Connect with us

A Háború

HOL VOLT A NATO-LÉGVÉDELEM? Ukrán vagy orosz drón csapódott be Zágrábban, Magyarország felől érkezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

JARUN DRON
A cikk meghallgatása

Tegnap este 23 óra után után erős robbanás rázkódtatta meg Zágráb Száva-parti Jarun városnegyedét, amikor az egyetemista otthon közelében egy, hivatalosan még mindig meg nem határozott repülő tárgy csapódott a földbe. Az erős robbanás, amely kiűzte a térség lakóit az utcára, 3 méter széles és 1 méter mély krátert hagyott maga után. A rendőrség egy drón maradványait találta meg, és két ejtőernyőt is begyűjtött.

Ócska, szovjet kasztni

Legvalószínűbb, hogy egy elszabadult ukrán drón okozta a robbanást, a gép maradványainak alapján, a szakértők abban szinte biztosak, hogy a horvát fővárosban egy volt szovjet, hidegháborús drón zuhant le, egy Tupolev Tu-141-es.

Magyarország felől érkezett
A zágrábi Index beszámolója szerint az eddigi adatok szerint a drón 700 kilométeres sebességgel keletről nyugat felé, azaz a magyar légtér felől lépett be a horvát légtérbe.

Meg nem erősített információk szerint “ötágú vörös csillag” és orosz cirill betűkkel írt feliratok láthatók az épen maradt darabokon. Ez viszont a repülőeszköz orosz honosságára utalhat.

A helyzetet bonyolítja, hogy az eszközt az ukrán légierő is rendszeresítette a szovjet légierő eszközparkjának szétosztását követő időszakban. Mivel a szovjet légierő ezeknek az eszközöknek a többségét a nyugati tagköztársaságokban állomásoztatta, így ezekből nagy mennyiségben került az akkor létrejött ukrán légierőhöz.

Bár előrehaladott kora miatt a típust 2000-es évek elején Ukrajnában kivonták hadrendből, a 2014-es kelet-ukrajnai harcok alatt azonban újra használatba vették mind a 68 darabot felderítési feladatok ellátására, így nem zárható ki jelenleg az sem, hogy – mint említettük – ukrán felderítő eszköz szabadult el.

Újabb fejlemények

Az újabb fejleményekről szóló tudósítás itt található

Az 5 tonnát meghaladó súlyú, 14 méter hosszú drón sebessége 1000 km/h, hatótávolsága 1000 kilométer. Szerencsére a drón lakatlan területen zuhant, és kár csupán néhány parkoló gépkocsiban esett, az ijedtségen kívül tehát nem történt nagyobb baj.

Viszont az eltévedt robotrepülőgép nagyon kellemetlen kérdéseket feltételez a magyar és a horvát, de egyben a NATO-légvédelem számára is. Hogyan tudott egy ekkora, semmilyen lopakodó képességgel nem bíró, ócska, “szovjet kasztni” észrevétlenül eljutni Zágrábig?

Ezzel az erővel Budapesten is becsapódhatott volna, tovább bonyolítva a biztonsági helyzetet, és hovatovább a választási kampányt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava