Connect with us

A Háború

HOL VOLT A NATO-LÉGVÉDELEM? Ukrán vagy orosz drón csapódott be Zágrábban, Magyarország felől érkezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

JARUN DRON
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Tegnap este 23 óra után után erős robbanás rázkódtatta meg Zágráb Száva-parti Jarun városnegyedét, amikor az egyetemista otthon közelében egy, hivatalosan még mindig meg nem határozott repülő tárgy csapódott a földbe. Az erős robbanás, amely kiűzte a térség lakóit az utcára, 3 méter széles és 1 méter mély krátert hagyott maga után. A rendőrség egy drón maradványait találta meg, és két ejtőernyőt is begyűjtött.

Ócska, szovjet kasztni

Legvalószínűbb, hogy egy elszabadult ukrán drón okozta a robbanást, a gép maradványainak alapján, a szakértők abban szinte biztosak, hogy a horvát fővárosban egy volt szovjet, hidegháborús drón zuhant le, egy Tupolev Tu-141-es.

Magyarország felől érkezett
A zágrábi Index beszámolója szerint az eddigi adatok szerint a drón 700 kilométeres sebességgel keletről nyugat felé, azaz a magyar légtér felől lépett be a horvát légtérbe.

Meg nem erősített információk szerint „ötágú vörös csillag” és cirill betűkkel írt feliratok láthatók az épen maradt darabokon. Ez viszont a repülőeszköz orosz honosságára utalhat.

A helyzetet bonyolítja, hogy az eszközt az ukrán légierő is rendszeresítette a szovjet légierő eszközparkjának szétosztását követő időszakban. Mivel a szovjet légierő ezeknek az eszközöknek a többségét a nyugati tagköztársaságokban állomásoztatta, így ezekből nagy mennyiségben került az akkor létrejött ukrán légierőhöz.

Bár előrehaladott kora miatt a típust 2000-es évek elején Ukrajnában kivonták hadrendből, a 2014-es kelet-ukrajnai harcok alatt azonban újra használatba vették mind a 68 darabot felderítési feladatok ellátására, így nem zárható ki jelenleg az sem, hogy – mint említettük – ukrán felderítő eszköz szabadult el.

Újabb fejlemények

Az újabb fejleményekről szóló tudósítás itt található

Az 5 tonnát meghaladó súlyú, 14 méter hosszú drón sebessége 1000 km/h, hatótávolsága 1000 kilométer. Szerencsére a drón lakatlan területen zuhant, és kár csupán néhány parkoló gépkocsiban esett, az ijedtségen kívül tehát nem történt nagyobb baj.

Viszont az eltévedt robotrepülőgép nagyon kellemetlen kérdéseket feltételez a magyar és a horvát, de egyben a NATO-légvédelem számára is. Hogyan tudott egy ekkora, semmilyen lopakodó képességgel nem bíró, ócska, „szovjet kasztni” észrevétlenül eljutni Zágrábig?

Ezzel az erővel Budapesten is becsapódhatott volna, tovább bonyolítva a biztonsági helyzetet, és hovatovább a választási kampányt.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava