Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

ÚJ ADÓZÁSI REND: Szerbiában a piaci árusok nem hajlandók áttérni az új adóelszámolási rendszerre

edes tok
Sütőtököt árulnak a belgrádi Kalenić piacon, és minden mást
Olvasási idő: 2 perc

Május elsejétől lép életbe Szerbiában az a rendelkezés, amely alapján a vállalkozók és a cégek mellett a piaci árusokat is kötelezik arra, hogy csatlakozzanak az azonnali adóelszámoláson alapuló, új pénzügyi rendszerhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az őstermelőkön kívül minden kereskedőnek és vállalkozónak pénztárgépeket és szoftvereket kellett beszereznie, amelyek segítségével QR-kóddal ellátott számlákat adnak a vevőknek. A piaci árusok január óta többször is tiltakoztak az új adótörvény ellen.

Adózni még Szerbiában is kell

Utoljára április 13-án vonultak utcára az elégedetlen árusok, akik szerint az új adótörvény veszélyezteti a piacok fennmaradását.

Csak a munkánkat szeretnénk végezni, ezért harcolunk

– nyilatkozta aznap Srđan Praštalo, a Piaci Árusok Egyesületének képviselője.

Nem az adó ellen harcolunk. Léteznek olyan rugalmas pontok, amelyek által segíteni tudjuk az államot abban, hogy jobban szabályozhassa a piacokon lefolytatott üzletelést, de az új pénztárgépek nem valók a pultjainkra. A legtöbb árus nem viselné el ezt a terhet, és így, vagy úgy, de utcára kerülne: előbb tüntetőként, majd szociális problémaként

– mondta az egyesület szóvivője, aki szerint 100 ezer ember megélhetését veszélyezteti az új rendelkezés.

A piaci árusok képviselete az áprilisi tiltakozást megelőzően már átadta a 15 ezer aláírással alátámasztott kéréseit a kormánynak, de a március 14-i, majd a március 31-i után sem teljesítették azt a kérésüket, hogy találkozzanak Aleksandar Vučić államfővel.

Helyette Siniša Mali aktívkodott, aki a médián ül többször is üzent a tüntetőknek.

Az őstermelőknek nem kell beszerezniük az új pénztárgépeket, de a többi piaci árusnak ki kell adnia az új, QR-kódos számlákat. Rendnek kell lennie, és pont: e téren nincs vita


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– közölte az helyett annak egyik kedvenc minisztere.

Nyilatkozatában kiemelte, hogy a rendszeresen adózó üzlethelyiségek hátrányos helyzetbe kerülnek azokkal a piaci viszonteladókkal szemben, akik ugyanazon termékek értékesítését adózás nélkül ússzák meg.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a szürkegazdaság ezen szegmense veszélyezteti a vásárlókat is: a piacokon sokszor olyan tisztítószereket fedeztek fel a felügyelők, amelyek rákkeltő anyagokat is tartalmaznak.

Gondolni sem akarok arra, hogy a gyerekeink lejárt szavatosságú csokoládét vásárolnak valamelyik piacon

– hozta fel példaként a pénztárgépek fontosságának indoklásakor Siniša Mali.

A pénzügyminiszter hozzátette: a munkafeltételekről beszélgethetnek a piaci árusokkal, de az új adózási rendszer bevezetésével kapcsolatban nincs miről tárgyalni.


Nincs halasztás

A szerbiai pénzügyminisztérium tavaly november óta sürgeti az új adózási rendszerre való átállást. Az érintettek már október elsejétől bejelenthették az adóhivatal honlapján azokat az üzlethelyiségeiket és/vagy árusítóhelyeiket.

A vállalkozók, cégek és kereskedők ezáltal egyrészt bekerültek az új adózási rendszerbe, másrészt viszont automatikusan jogot formálhattak az állami támogatásra: 100 eurós segítséget igényelhettek gépenként, és ugyanennyit kaphattak árusítóhelyenként ahhoz, hogy átálljanak az azonnali adóelszámoláson alapuló új rendszerre.

A pénzügyminisztérium egyszer már módosította a határidőt, január elsejéről május elsejére tette át a rendelkezés bevezetését. Az illetékes miniszter áprilisban többször is hangsúlyozta: nincs további halogatás, a következő hónap elsejétől érvénybe léptetik az új törvényt.

Az elégedetlenkedő piaci árusokat végül mégis találkozóra hívta az újraválasztott államelnök, aki kampányfilmjében a fridzsiderből előbújva tett ígéretet arra, hogy minden szerbiai polgárhoz elviszi a jóllétet.

A tárgyalásokat követően a piaci árusok képviselője, Srđan Praštalo csak annyit mondott, hogy „optimizmussal tölti el az elnök megértése, aki széleskörű látásmódjáról tett bizonyságot, és megígérte, hogy segít, amennyire csak a hatásköre megengedi”.

A találkozó után elmondta azt is, hogy mindaddig nem kezdeményeznek újabb tüntetést, amíg újra nem találkoznak Vučićtyal, akitől kompromisszumos megoldást várnak.

Új tárgyalásra azonban azóta sem került sor: annak ellenére sem, hogy már csak pár nap van a kiszabott határidőig, és május elsején útnak indulnak az adóhivatal ellenőrei.

A piacra járók tehát a munka ünnepére még bevásárolhatnak, ezt követően azonban kérdés, hogy megtalálják-e kedvenc árusukat a pult mögött. Optimistán, pénztárgéppel a kezében.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: