Connect with us

Horvátország

NEM VESZÉLYES: “Falusi megszállottságnak” nevezte a horvát elnök Orbán legújabb nyilatkozatát
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Míg Aleksandar Vučić szerb elnök hűtőszekrényekből bújik elő, addig Horvátországban minden csapból Zoran Milanović horvát köztársasági elnök folyik. Nincs olyan téma, amibe bele ne kotnyeleskedne, így volt ez legfrissebb szerdai sajtótájékoztatóján is. A pantovčaki (zágrábi lakónegyed, itt van az elnöki palota is) Zoki Bond ezúttal meglehetősen értelmes dolgokat mondott, – és ha nem veszekedett volna közben az újságírókkal, és nem szúrta volna le Plenković miniszterelnököt és Grlić Radman külügyminisztert, mint a pengős malacot – lehet, hogy rá sem ismerünk.

Orbán csak nyafog

Miután feltételezzük, hogy a magzatelhajtással kapcsolatos belső horvát vita és a hercegovinai horvátok alkotmányos helyzete nem érdekli túlzottan becses olvasótáborunkat, bátran Milanović Orbán Viktorral kapcsolatos megjegyzéseivel kezdjük.

A horvát köztársasági elnök szerint Orbán “festői karakter”, akit ő annak idején bírált, Plenković időszerű miniszterelnök pedig folyamatosan védelmezett. Zoki arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy Viktorunk egy szomszédos, baráti ország miniszterelnöke.

– Ez az aprócska, falusi megszállottság a tengerparttal Orbán repertoárjának részét képezi, ő nem veszélyes Horvátországra nézve

– mondta Milanović, hozzátéve, hogy ő személy szerint ezt az egészet nem fogná fel komolyan. A továbbiakban kifejtette, hogy amikor ő bírálta Orbánt ezért-azért, Plenković és Radman hallgatásba burkolództak. A Horvát Demokrata Közösség képviselői az Európai Parlamentben mindig Orbán mellett szavaztak, de most a jelzett urak a nyakának akarnak ugrani, és ez véleménye szerint nem emberhez méltó viselkedés.

Milanović szerint, Orbán a magyar érdekekért és a magyar népért harcol – ezért választották meg, ez a dolga – de ezt a HDZ karrieristái nem hajlandók elismerni.

– Ezek arra ügyelnek, hogy ne kerüljenek összetűzésbe senkivel, arra számítva, hogy szelíd viselkedésük meghozza számukra a vágyott munkahelyet a az EU Bizottságban, méghozzá nem is akármilyen munkahelyet

– mondta a horvát köztársasági elnök. Milanović azt is hangsúlyozta, hogy Orbán nem követelte a horvát tengerpartot, “csupán nyafogott, amikor ezt említette. Milanović szerint a horvát kikötők és infrastruktúra minél intenzívebb használata horvát érdek, “mert a bérleti díjakból élünk”.

Nem csak oroszbérenc

Zoki Sztipovics Bond ezzel azonnal magára vonta az éberebb hazafiak figyelmét, akik seperc alatt kinyomozták, hogy a köztársasági elnök nem csak Moszkva beépített embere, de a magyarok “féltéglája” is.

Így Gojko Drljača kolléga a Jutarnji list hasábjain arról értekezik, hogy Milanović úgy viselkedik, mintha magyar diplomata lenne, miközben ugyanez a napilap a címoldalán szorgalmasan “lapátolja a szenet”: jókora címben tudósít ugyanis arról, hogy Plenković szerint Orbán túllépte a határt “tengeres nyilatkozatával”, kissé lejjebb pedig azt elemzi, hogy a magyarok manővere tulajdonképpen arra irányul, hogy kedvezőbb szállítási szerződést csikarjanak ki a horvát kőolajvezetéket kezelő vállalattól.

Ha valakit érdekel a zágrábi tudósító véleménye, elmondom, hogy Milanović a maga módján rátapinthatott valamire. A hirtelen támadt, Zágráb és Budapest viszonyra nem jellemző (Szijjártó: dehát mi jó barátok vagyunk!) diplomáciai vihar, valószínűleg Brüsszelnek szól, illetve a Magyarországot és a magyar miniszterelnököt támadó koalíciónak, valahogy akként, amint Plenković kijevi látogatása is: azt hivatott bizonyítani, hogy a horvátok jó gyerekek, nem mint az a borzalmas Orbán. Megérdemlik a schengeni övezethez való csatlakozást, úgy bizony!

Azt persze, a brüsszeliták már el sem tudják képzelni, hogy Közép- Európa – és nem csak Közép- Európa – titokban Orbánnak drukkol, és őszintén reméli, hogy a magyarok megfúrják az embargó-tervezetet. Ha én Scholz német kancellár helyében lennék, naponta küldenék Budapestre egy doboz kubai szivart és némi snapszot, kitartásra buzdítva Orbán kollégát.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava