Connect with us

Magyarország

VACSORÁZTAK: A bizottsági elnök nem maradt éhen, de támogatást nem kapott Magyarországtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke munkavacsora keretében tárgyalt a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnökkel az Oroszország ellen tervezett újabb szankciókról. Von der Leyen nem kettesben vacsorázott a bizottsági elnökkel, a kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára is részt vett az “estebéden”.

A vacsora után a magyar külügyminiszter a Facebookon közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy Magyarország mindaddig nem tudja támogatni a jelenlegi szankciós csomagot, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást a Budapest által felvetett problémákra.

Szijjártó megismételte azt szófordulatot, hogy az Európai Bizottság által felkínált szankciós csomag megoldási javaslatok nélkül egy “magyar gazdaságra ledobott atombombával” ér fel.

A tárcavezető szerint ugyan történt némi előrehaladás, vagyis sikerült egy kicsi lépést tenni előre, de még sok mindent meg kell beszélni ahhoz, hogy a magyar álláspont változhasson, mert a kormány azt nem engedheti meg, hogy “a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát”.

Régi szabály a diplomáciai kommunikációban, hogy amikor nem sikerült megállapodni, akkor azt mondják, hogy történt némi előrelépés, de valójában egyelőre nem történt semmi érdemleges.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava