Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

ÉLÉSKAMRA: A szerb elnök a bosnyákoknak is ígért búzát, Montenegró pedig már kért is

buzafold
Búzaföld (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Nemrég számoltunk be arról, hogy Szerbia feloldja a búza exporttilalmát Albániával szemben. Aleksandar Vučić egy bosnyák lapnak/hírportálnak adott interjújában a bosnyákoknak is azt üzente, hogy mindenkin számára lesz elegendő búza, miközben a -helyettes már kért is belőle meghatározott mennyiséget.

A éléskamrája

Szerbia a múlt héten betiltotta az , a búza, a és a liszt exportját. Ez komolyan érinti a Nyugat- országait, amelyek a búza és az egyéb gabonafélék jó részét ezen a piacon szerzik be.

Albánia a belgrádi intézkedést követően szinte azonnal kérte, hogy Szerbia tegye lehetővé számára a búza exportját/importját, attól függ, hogy honnan nézzük, amire Belgrádból pozitív válasz érkezett.

A államfő közben a szarajevói Avaz napilapnak/hírportálnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságra számít, de búzából mindig lesz elegendő mindenki számára a Nyugat-Balkánon.

Az embereknek tudniuk kell, bármit mondanak is rólam, bármit mondanak is Szerbiáról, az egészen biztos, hogy a búzamennyiség egy részét Bosznia-Hercegovina kapja meg, ehhez nem fér kétség

– jelentette ki a bosnyák térfélen ellenzékinek számító, de mégis talán a legbefolyásosabbnak tekinthető bosnyák hírportálnak. A szerb államfő azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben növekszik a kereslet a kukorica iránt is a világpiacon.

Azt hallani, hogy nem lesz elegendő búzából, de kukoricából sem. Az már más kérdés, hogy hogyan fogják elosztani, és milyen áron. De mi soha senkit nem hagyunk búza nélkül

– ígérte Vučić, ami mindenképpen jól hangzik, Albánia pedig már élvezheti is az irányában megnyilvánuló szerb jóindulatot, de azért a “soha” és a “senki” elég tág fogalomnak számít ahhoz, hogy egyértelműen értelmezni lehessen.

A szerb államfő az említett interjúban arra is emlékeztetett, hogy és Oroszország is exporttilalmat rendelt el a búza és a kukorica esetében, ami azért adhat okot aggodalomra, mert a háborúban álló két ország ezen a téren a világ második és negyedik exportőre.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A helyzet aligha fog megnyugodni, ellenkezőleg, egyre nehezebb és rosszabb lesz, ezért minden kérdésben együtt kell működnünk, és minden kérdésben segítenünk is kell majd egymást. Ebben a tekintetben Szerbia készen áll a párbeszédre, és igyekszünk megtalálni annak a módját, hogy miként segítsünk. Valaki 15 ezer tonnáról beszélt, most ennél kicsit többről van szó, de végül ezek a mennyiségek biztosan Bosznia-Hercegovinába kerülnek

– mondta a szarajevói Avaznak a szerb államfő, aki arról most nem beszélt, hogy Szerbia milyen áron osztja le a rendelkezésére álló gabonát.

Montenegró is bejelentkezett

– aki hivatalosan még mindig csak montenegrói miniszterelnök-helyettes (ennek okairól itt találsz részleteket), már be is nyújtotta az igényét a szerbiai illetékes hatóságok, vagyis Belgrád felé.

Erről Goran Đurović beszélt, aki Abazović helyettese az Egyesült Polgári Mozgalomban (Građanski Pokret Ujedinjena reformska akcija, röviden: GP URA). Đurović konkrét számokat is megemlített azzal kapcsolatban, hogy mennyi búzát vételeznének az “éléskamrából”, amely ebben a helyzetben és bizonyos értelemben a “hadtáp” szerepét töltheti be.

Ezekben a napokban kértük hétmillió liter étolaj, 18 ezer tonna liszt és 4 ezer tonna búza behozatalának engedélyezését

– mondta az Európa-barát Abazović pártjának alelnöke.


Đurović úgy fogalmazott, hogy Montenegrónak felelős magatartást kell tanúsítania, és megoldást kell találnia az Ukrajna elleni következtében kialakult helyzetre.

Belgrádban ugyan hivatalosan még nem reagáltak a megkeresésre, a szerbiai kormánypárti médiaakolhoz tartozó Novosti azonban azzal a nem túl barátságos címmel fejelte meg a hírt, hogy Montenegrónak “ilyenkor jól jön Szerbia”.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: