Connect with us

Horvátország

KÉKLŐ ADRIA: Nyaralás az apokalipszis árnyékában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miután a holtra riogatott nyugat-európai polgárok lassanként rájöttek, hogy az orosz-ukrán háború még eltart egy darabig, a hangulat kezdett visszafordulni a szokványos mederbe, a jelek szerint még a közmondásosan takarékos németek is elkezdtek készülődni a nyaralási szezonra. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, nemcsak az utazási kedvük töretlen, de költekezési szándékuk is.

Drágul az Adria

A horvátok már nagyban készülnek az idegenforgalmi idényre. Az már biztos, hogy jelentős drágulásokra lehet számítani, egyes vélemények szerint a horvátországi nyaralás akár 50 százalékkal is drágább lehet az idén.

Ez elsősorban az emelkedő inflációval és az emelkedő költségekkel magyarázható. A felszökő élelmiszeráraktól kezdve az energia- és munkaerő költségekig, a házigazdáknak nem hagyott nagy mozgásteret árak alakításában.

Az áremelkedések általában nagyobbak a bonyolultabb szolgáltatást nyújtó létesítményekben, különösen, ha az étkezését is beleszámítjuk, így a felfelé mutató korrekciók gyakoribbak a szállodákban, mint a családi szállásokon.

Dr. Sanja Čižmar idegenforgalmi tanácsadó véleménye szerint, Horvátország szálloda- és turisztikai ágazata nincs egyedül az árak emelésében. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a legtöbb földközi-tengeri országban.

– Végső soron az áruk és a szolgáltatások minden fajtája drágul, ezért művészet lesz nyomon követni a piaci fejleményeket, és aktívan alakítani az árakat a versenyképesség megőrzése érdekében

– mondta dr. Čižmar a zágrábi Večernji listnek nyilatkozva.

Nedo Pinezić, a családi szállásadásra szakosodott tanácsadó úgy véli, hogy sokak számára a megoldás általában nem a szálloda, hanem a megfizethetőbb “zimmer frei” lesz.

– Az áremelkedések azokban a létesítményekben a legmagasabbak, amelyeket az elmúlt két évben nem voltak érintettek az árak növekedésében, de a családi szálláshelyeken gyakran nem haladják meg a 10% -ot. Az szerencse, hogy a kínálat széles skálán mozog, a prémiumtól és a standardtól az alacsony költségvetésű ajánlatig

– mondta Pinezić, aki emlékeztetett arra, hogy az árak tovább emelkednek a főszezon közeledtével.

Délen még mindig olcsóbb

Az árak jelenleg mintegy harminc százalékkal alacsonyabbak, mint a szezonban. Például egy négycsillagos apartmanban töltött éjszakai tartózkodás, amely korábban 80 euró volt, most 110-130 euró lesz, a csúcsidényben pedig valószínűleg még ennél is többet kell majd fizetnünk.

A part azon részein, ahol nagyobb az alacsonyabb minőségű létesítmények koncentrációja, természetesen kedvezőbb lesz a nyaralás. Bár Horvátországban ma már gyakorlatilag nincs riviéra legalább egy de luxe szálloda nélkül, a szabály az, hogy könnyebb olcsóbb szállást találni, minél délebbre ereszkedik az ember a part mentén.

Dalibor Čanaglić, a Palma Travel iroda termékmenedzsere szerint a booking az ukrán háború miatt megtorpant egy pillanatban, de azóta már ismét jó ütemben folyik.

Mindenesetre, a déli úticélok még mindig lassabban telnek, így például Brač és Korčula szigete illetve a makarskai riviéra esetében jelenleg még akár 30 százalékos kedvezményt is lehet találni.

Mindenestre, figyelmeztet Čanaglić, attól még, hogy az Adria középső és déli részén olcsóbb a szállás nem biztos, hogy ez összeségében kisebb költségű nyaralást eredményez, mert ehhez hozzá kell még adni a pályadíjakat, az alagutak vagy a kompok költségeit.

– Mondjuk Korčula szigete, ahol az előszezonban akár 35 százalékos kedvezményt kaphatunk, drágább lehet, mint egy crikvenicai nyaralás, amelyre csak tíz százalékos kedvezményt adnak

– mondta Čanaglić, aki egy utazási iroda termékmenedzsere.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava