek főleg általános és középiskolákat érintettek, de bevásárlóközpontokat, repülőtereket, sőt hidakat is ki kellett üríteni.

Tekintettel arra, hogy nem Szerbiában élő külföldi állampolgárokról van szó, az elkövetők további azonosítása és a bűncselekmények miatt indított eljárás lefolytatása érdekében a szerb hatóságok az Europol és az Interpol segítségével megkezdték az adatcserét Svédországgal, Litvániával, Svájccal, az Orosz Föderációval és Magyarországgal, valamint a Google-lal.

A belgrádi Blic jelentése szerint érkeztek fenyegetések az Eunet és a Yandex hálózatából is, de voltak névtelen telefonhívások is.

A szerb rendőrök a hamis bejelentések miatt otthon nyolc személyt állítottak elő, kettőt le is tartóztattak, hat kiskorú ellen pedig feljelentést tettek. Egyúttal felelős viselkedésre szólították fel az embereket, hogy ne nehezítsék a tömeges és szervezett külföldi kibertámadások miatt előállt, amúgy is súlyos helyzetet.

Arra is figyelmeztettek, hogy az állítólagos bombák elhelyezéséről szóló hamis bejelentések nem tekinthetők viccelődésnek, miután súlyos bűncselekményről van szó, ami szorongást és félelmet vált ki a lakosság körében, és ezért rendőri beavatkozást igényel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava