Connect with us

Horvátország

TRÓNÖRÖKÖS: Megszületett a harmadik csemete, Plenkovićból így nem lesz hiány

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miután csütörtökön Ana Maslać Plenković, Andrej Plenković horvát miniszterelnök felesége egészséges fiúgyermeknek adott életet, senki sem vádolhatja tehetetlenséggel – impotenciával – a horvát kormányfőt, de azzal sem, hogy miatta hal ki a horvát nemzet. Szóval, Plenkovićból a jövőben sem lesz hiány, a fiúcskát szülei Ivannak nevezték el, ami magyarul János lenne.

Eseménygyár

A büszke apa azonban nem követhette el azt, amit balkáni, közép-európai hímek ilyenkor el szoktak követni – fizetett pár kört a kocsmában a haveroknak – ugyanis egy országot kell irányítania ezekben a cudar időkben.

Horvátország pedig, attól függetlenül, hogy mennyire pici, rengeteg eseményt termel ki. Például, a legfrissebb hír az, hogy lemondott a spliti polgármester Ivica Puljak, ami annyit jelent, hogy választások lesznek a második legnagyobb horvát városban.

Ez Plenković, illetve a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) számára egyfajta pótvizsgát jelent, mert a helyhatósági választásokon elbukták Dalmácia fővárosát, és ez nem is tetszett nagyon nekik.

Hogy az előrehozott választásokon ki lesz a kormánypárt jelöltje, nehéz megmondani, ugyanis Vice Mihanović, a HDZ helyi vezetője, bizonyítottan nem bírja a splitiek bizalmát, és népszerűségének a növeléséhez a doktorátusa körüli félbotrány sem járult hozzá.

Emlékeztetőül, Mihanovićot plagizálással vádolták, ám ezt időközben jól-rosszul elkenték, sőt az eszéki Közgazdasági Tanszék dékánja, Boris Crnković február közepén bejelentette, hogy megszűntetik a Management doktori szakot, éppen azt, ahol Mihanović doktorált, vagy “doktorált”.

Szóval Mihanović talán nem a legmegfelelőbb jelölt a polgármesteri tisztségre, de konkrétumokról még nem esett szó. Annál is inkább, mert a horvát kormány is rekonstrukció előtt áll. Erre Plenković megkapta a kormányzó koalíció áldását, és körülbelül már azt is tudni, hogy erre húsvét táján kerül sor. Hogy ki megy, ki marad a miniszterek közül, az lázas találgatások témája.

Annyit biztosra lehet venni, hogy távozik a kormány alelnöke, a szerb származású Boris Milošević tárca nélküli miniszter, aki belegabalyodott a Horvat-botrányba, és szinte biztos, hogy megy a koalíciós partnerek által is “alulkapacitáltként” megbélyegzett védelmi miniszter, Mario Banožić is. Josip Aladrović munkaügyi, etc. miniszter már előzőleg bejelentette lemondását, így ez is tiszta sor, viszont nem világos, hogy mi lesz Nataša Tramišak regionális fejlesztésért és az EU-s alapokért felelős miniszter sorsa, aki miatt Plenković külön találkozott Ivan Anušić “szlavón bánnal”, azaz Eszék- Baranya megye ispánjával, aki a HDZ második emberének számít.

Tramišak azzal hívta ki maga ellen a miniszterelnök haragját, hogy nem értesítette azokról az állítólagos fenyegetésekről, amelyek munkája végzése folyamán érték, hanem közvetlenül a médiákban pakolt ki. Hogy mi lett a találkozó végkimenetele, egyenlőre még nem tudni.

Magától is menne

Ugyancsak érdekes Tomislav Ćorić gazdasági miniszter sorsa, aki a híresztelések szerint szabadulni szeretne a miniszteri poszttól. Ćorić azt állítja, hogy belefáradt, az ellenzék szerint botrányai miatt menekülne, de ebben is, akárcsak bármi más kormányt illető ügyben, Plenkovićot illeti a döntés joga.

Időközben a választási célokból hűtőszekrényben tanyázó szerb elnök, Aleksandar Vučić is talált annyi időt, hogy foglalkozzon a Szerbiát fenyegető energetikai válsággal.

Szerinte Szerbia polgárainak nem kell aggódniuk amiatt, hogy május 15-e után gyakorlatilag egy csepp kőolaj sem fog érkezni a pancsovai finomítóba. Mint korábban már hírül adtuk, az európai szankciók miatt a horvát kőolajvezeték, a JANAF értesítette a szerb partnert, hogy nem tud eleget tenni a januárban aláírt szerződésnek.

Vučić szerint ezt meg fogja oldani az EB-vel és a horvát kormánnyal, bár jelenleg erre senki sem lát épkézláb megoldást. Úgy tűnik, hogy Szerbia, csak akkor juthat kőolajhoz, ha nacionalizálja az orosz többségi tulajdonban lévő szerb kőolajipari vállalatot, a NIS-t.

Hogy erre mit mondanának Moszkvában, könnyű elképzelni, ám ezzel az aprósággal Vučić nyilván csak a választások után szándékozik foglalkozni, amikor már nem kell a hűtőszekrényben gubbasztania.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava