Connect with us

A Háború

ÁTREPÜLT MAGYARORSZÁG FELETT: A drón a magyar légtéren át jutott el Zágrábig, hol volt a NATO?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

helyszinelok
A cikk meghallgatása

A horvát kormány nyilatkozata alapján, a Zágrábban lezuhanó, legvalószínűbben ukrán felderítő drón a magyar légtéren át érkezett, 1300 méter magasságban, 750 kilométeres sebességgel. Egy nyugalmazott harci pilóta az N1-es televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy számára teljesen érthetetlen módon került sor a hidegháborús robotrepülőgép lezuhanására egy NATO-tagország fővárosára, méghozzá úgy, hogy ezt a lezuhanásáig senki sem vette észre.

Nemzetbiztonsági ülés

A horvát nemzetbiztonsági tanács sürgősen összehívott ülésén jelen volt Tomo Medved a kormány nemzetbiztonságért és veteránokért felelő alelnöke, Davor Božinović belügymniszter, Mario Banožić védelmi miniszter, valamint a polgári és katonai hírszerzés vezetői, Daniel Markić és Ivica Kinder vezérőrnagy.

A jelzett uraknak azonban a leghalványabb elképzelésük sincs arról, hogy mi történt voltaképpen, ez a nyilatkozatokból is kiviláglik:

– Folyamatban van a kriminalisztikai vizsgálat, melyet a rendőrség és a katonai rendőrség közös erőkkel végez, a biztonsági-védelmi rendszerrel koordinálva, pedig további intézkedések lettek foganatosítva, beleértve a nemzetközi együttműködést is, különösen a NATO-val

– hangzik a titokvédelmi vagy egyéb okokból rövidre-kurtára szabott horvát álláspont.

Valószínűleg kifogyott az üzemanyag

Ivan Selak nyugalmazott harci pilóta az N1-es televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy számára teljesen érthetetlen módon került sor a hidegháborús robotrepülőgép lezuhanására egy NATO-tagország fővárosára, méghozzá úgy, hogy ezt a lezuhanásáig senki sem vette észre.

– A NATO-ban most nyilván fől a fejük, hogy magyarázzák majd ezt el, nyilván azt fogják mondani, hogy szó sem lehet arról, hogy nem vették észre, és hogy mindvégig követték, ám marad a tény, hogy Zágrábban, ismétlem, egy NATO- tagország fővárosában lezuhant egy hidegháborús drón, anélkül, hogy bárki is reagált volna a berepülésére

– mondta Selak, aki egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy a drón azért zuhant le, mert elfogyott az üzemanyaga, máskülönben a helyszínen tűz ütött volna ki.

Andrej Plenković miniszterelnök Párizsból jelentkezett, röviden csak annyit kommentálva az esetet, hogy “mindenki megtesz mindent annak érdekében, hogy fény derüljön az incidens részleteire”.

Banožić védelmi miniszter is sürgős sajtótájékoztatót jelentett be de valószínűleg az el- és megkerülhetetlen Zoran Milanović köztársasági elnök is nyilatkozni fog még ez ügyben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava