Connect with us

Bosznia

ÉLÉSKAMRA: A szerb elnök a bosnyákoknak is ígért búzát, Montenegró pedig már kért is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nemrég számoltunk be arról, hogy Szerbia feloldja a búza exporttilalmát Albániával szemben. Aleksandar Vučić egy bosnyák lapnak/hírportálnak adott interjújában a bosnyákoknak is azt üzente, hogy mindenkin számára lesz elegendő búza, miközben a montenegrói miniszterelnök-helyettes már kért is belőle meghatározott mennyiséget.

A Nyugat- Balkán éléskamrája

Szerbia a múlt héten betiltotta az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját. Ez komolyan érinti a Nyugat- Balkán országait, amelyek a búza és az egyéb gabonafélék jó részét ezen a piacon szerzik be.

Albánia a belgrádi intézkedést követően szinte azonnal kérte, hogy Szerbia tegye lehetővé számára a búza exportját/importját, attól függ, hogy honnan nézzük, amire Belgrádból pozitív válasz érkezett.

A szerb államfő közben a szarajevói Avaz napilapnak/hírportálnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy súlyos válságra számít, de búzából mindig lesz elegendő mindenki számára a Nyugat- Balkánon.

– Az embereknek tudniuk kell, bármit mondanak is rólam, bármit mondanak is Szerbiáról, az egészen biztos, hogy a búzamennyiség egy részét Bosznia- Hercegovina kapja meg, ehhez nem fér kétség

– jelentette ki a bosnyák térfélen ellenzékinek számító, de mégis talán a legbefolyásosabbnak tekinthető bosnyák hírportálnak. A szerb államfő azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben növekszik a kereslet a kukorica iránt is a világpiacon.

– Azt hallani, hogy nem lesz elegendő búzából, de kukoricából sem. Az már más kérdés, hogy hogyan fogják elosztani, és milyen áron. De mi soha senkit nem hagyunk búza nélkül

– ígérte Vučić, ami mindenképpen jól hangzik, Albánia pedig már élvezheti is az irányában megnyilvánuló szerb jóindulatot, de azért a “soha” és a “senki” elég tág fogalomnak számít ahhoz, hogy egyértelműen értelmezni lehessen.

A szerb államfő az említett interjúban arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna és Oroszország is exporttilalmat rendelt el a búza és a kukorica esetében, ami azért adhat okot aggodalomra, mert a háborúban álló két ország ezen a téren a világ második és negyedik exportőre.

– A helyzet aligha fog megnyugodni, ellenkezőleg, egyre nehezebb és rosszabb lesz, ezért minden kérdésben együtt kell működnünk, és minden kérdésben segítenünk is kell majd egymást. Ebben a tekintetben Szerbia készen áll a párbeszédre, és igyekszünk megtalálni annak a módját, hogy miként segítsünk. Valaki 15 ezer tonnáról beszélt, most ennél kicsit többről van szó, de végül ezek a mennyiségek biztosan Bosznia- Hercegovinába kerülnek

– mondta a szarajevói Avaznak a szerb államfő, aki arról most nem beszélt, hogy Szerbia milyen áron osztja le a rendelkezésére álló gabonát.

Montenegró is bejelentkezett

Dritan Abazović – aki hivatalosan még mindig csak montenegrói miniszterelnök-helyettes (ennek okairól itt találsz részleteket), már be is nyújtotta az igényét a szerbiai illetékes hatóságok, vagyis Belgrád felé.

Erről Goran Đurović beszélt, aki Abazović helyettese az Egyesült Polgári Mozgalomban (Građanski Pokret Ujedinjena reformska akcija, röviden: GP URA). Đurović konkrét számokat is megemlített azzal kapcsolatban, hogy mennyi búzát vételeznének az “éléskamrából”, amely ebben a helyzetben és bizonyos értelemben a “hadtáp” szerepét töltheti be.

– Ezekben a napokban kértük hétmillió liter étolaj, 18 ezer tonna liszt és 4 ezer tonna búza behozatalának engedélyezését

– mondta az Európa-barát Abazović pártjának alelnöke.

Đurović úgy fogalmazott, hogy Montenegrónak felelős magatartást kell tanúsítania, és megoldást kell találnia az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében kialakult helyzetre.

Belgrádban ugyan hivatalosan még nem reagáltak a megkeresésre, a szerbiai kormánypárti médiaakolhoz tartozó Novosti azonban azzal a nem túl barátságos címmel fejelte meg a hírt, hogy Montenegrónak “ilyenkor jól jön Szerbia”.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava